In de traditionele woningbouw komen we een grote mix aan hellende en platte daken tegen, bovendien zijn er ook nog eens talrijke materialen die men kan gebruiken om de daken op te bouwen. In de industriebouw heeft men voor 95% platte daken aangezien deze gebouwen puur functioneel zijn. Hellende daken hebben teveel ruimteverlies en worden daarom bijna alleen toegepast uit esthetische overwegingen.

warm dak

Koud-omgekeerd-warm-dak
Bijna alle daken in de industriebouw zijn van het ‘warme dak’-type, hierbij zit de isolatie aan de buitenzijde van de dragende structuur. Bij een koud dak zit de isolatie aan de binnenzijde van de dragende structuur en de dakdichting direct op de dragende structuur, dit vindt men vooral terug in oudere gebouwen. Koude daken hebben het grote nadeel dat er condensatie tussen de isolatie en de dakhuid kan ontstaan waardoor er rot kan optreden.
Verder bestaat ook nog een omgekeerd dak, daarbij zit de isolatie aan de buitenzijde van de dakdichting, dit wordt soms toegepast bij dakterrassen en parkeerdaken. Omdat isolatie licht is en snel kan gaan vliegen moet deze wel altijd belast worden. Nadeel van dit type is dat wanneer de isolatie nat is, de isolerende waarde sterk daalt en condensatie kan vormen aan de binnenzijde van de dakdichting.

Opbouw warm dak

  • Dakhuid: PVC, Epdm,…
  • Isolatie: PUR, PIR, PS,…
  • Dampscherm (vaak zit al een dampremmende laag aan de isolatie vast)
  • Dragende constructie: steeldeck, welfsels (beton, cellenbeton), houtengordingen met beplating,…
  • Hoofdconstructie: staal, beton, hout,…

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *