BetonBeton als natuurproduct

Beton is een natuurproduct dat door zijn veelzijdigheid een ontzettend interessant bouwproduct geworden is. Daar waar het vroeger vooral gebruikt werd als constructief onderdeel, is het met de ontwikkeling van gladde bekisting uitgegroeid tot zowel een constructief als visueel element. Met de huidige productiemethodes en technieken en door de relatief lage prijs kan het ook in grote hoeveelheden en verheen overal ingezet worden. Vooral het prefabricatieproces maakt bouwen met beton zeer interessant. Toch blijven er ook nog wat nadelen aan verbonden die niet vergeten mogen worden.

Beton heeft een overwegend grijze kleur dat het resultaat is van het vermengen van de granulaten, zand en cement, maar bij nadere inspectie zitten hier ontelbare kleurschakeringen in die mee bepaald worden door de wijze van uitharden. Ondanks het goed mengen van de onderdelen kan er toch een lokale concentratie ontstaan die ‘wolkvorming’ tot gevolg heeft. Water dat tijdens het aanmaken van het beton wordt toegevoegd dient als activator van het cement, tijdens het uitharden verdwijnt het water uit de betonmassa en kristalliseert het cement uit zodat alles wordt gebonden. Na enkele dagen heeft beton al 90% van zijn sterkte behaald, maar aangenomen wordt dat beton na 21 dagen op 100% sterkte is.
Ook kleurstoffen kunnen toegevoegd worden om de onderdelen een specifiek uitzicht te geven, hierdoor wordt de wolkvorming minder zichtbaar, maar opnieuw is er nooit garantie dat de onderdelen een uniforme kleur hebben over de hele lijn.


Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *