Wat als u er voor kiest om zelf een plat dak uit te voeren in steeldeck

Steeldeck zelf plaatsen zonder probleem

Steeldeck plaatsen als doe-het-zelver is best haalbaar

Om een dak in steeldeck uit te voeren helpt het om wat voorkennis te hebben. Of u kan een artikel lezen waarin alles netjes wordt uitgelegd met extra tips en tricks. Een shoppinglist met de juiste richtlijnen zorgt er ineens voor dat u niet teveel, maar ook niet te weinig materiaal aanschaft.

Kiezen voor een plat dak met steeldeck als dragende schil heeft enkele interessante voordelen.

 • De lichte platen maken het mogelijk om alles zonder kraan te plaatsen.
 • Het dak kan heel eenvoudig afgebroken en vervangen worden.
 • De uitvoering is technisch vrij eenvoudig en dus vlot uitvoerbaar door doe-het-zelvers
 • Steeldeck kan grote overspanningen aan zonder bijkomende gordingen.
 • Geperforeerde steeldeck heeft zeer goede geluiddempende werking en maakt de onderliggende ruimte merkelijk stiller.

Wat u hier zal vinden:

Voorlopig losleggen van de steeldeck platen

Steeldeck met de hand gelegd

 1. Bepaling type steeldeck
 2. Aantal platen bepalen
 3. Steeldeck stockeren
 4. Opbouw van plat dak met steeldeck
 5. Plaatsing van de steeldeck
 6. Bevestiging van de steeldeck
 7. Speciaal werkmateriaal
 8. Accessoires
 9. Shoppinglist

1. Bepaling type steeldeck

Steeldeck is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten. Om het juiste type te bepalen moeten eerst wat randvoorwaarden bepaald worden.

 • Overspanning of de afstand tussen de dragende muren.
  Enkelveldse opleg

  Enkelvelds – schematische weergave

   • Een enkelvelds overspanning wil zeggen dat de steeldeck enkel op de uiteinden van de plaat ondersteund wordt. Ze draagt dus van de ene muur naar de andere muur. De overspanning is de afstand tussen de twee steunpunten in. Let er bij de bestelling op dat u ook de opleg nog bijtelt. De fabrikant raadt een opleg van 16cm aan bij enkelveldse overspanningen. U telt dus minimaal 28cm bij de overspanning om de bestellengte te bepalen.
  Dubbelveldse opleg

  Dubbelvelds – schematische weergave

   • Een dubbelveldse (of meerveldse) overspanning is veel sterker zolang de twee overspanningen ongeveer dezelfde lengte hebben. Wanneer de ene overspanning wil doorbuigen onder belasting zal de andere overspanning dit proberen op te vangen als tegengewicht. Door deze wisselwerking kan de plaat vaker een type lichter gekozen worden t.o.v. een enkelveldse opleg. Naast geld spaart u tijdens de uitvoering ook ineens heel wat tijd uit door meervelds te plaatsen. Door deze stabiliteit is er ook maar een opleg van 6cm per oplegpunt nodig. Neem echter toch maar wat reserve voor het geval er wat afwijking in de dragende constructie zit.
 • De belasting of inwerkende krachten op het dak.
  Hoe zwaarder de belasting is hoe sterker de steeldeck plaat moet zijn. De belasting bestaat uit twee factoren
 • Eigen gewicht: Niet elk dak is hetzelfde opgebouwd. De isolatiedikte heeft invloed op het gewicht, het type dakhuid, afwerking aan de binnenzijde, zonnepanelen, ballastlaag.
 • Externe krachten: Winddruk, sneeuwlast, waterophoping bij verstopte afvoeren, werklieden…

Standaard wordt geteld aan 125kg/m² (1,25kN/m²). Hierin zit het gewicht van de dakplaat, 110mm minerale wol, een bitumen dakdichting en wat eenvoudige verlichting of stroomkabels.
Wanneer er zonnepanelen op het dak geplaatst worden moet er opgezocht worden wat deze wegen. Dit kan variëren van 10kg tot 25kg. Wanneer niets bekend is wordt vaak geteld met 15kg/m².
Als de onderzijde wordt afgewerkt met een gyproc plafond moet ook dit gewicht meegeteld worden. Dit varieert van 15kg tot 30kg, afhankelijk van enkelvoudige of dubbele plaat, geluidsisolerend of brandwerend,…
Zwaardere technieken zoals stevige lichtarmaturen, persluchtleidingen of andere moeten ook zeker in rekening gebracht worden.

De tabellen lezen

Er zijn twee tabellen beschikbaar. Een vereenvoudigde tabel en een uitvoerige tabel per type steeldeck.

Vereenvoudigde belastingstabellen voor steeldeck

 • In de vereenvoudigde tabellen kan u terecht wanneer u een standaardbelasting hebt. Deze tabel is berekend met een maximale doorbuiging van 1/250. Op bijvoorbeeld 5m overspanning zal de plaat dus maximaal 20mm doorbuigen. In het document vindt u 4 pagina’s. 2 pagina’s voor normale steeldeck en 2 voor geperforeerde. Per type is een pagina voor 112kg/m² belasting of 125kg/m² beschikbaar.
  1. Eerst bepaalt u dus wat de belasting van uw dak zal worden.
  2. Vervolgens moet u een keuze maken tussen de gevolgklasses:
   • Gevolgklasse CC1 is voor eenvoudige constructies: carports, berging, luifels.
   • Gevolgklasse CC2 is voor normale gebouwen: woningen en kantoren.
  3. Vervolgens wordt naar de overspanning gekeken: 1-, 2- of 3-velds(meervelds).
  4. U neemt de langste overspanning en zoekt per type dakplaat naar de lengte die net boven de gewenste overspanning ligt.
  5. U hebt vermoedelijk verschillende types met elk een andere dikte die de gewenste overspanning kunnen dragen. U moet nu enkel nog de prijzen met elkaar vergelijken om de juiste plaat te kunnen bestellen.

Voorbeeld 1:

Steeldeck voor plat dak bepalen

Bepaling steeldeck in belastingstabel

We nemen volgende gegevens als eenvoudig voorbeeld.

 • Belasting: 125kg/m²: 110mm minerale wol, bitumen en eenvoudige verlichting
 • Overspanning: tweevelds, veld 1=6,35m; veld 2= 6,44m
 • Type gebouw: Carport -> Gevolgklasse CC1
 • Als resultaat hebben we:
 • Het is duidelijk dat het laagste type niet automatisch het juiste is, dus het loont om even alles op te zoeken. Alleen valt nog te overwegen of het extra hoogteverschil vlot opgevangen kan worden. Wanneer het dakpakket zo slank mogelijk moet zijn is enkel de 106-1,00mm een optie, maar met slechts 47mm extra valt er 20% van de prijs af. Een mooie winst als het hoogteverschil geen rol speelt.
  • Indien u een andere belasting hebt moet u de uitgebreide tabellen raadplegen die steeds op de technische fiches van de producten te vinden zijn.
   1. Bepaal welke overspanning u moet afdekken. 1-, 2- of 3-velds.
   2. Bepaal de maximale doorbuiging. Hoe minder doorbuiging, hoe minder kans op barsten indien u het plafond verder afwerkt, maar 100% stijf kan nooit. (Ook een dak met welfsels zal onder maximale belasting wat doorbuigen).
    • 1/150: Op bvb. 5m overspanning is er maximaal 33mm doorbuiging
    • 1/300: Op bvb. 5m overspanning is er maximaal 16mm doorbuiging
     1/250 wordt vaak als standaard genomen. 1/300 is natuurlijk iets sterker, maar als u de doorbuiging zoveel mogelijk wil voorkomen, dan kan u altijd een type dikker nemen dan de tabel aangeeft.
   3. U neemt daarna in de tabel eerst de gewenste druk/belasting en zoekt daarna de kruising met het aantal velden en doorbuiging.
   4. Vervolgens kijkt u welke dikte qua overspanning net boven de gewenste overspanning ligt.
   5. U doet dit per type dakplaat en bepaalt zo de verschillende mogelijkheden waarna u de prijs vergelijkt en de juiste keuze maakt.

Voorbeeld 2:

Plat dak van steeldeck

Opzoeking in belastingtabel van Steeldeck153

 • Type gebouw: woning -> gewenste doorbuiging maximaal 1/300
 • Overspanning: tweevelds, veld 1=7,54m; veld 2= 7,68m
 • Belasting:
  • 125kg/m²: 110mm minerale wol, bitumen en eenvoudige verlichting
  • +15kg/m²: gyproc plafond enkele plaat en minerale wol
  • +15kg/m²: zonnepanelen
  • Totale belasting = 155kg/m²
 • Als resultaat hebben we:
 • Ook hier valt weer op dat een hogere en dunnere plaat goedkoper uitvalt. Het nadeel bij deze werkwijze is dat elke fiche van elk product nagekeken moet worden. Nadelig hieraan is dat niet iedere fiche uniform is opgesteld, dus het is wat zoekwerk.

2. Aantal platen bepalen

In de breedte:

De dekkende breedte van een steeldeck van 106mm hoog is 750mm. De totale breedte wordt zelfs niet weergegeven.

De platen hebben een totale breedte en een dekkende breedte:

 • De totale breedte is gemeten van het ene uiterste tot het andere uiterste punt.
 • De dekkende breedte is de belangrijkste maat. De profilering van de platen is namelijk zo gemaakt dat deze begint en eindigt met een diepe golf. De diepe golf van de ene plaat past steeds in de diepe golf van de volgende plaat. Dit zorgt ervoor dat de platen samen gaan werken en één geheel vormen over het hele dak. Doordat de platen in elkaar grijpen is de dekkende breedte steeds smaller dan de totale breedte. De dekkende breedte is gemeten van de as van de eerste diepe golf tot de as van de laatste diepe golf.
 • De dekkende breedte is verschillend per type plaat. Deze is steeds terug te vinden in de technische fiches of bij de eigenschappen.

Bij de plaatsing van de platen moeten deze op de koppen natuurlijk ondersteund worden, maar ook zijdelings hebben deze opleg nodig. Wanneer dit niet gebeurt zullen de platen meer (en misschien zelfs teveel) doorbuigen.

Om het aantal platen in de breedte te bepalen wordt de totale breedte van buitenkant tot buitenkant van de dragende structuur gemeten. Deze afstand wordt gedeeld door de dragende breedte en dan naar boven afgerond.

In de lengte:

Het gemakkelijkste is om de overspanning in één lengte te kunnen bedekken. Het is echter belangrijk om het gewicht in rekening te houden. Te lange platen worden namelijk te zwaar. Let wel op bij het uitrekenen, het gewicht wordt weergegeven in kg per vierkante meter, niet per lopende meter.
Indien in de lengte opgedeeld moet worden kan u best zoveel mogelijk splitsen naar 2veldse overspanningen (optimaal elk veld bij benadering even groot als het andere). Op het steunpunt maken de platen een overlap over de breedte van het steunpunt zelf. Neem hierbij ±10mm speling zodat de plaat wat terug ligt van de rand en deze door lijken te lopen.

3. Steeldeck stockeren

Voor dat de platen geleverd worden kan u best even de situatie zelf wat inschatten:

 • Waar kan de vrachtwagen met oplegger best parkeren?
 • Kan de kooiaap/vorkheftruck dan gemakkelijk aan de pakken die op de oplegger liggen?
 • Is er plaats voorzien waar de platen gelost kunnen worden
 • Is deze plaats ook vlot bereikbaar met de kooiaap/vorkheftruck? De platen liggen haaks op de rijrichting, dus de doorgang moet breder zijn dan de platen
 • Kunnen de platen daar langere tijd blijven liggen in het slechtste geval?

Wanneer de platen direct verwerkt kunnen worden moet u natuurlijk niet over stockage nadenken. Zit u echter achter op schema, of hebt u de platen gewoon tijdig besteld, dan moeten ze nog even blijven liggen.
In dat geval is het best om het pakket lichtjes onder helling te zetten. Zo kan water dat zich eventueel verzamelt op de platen gemakkelijk wegvloeien. U verwijdert ook best eventuele plastic verpakking. Zo vermindert de kans op condensvorming, want ook al zijn de platen gecoat, ze zijn niet bestand tegen langdurige waterstand op de platen. Wanneer het plastic verwijderd is kan u er een zeil of bache over hangen om ze te beschermen tegen regen. Zorg wel dat dit niet te nauw aansluit zodat er natuurlijke tocht kan ontstaan. Eventuele condens kan op die manier heel eenvoudig verdampen. Het zeil moet wel ondoorschijnend zijn anders lopen de temperaturen eronder hoog op wat vermeden moet worden.

4. Opbouw van plat dak met steeldeck

Opbouw plat dak met steeldeck

 1. Steeldeck
 2. Dampscherm: Bovenop de steeldeck moet steeds een dampscherm voorzien worden. Er bestaan zelfklevende producten die bovendien voorzien zijn met een wapening. De gelaagde aluminium is daarom beloopbaar. Deze schermen zijn damp- en luchtdicht zodat een dak opgebouwd uit steeldeck geen negatief gevolg heeft op een EPB rapport.
 3. Isolatie:
  • Mechanisch bevestigen: De eenvoudigste manier om isolatie te bevestigen is met behulp van rozetten en zelfborende schroeven. De schroeven boren doorheen de steeldeck waarna de rozetten de isolatie er tegenaan trekken. Hier zijn duidelijk twee nadelen aan:
   • Ondanks dat dit in de industriebouw bijna 95% van de tijd wordt toegepast wordt hierdoor steeds het dampscherm doorboord. Het is daarom technisch niet meer 100% luchtdicht. Het staal sluit echter nauw tegen de schroef aan en het aantrekken van de isolatie minimaliseert wel het luchtlek waardoor er geen merkbare gevolgen zijn. Meting van de luchtdichtheid kan mogelijk wel beïnvloed worden.
   • De schroeven van de rozetten zijn aan de binnenzijde allemaal zichtbaar. Deze kunnen wel afgeknipt worden, maar technische moeten twee windingen zichtbaar blijven. Wanneer de onderzijde van de steeldeck platen in het zicht blijven is dit esthetisch niet de beste oplossing.
    Opgelet, steeds schroeven in de hoge golf waar de isolatie contact maakt met de steeldeck.
  • Verlijmen: Hierbij worden de isolatieplaten verlijmd op het dampscherm. Dit is een duurdere optie, maar technisch en esthetisch wel een betere oplossing dan schroeven.

  Opgelet, lijmen is niet heiligmakend. Er zijn veel variabelen die verlijming tot een risico maken: luchtvochtigheid, omgevingstemperatuur, hoeveelheid lijm is moeilijker te doseren. Bovendien hebben de isolatieplaten de neiging om te schotelen = krom trekken. Met het schroeven in de hoeken wordt dit automatisch opgelost.
  De technisch beste oplossing: lijmen en schroeven. Lijmen met PUR-lijm die matig opschuimt (specifiek voor deze toepassing) en schroeven met kunststofrozetten op 10cm van de 4 hoeken.

 4. Dakdichting: Bovenop de isolatie moet enkel nog de dakdichting geplaatst worden. EPDM of PVC heeft beiden hun voordelen.
 5. Overlapschroef

5. Plaatsing van de steeldeck

Voor het plaatsen van steeldeck moeten er enkele regels in acht gehouden worden:

De vlakke lip overlapt de andere lip bij plaatsing

 • Plaatsing steeldeck met de helling mee
  Plaatsing is steeds van boven aan de helling naar onder (met de vlakke lip op het hoogste punt en de rest naar beneden toe). De platen hebben namelijk door hun profilering kans om te ‘vervormen’ door de zwaartekracht. Wanneer bovenaan de helling gestart wordt zullen de platen wat naar onderen rekken en iets langer worden. Bij één plaat is dat niet veel, maar na 10 platen begint dit stilaan op te lopen. Wanneer onderaan gestart wordt, dan zakt de plaat wat in en wordt ze wat smaller. Opnieuw is dit op eentje niet veel, maar na 10 telt dit al door. Indien er maar net genoeg platen zijn om de opening te bedekken kan dit wel eens krap worden.Bij het plaatsen moet steeds opgelet worden dat de lip met de omhoog gekrulde rand onderaan ligt. Daarna valt de vlakke lip van de volgende plaat hier steeds in.
  Belangrijk bij het plaatsen is dat de platen bovenaan de helling vastgezet worden (1). Alle andere platen worden eerst op het dak gelegd om zeker te zijn dat ze de opening volledig afdekken. Mocht dit niet het geval zijn, dan kan elke plaat wat ‘verlengd’ worden door van bovenuit wat te stampen tegen elke hoge golf in de richting van de helling. Zo wordt de zwaartekracht wat geholpen en zal elke plaat wat rekken. Hierna worden de platen onderaan vastgezet (2) en daarna tussenin (3). De platen worden in elke diepe golf bevestigd op de steunstructuur.
 • Wanneer de platen op de dragende structuur op de koppen bevestigd zijn moeten ze ook onderling bevestigd worden. Dit kan elke meter met eenvoudige zelfborende staalschroeven van 6,3×32. Let wel, van bovenuit is dit het gemakkelijkste, maar aan de onderzijde is dan wel de boorpunt en schroefdraad zichtbaar. Van onderuit vastschroeven is esthetisch mooier wanneer de dakplaten in het zicht blijven, maar natuurlijk meer werk. Wanneer toch van bovenuit bevestigd wordt kunnen de schroeven ingekort worden. Theoretisch moeten wel twee volledige windingen zichtbaar blijven.
  Ook de zijdelingse opleg op de draagstructuur moet een paar keer vastgezet worden. Vanuit het midden elke 1,5m is voldoende.

