Beton

Alles wat je moet weten in meerdere artikelen

Beton is een natuurproduct dat door zijn veelzijdigheid een ontzettend interessant bouwproduct geworden is. Daar waar het vroeger vooral gebruikt werd als constructief onderdeel, is het met de ontwikkeling van gladde bekisting uitgegroeid tot zowel een constructief als visueel element. Met de huidige productiemethodes en technieken en door de relatief lage prijs kan het ook in grote hoeveelheden en verheen overal ingezet worden. Vooral het prefabricatieproces maakt bouwen met beton zeer interessant. Vooral de brandwerende eigenschappen dragen bij aan de uitgebreide toepassingen. Toch blijven er ook nog wat nadelen aan verbonden die niet vergeten mogen worden. Wapening lost echter al veel ervan op.

Beton heeft een overwegend grijze kleur dat het resultaat is van het vermengen van de granulaten, zand en cement, maar bij nadere inspectie zitten hier ontelbare kleurschakeringen in die mee bepaald worden door de wijze van uitharden. Ondanks het goed mengen van de onderdelen kan er toch een lokale concentratie ontstaan die ‘wolkvorming’ tot gevolg heeft. Water dat tijdens het aanmaken van het beton wordt toegevoegd dient als activator van het cement, tijdens het uitharden verdwijnt het water uit de betonmassa en kristalliseert het cement uit zodat alles wordt gebonden. Na enkele dagen heeft beton al 90% van zijn sterkte behaald, maar aangenomen wordt dat beton na 21 dagen op 100% sterkte is.
Ook kleurstoffen kunnen toegevoegd worden om de onderdelen een specifiek uitzicht te geven, hierdoor wordt de wolkvorming minder zichtbaar, maar opnieuw is er nooit garantie dat de onderdelen een uniforme kleur hebben over de hele lijn.

Image

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *