Kleurverschil en kleurgelijknis

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Wanneer u met gelakte producten werkt moet u altijd voorzichtig zijn. Kleurverschil kan heel eenvoudig optreden, ook wanneer dit volgens u volledig onmogelijk lijkt. Zelfs RAL-kleuren zijn voor dit fenomeen niet veilig, ook al zijn dit in principe gecodeerde kleursystemen die steeds dezelfde kleur moeten produceren. De wandplaat van de ene fabrikant in RAL9006 zal dus met vrij grote zekerheid afwijken van de andere fabrikant.

Hoe treedt kleurverschil op?

Kleuren die via een lakproces worden aangebracht (of via poedercoating) ondergaan een fysisch proces alvorens de definitieve kleur zichtbaar wordt. Natte lakken moeten nu eenmaal drogen en poedercoatings moeten gebakken worden. Elke parameter die tijdens deze processen kan wijzigen heeft invloed op de definitieve kleur welke dus elk op zich verantwoordelijk kunnen zijn voor een kleurverschil:

  • Temperatuur
  • Ondergrond
  • Luchtvochtigheid
  • Droogtijd
  • Tocht/luchtverplaatsing

Zelfs na het droogproces zijn er nog enkele aspecten die voor kleurverschil kunnen zorgen:

  • Lichtinval
  • Montagerichting
Image
Kleurverschil door lichtinval
Image
Kleurverschil in beton door…

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Hoe kleurverschil vermijden

U kan enkel kleurverschil vermijden door producten te kopen die allemaal op hetzelfde moment, op dezelfde productielijn gelakt of gecoat zijn. Enkel in dat geval hebt u de grootste kans dat er geen kleurverschil zal zijn.

Verschillende leveranciers

RAL-kleuren zijn zoals aangehaald een gecodeerd kleurensysteem dat identieke resultaten zou moeten produceren. U kan er echter bijna zeker van zijn dat er tussen leveranciers toch nog kleurverschil zal zijn. Dit kleurverschil zal veel duidelijker zijn wanneer u vlakke producten met elkaar gaat vergelijken. Een vlak product heeft namelijk een egale kleur zonder schakeringen door dezelfde lichtinval over een groter oppervlak. Wanneer u golvende platen gaat vergelijken hebt u al mindersnel een kleurverschil. Wanneer u gelakte schroeven gaat bekijken zijn er zoveel kleine vlakken dat u allerlei kleurschakeringen gaat zien en er altijd wel een gelijkenis is met het te vergelijke product.

Dezelfde leverancier

Indien u gelakte, geprofileerde platen of sandwichpanelen besteld is de kans groot dat u deze ook moet afwerken met plooiwerk. Een dakrand, een druiplijst, hoekafwerking,… De leverancier heeft steeds coils op stock waar deze producten van gemaakt worden. Wanneer een bestelling geplaatst wordt zal de leverancier proberen om coils en vlakke platen uit hetzelfde productielot te gebruiken om ook hier weer kleurverschil zoveel mogelijk te voorkomen.

Wanneer u echter op zeker wil spelen en uw plooiwerk pas opmeet wanneer de producten geplaatst zijn, zodat u begrijpelijk met 100% zekerheid de juiste maten hebt, loopt u wel het risico dat het plooiwerk van een ander productielot komt. Dit wil niet zeggen dat er kleurverschil zal zijn. Dit wil wel zeggen dat er een grotere kans is dat het wel zo is. Alles steeds samen bestellen verkleint dus zoveel mogelijk de kans op kleurverschil. Hieruit komt dus duidelijk naar voren dat u uw project steeds grondig en goed voorbereid moet plannen. Zo minimaliseert u fouten en dus ook problemen.

Productiefouten

Overduidelijk kleurverschil in dezelfde bestelling moet u wel zeer kritisch bekijken, dit kan namelijk duiden op een productiefout. In dat geval moet u zo snel mogelijk contact opnemen met uw leverancier en deze in eerste instantie zeer duidelijke foto’s bezorgen van een zo hoog mogelijke kwaliteit waarop ook u het kleurverschil duidelijk ziet. Dit kan al helpen om het probleem te identificeren en zo snel mogelijk tot een oplossing te komen. Wanneer wordt vastgesteld dat het inderdaad een productiefout is zal een goede leverancier u kosteloos de bestelling opnieuw leveren. U zal echter geen vergoeding ontvangen voor het geleden tijdsverlies of de extra uren die het u zal kosten om de oude producten te verwijderen en de nieuwe opnieuw te plaatsen.

Korreltje zout

Het is niet de intentie om u met dit artikel angst aan te jagen. Het klinkt allemaal zeer dramatisch, maar in de praktijk kan dit allemaal zeer goed meevallen. Hoe kritischer u echter bent, hoe meer kans er bestaat dat er volgens u kleurverschil gaat zijn. Mocht u dus beginnen twijfelen, neem dan even een stap terug en bekijk het even van een afstand. Mogelijk valt het dan al niet meer op. Of vraag een tweede opinie zonder dat u aangeeft wat er volgens u mis is. Misschien wordt dan duidelijk dat u het toch wat te ver zoekt.

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.