6. Bevestiging van de steeldeck

Op hout

Wanneer de constructie in hout wordt gemaakt kan deze op eenvoudige manier al in helling voorzien worden. Zo komt de steeldeck in helling te liggen waarna enkel de isolatie en dakdichting nog geplaatst moet worden.
Het voordeel van plaatsen op hout is dat u rechtstreeks kan schroeven met zelfborende schroeven. Deze boren eerst doorheen de steeldeck plaat en daarna direct in het hout. Dit is dus snel en eenvoudig. Om de lengte van de schroef te bepalen neemt u schroeven die een lengte hebben die gelijk is aan 6 keer de diameter van de schroef. (Dit is de lengte dat een schroef voldoende diep in hout zit aangezien de platen die geklemd moeten worden bijna geen dikte hebben.) Een 6,5×38 zal zeker voldoen.

Op staal

Ook een constructie in staal kan tijdens die fabricatie direct voorzien worden met helling. En ook hiervoor bestaan zelfborende schroeven geschikt voor de dikte van de staalstructuur waar de platen op liggen. Let er op dat de boorcapaciteit (lengte van de boorpunt) lang genoeg is voor de dikte van het staal. Er moet wel rekening mee gehouden worden dat de schroeven doorheen de structuur boren en de kopjes kunnen, afhankelijk van het gebruikte staalprofiel, zichtbaar blijven.
Voor staalstructuur minder dan 5mm dik: 5 TH8 5,5×32. Voor staal dikker dan 5mm: 12 TH8 5,5×40.

Op steen

Om het dakvlak onder helling te krijgen is het natuurlijk gemakkelijk als de stenen onder helling gemetseld kunnen worden. Het is echter een intensief werk om steen schuin te slijpen. Het valt dus te overwegen om de steeldeck horizontaal te leggen en te werken met isolatie dat zelf een schuine zijde heeft. Dit is wat duurder maar weegt mogelijk niet op tegen de extra arbeidsuren.

 • Bevestiging op steen: Voorlopig bestaan er nog geen betonschroeven die zonder voorboren geplaatst kunnen worden. Plaatsing op steen is dus wat arbeidsintensiever. Bovendien moet men dan ook nog apart steeds een gat in de steeldeck maken. Omdat de regelmatige afstand van de diepe golven niet snel overeenkomt met de afstand van de gebruikte stenen zal niet elke schroef/plug in een voeg vallen. De laatste laag van het dragend metselwerk is daarom best een volle steen. Zo is er steeds voldoende massa om in te boren. Een slagplug met schroef van 10×85 zou moeten volstaan.
  Steeldeck dakrand op steen met dampscherm

  Steeldeck geplaatst bovenop gemetselde muur

  1. Steeldeck
  2. Slagplug
  3. Dragend metselwerk
  4. Zelfklevend dampscherm
  5. Verlijmde isolatie
  6. Dakdichting
  7. Hoekisolatie
  8. Gevelmetselwek
  9. Isolatie
  10. Watervaste multiplex
  11. Daktrim
 • Hout op steen: Het werk kan versneld worden door een muurplaat (houten balk) bovenop de gemetselde muur vast te zetten. De pluggen kunnen eenvoudig in de voegen gemikt worden zodat deze zeker blijven zitten. Daarna kunnen weer eenvoudig zelfborende houtschroeven gebruikt worden om de steeldeck vast te zetten. Het nadeel hieraan is natuurlijk dat het hout steeds zichtbaar blijft.
  Steeldeck op muurplaat plat dak

  Muurplaat voor bevestiging steeldeck op gemetselde wand

  1. Steeldeck
  2. Slagplug
  3. Dragend metselwerk
  4. Zelfklevend dampscherm
  5. Verlijmde isolatie
  6. Dakdichting
  7. Hoekisolatie
  8. Gevelmetselwek
  9. Isolatie
  10. Watervaste multiplex
  11. Daktrim
 • Tegen steen: Wanneer de buitengevel uit gevelsteen is opgebouwd en deze ver boven het dakvlak uitkomt is het mogelijk nodig om de binnenmuur op te trekken tot aan de dakrand. Zo kan de gevelsteen voldoende met spouwhaken verankerd worden. In dat geval kan gewerkt worden met een zware, stalen L-profiel dat verankerd wordt tegen de dragende structuur. Wanneer het L-profiel met de lip naar boven wordt geplaatst verdwijnt deze bijna volledig in de dakopbouw en zit deze niet in het zicht. Een betonanker van 12×80 op regelmatige afstand zal sterk genoeg zijn om het dak op te vangen.
  Steeldeck op constructie L

  Opleg van Steeldeck op verankerd L-profiel

  1. Steeldeck
  2. L-profiel 200/100/15 voor opleg steeldeck
  3. Betonanker op regelmatige afstand afhankelijk van draagkracht
  4. Zelfklevend dampscherm
  5. Verlijmde isolatie
  6. Dakdichting
  7. Hoekisolatie
  8. Isolerend metselwerk
  9. Isolatie
  10. Gevelmetselwerk
  11. Watervaste multiplex
  12. Daktrim
 • Zijdelingse aansluiting tegen steen: Wanneer het dragend metselwerk wordt opgetrokken tot aan de dakrand is er ook geen mogelijkheid om de steeldeck zijdelings op te leggen en te ondersteunen. Een eenvoudige stalen hoek kan dit oplossen. Ook een houten balk bijvoorbeeld kan dit oplossen.
  Detail dakrand steeldeck metselwerk

  Gebruik van steeldeck bij traditioneel metselwerk

  1. Steeldeck
  2. L-profiel 50/50/3 voor zijdelingse opleg van de steeldeck. Voorkomt doorbuigen
  3. Dragend metselwerk
  4. Zelfklevend dampscherm
  5. Verlijmde isolatie
  6. Dakdichting
  7. Hoekisolatie
  8. Isolerend metselwerk
  9. Isolatie
  10. Gevelmetselwerk
  11. Watervaste multiplex
  12. Daktrim

7. Speciaal werkmateriaal

 • Plaatschaar: de steeldeck platen kan u best niet inkorten met een slijpschijf. De vonken die wegspringen kunnen de coating namelijk beschadigen door in te branden. Bovendien kunnen deze puntjes bijkomend gaan roesten wat voor lelijke plekken zal zorgen. Met een plaatschaar kunnen de platen handmatig geknipt worden, zonder deze te beschadigen. Zo kunnen de platen ingekort worden of plaatselijk uitgehaald.

 • Knabbelaar: handmatig knippen kan een hele klus zijn waardoor automatisch knippen veel interessanter is. Met een uitbreiding die past op een schroefmachine wordt het werk heel wat eenvoudiger. De roterende beweging wordt omgezet in een pulserende knipbeweging die eenvoudig en snel de platen kan doorknippen.

8. Accessoires

 • Vulstroken: Wanneer de steeldeck geplaatst is ontstaan er openingen tussen de steeldeck en de dragende structuur. Indien een vals plafond geplaats wordt is dit niet heel storend, maar wanneer dit zichtbaar blijft is het best interessant om gebruik te maken van vulstroken. Dit zijn polyethyleen (mousse) stroken van 25 of 50 mm breed met 1-zijdig of 2-zijdig een kleefstrook (of geen kleefstrook) die perfect in de openingen past. Zo wordt deze netjes afgesloten en wordt voorkomen dat er ongedierte in de holtes kruipt. Deze stroken zijn verkrijgbaar in wit of zwart.

 • Cannelurevulling: Wanneer gebruikt gemaakt wordt van geperforeerde steeldeck (esthetisch of geluiddempende functie) is het interessant om cannelurevulling te plaatsen. Dit zijn isolatie stroken die gevormd zijn naar de opening van de diepe golf. Deze passen perfect en hebben een bijkomende demping waardoor zo nog meer geluid kan geabsorbeerd worden.

9. Shoppinglist

 • Steeldeck – type volgens de tabellen, aantal bepalen zoals beschreven.
 • Schroeven voor op dragende constructie: Telkens 1 per diepe golf op de dragende constructie. Bij twee platen in verlengde van elkaar is 1 schroef door de overlap per diepe golf voldoende.
 • Schroeven voor zijdelingse opleg: 1 schroef per 1,5m. Totale lengte zijdelings links en rechts optellen en delen door 1,5.
 • Schroeven voor zijdelingse overlap van de steeldeck platen onderling: 1 per meter. Totale aantal meter van bestelde steeldeck = aantal schroeven nodig voor overlap.

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

De kleine letters: Elke constructieve berekening of bepaling van bouwproducten zou moeten gebeuren of bevestigd worden door een ingenieur. Alle tabellen en informatie is met de grootste zorgvuldigheid opgesteld, maar geeft verder geen sluitende zekerheid over het te gebruiken product of werkwijze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord