Wat is een golfplaat?

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Indien u op zoek bent naar een metalen golfplaat verwijzen we u graag naar de volgende artikels

De meest gekende golfplaten worden gemaakt van vezelcement dat onder hoge druk geperst wordt tot een golvende profilering. De herkenbare welving van de platen zorgt ineens voor de sterkte van de plaat. De platen kunnen gebruikt worden voor zowel dakbedekking als gevelbekleding. Bij het inhaken van de ene plaat over de andere plaat ontstaat een waterdichte overlap. Door het gebruik van vezelcement is de plaat waterdicht, maar damp-open. Hierdoor kan er luchtvochtigheid uit het gebouw worden opgenomen en afgegeven aan de buitenlucht. Dit voorkomt bovendien ook vorming van condensatie. Doordat de platen een cementproduct zijn, zijn deze ook onbrandbaar.

Vezelcement Golfplaat detail

Verder hebben de platen een akoestisch isolerend karakter. Bij zware regenval of hagel wordt het geluid sterk gedempt waardoor de ruimte merkelijk stiller is. Dit kan stress bij pluimvee, varkens of runderen voorkomen. Naast al deze eigenschappen zijn de platen ook nog eens zeer bestendig tegen agressieve omgevingen. Een zware industriële omgeving of het zeeklimaat heeft geen invloed op de eigenschappen van de platen. Als laatste zijn de vezelcementplaten volledig rotbestendig waardoor ze van een zeer lange levensduur genieten.


Een golfplaat heeft echter een weinig isolerend karakter waardoor extra ingrepen nodig zijn om het klimaat in een gebouw goedkoper en beter te reguleren. Voor de veiligheid van de installateurs worden in de platen tegenwoordig polypropyleen strips verwerkt. Deze zitten in elke golf van boven naar beneden. Bij het breken van de plaat zorgen deze strips ervoor dat de plaat één geheel blijft. Zo vergroot de kans dat de golfplaat niet in stukken tussen de gordingen door naar beneden valt.

Versterkte vezelcement golfplaat

Versterkingsstrips in golfplaat

Wat is vezelcement

Vezelcement bestaat voor 95% uit minerale grondstoffen (kalk, zand, water en cement) alsook natuurlijke vezels en wat additieven. Deze natuurlijke vezels zijn meestal cellulose. Cellulose wordt gewonnen uit hout, schors of bladeren van planten of van andere plantaardige materialen. Andere voorbeelden van natuurlijke vezels zijn katoen en linnen.


Asbest

Asbest is een natuurlijke vezel die afkomstig is van stenen. Het zijn natuurlijke mineralen, silicaten die men door allerlei processen van elkaar kan scheiden. Het is algemene kennis dat golfplaten vroeger gemaakt werden met asbest. Sinds men ontdekt heeft dat de vezels bij het vrijkomen onder andere de longen kunnen infecteren werd het gebruik hiervan verboden. Toch werd ruim 50 jaar gebruik gemaakt van asbest. Ook nu nog staan in het hele land verspreid oude gebouwen en schoppen die bedekt zijn met asbestplaten. Bij de opruiming hiervan moet men de juiste voorzorgsmaatregelen treffen:

  • Mondmaskers tegen het inademen
  • Veiligheidspakken om aanraking met de huid zoveel mogelijk te voorkomen
  • Afdekken van de afbraakwerken om wegvliegen door de wind te voorkomen
  • Vernevelen van water om los komende vezels  tijdelijk te hechten aan de platen
  • Breken en barsten van platen voorkomen zodat er geen vezels vrij komen
  • Afdekken van de containers voor het afvoeren van de platen
  • Recyclage via erkende centra of specifieke vuilcontainters bij plaatselijke recyclageparken
Ben je land- of tuinbouwer? In ons artikel kan je terugvinden op welke subsidies of premies je mogelijk kan rekenen.

Productie

Vezelcementplaten zijn een uitvinding van de Oostenrijkse uitvinder Ludwig Hatschek rond 1900. Hij automatiseerde het hele proces en ook vandaag nog gebeurt het hele proces met de Hatschekmachine.

Productie vezelcement golfplaat
  • Het proces start met het mengen van de grondstoffen in een mixer.
  • Men voegt vervolgens water toe tot een homogene, vloeiende pap ontstaat.
  • De pap vloeit daarna in enkele kuipen waarin enkele rollen ronddraaien en de pap omhoog brengen naar een transportband.
  • Deze transportband neemt bij elke rol een laagje pap op waardoor steeds meer gelamineerde laagjes ontstaan. Men kan dit proces zo lang blijven herhalen tot de gewenste dikte bereikt is. Tijdens dit proces is het ook mogelijk om een textuur aan te brengen.
  • De gevormde laag wordt vervolgens van de transportband gevoed in een knip- en persmachine die de golfplaten hun gekende vorm geeft, alsook ribbels, afsnijdingen,…
  • Tegelijkertijd krijgt de plaat door de druk zijn sterkte en hechten de vezels nog beter aan elkaar. Bij sommige processen volgt nog een tweede persing om de sterkte van de plaat nog te vergroten.
  • Vervolgens gaan de platen door een droogtunnel zodat de cement volledig kan uitharden.
  • Wanneer de golfplaten door een verfinstallatie passeren krijgen ze hun uiteindelijke kleur.
  • Uiteindelijk kunnen de platen verpakt en gestockeerd worden voor transport.

Afmetingen en uitzicht

De golfplaten krijgen tijdens het productieproces een specifieke afmeting in lengte, breedte en hoogte. In principe kan elke fabrikant deze maten naar zijn eigen hand zetten. De meeste fabrikanten houden echter gelukkig dezelfde maten aan. Voor de consument geeft dit het voordeel dat zij bij vernieuwing van een dak voor een andere leverancier zouden kunnen kiezen zonder aanpassingen te moeten doen.


De meeste fabrikanten hebben volgende lengtes van golfplaten in hun gamma:

  • 1,220 m
  • 1,250 m
  • 1,525 m
  • 1,585 m
  • 1,830 m
  • 2,135 m
  • 2,440 m

Golfplaat afmetingen doorsnede

Ook de breedte is vrijwel steeds ruwweg hetzelfde, een totale breedte van 1090mm en een dekkende breedte van 1050mm. Dit is echter minder belangrijk wanneer men een dak volledig vernieuwt.

De afstand van golf tot golf alsook de hoogte zijn ondertussen een kenmerkende eigenschap. Ook deze worden dus vaak aangehouden. Van golf tot golf meet men meestal 177mm en de hoogte van de golf is 51mm.

Het onderscheid tussen de fabrikanten bevindt zich dus meer bij de visuele uitvoering, elke fabrikant biedt zijn eigen kleurengamma aan. De kleuren kunnen eventueel nog op elkaar lijken, maar bij het naast elkaar leggen van de golfplaten gaat er toch verschil zijn.

Na doorontwikkeling zijn er ook andere producten op de markt. Extra sterke platen, platen voor groendaken, platen specifiek voor lage hellingen,…


Daglicht

Naast de vezelcementplaten bestaan er ook polycarbonaat platen of hard PVC platen die lichtdoorlatend zijn. Enkelwandige platen moeten in de hoeken niet afgeschuind worden, deze zijn dun genoeg. 3-wandige platen zijn ongeveer even dik als vezelcementplaten, deze moeten wel afgeschuind worden. Omdat de interne kanalen daarna open zijn moet de hoek ook weer afgedicht worden met b.v. wat kit om condens te voorkomen. Ook voor deze platen gelden specifieke montagevoorschriften, de technische fiche zal aangeven hoeveel schroeven nodig zijn om ze vast te zetten. Vergeet niet dat de platen zijdelings aansluiten met de vezelcementplaten en hier extra bevestigd moeten worden met wat verbindingsboutjes (b.v. laplox schroeven) of rivetten.


Golfplaat lichtplaat

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Transport

Voor transport worden de golfplaten op paletten gestapeld en ingepakt met krimpfolie. Op de werf worden deze met een kraan afgeladen en moeten ze op een stabiele ondergrond gestockeerd worden. Wanneer de platen niet direct op het dak gelegd kunnen worden moet de krimpfolie verwijderd worden en de platen afgedekt worden met een zeil. Luchtcirculatie moet namelijk mogelijk blijven. Optimaal zou zijn om de platen binnen te stockeren. Wel moeten er gaten gemaakt worden in de folie om luchtcirculatie toe te staan. In geval van condens op de platen kan er namelijk uitbloeiing en kleurvervorming ontstaan.

Plaatsing

Wanneer men gebruik wil maken van golfplaten moet men hier al rekening mee houden bij het opstellen van de plannen. De gordingen moeten namelijk op een correcte afstand van elkaar geplaatst worden. Deze afstanden zijn steeds terug te vinden in de technische fiches. Men moet bovendien ook rekening houden met de overlap van de platen in de hellingsrichting van het dak. Het is belangrijk dat u hierbij de gegevens van de fabrikant volgt. Bij een dak boven de 10° is een overlap van 150mm vaak voldoende. Bij een helling tussen de 5° en 10° moet minstens een overlap van 200mm voorzien worden. Een helling van minder dan 5° is niet geschikt om te bekleden met golfplaten.

Tijdens het leggen van een golfplaat naast de vorige kan de overlap wat moeilijk inschatten zijn omdat de platen geen exact passende aansluiting hebben. De fabrikanten hebben allemaal een eenvoudige mal om in de diepe golf van de eerste plaat en de volgende plaat te zetten zodat de platen op de correcte afstand liggen.

Voor dakhellingen tussen de 5° en de 20° wordt bijkomend het gebruik van butyldichtingen of dichtingskit aangeraden. Deze worden voorzien bij elke overlapping van de platen om te voorkomen dat regen of sneeuw tussen de spleten naar binnen kan waaien. De fabrikant, leverancier of technische fiche kan best geraadpleegd worden om correcte uitvoering hiervan te weten te komen.

Let er bij de plaatsing ook op dat elke golfplaat evenwijdig blijft aan de dakranden. Een minimale afwijking kan op de lengte van het hele dak uitlopen tot enkele cm’s waardoor het allemaal wat vreemd oogt vanop afstand. Ook kan u problemen krijgen met het correct plaatsen van de afwerking.


Zelf plaatsen golfplaat overlap op gording

Standaard overlap van een golfplaat op een gording


Gordingen


Onderzijde golfplaat zicht vanuit hal

Standaard overlap van een golfplaat op een gording

De gordingen kunnen bestaan uit staal of beton (minimum 40mm breed) of hout (minimum 50mm breed). In de praktijk gebruikt men hoofdzakelijk houten gordingen of stalen Z-gordingen. In geval van houten gordingen worden deze theoretisch 20mm boven de spanten voorzien aangezien er steeds een kleine afwijking op de balken mogelijk is. De stalen Z-gordingen worden gewoon bovenzijde gelijk met de spanten voorzien. Op deze manier ontstaat in de twee situaties een perfect vlak zodat de platen allemaal onder dezelfde hoek liggen. Het dak krijgt zo een uniforme look en tegelijk optimale dichting.

In het geval van stalen gordingen wordt in de nok vaak een stalen ondernok gebruikt. Een geplooide plaat die op de twee gordingen wordt vastgezet over de volledige lengte van het dak. Dit verbindt de nokgordingen met elkaar en voorkomt dat de golfplaten en nokken kunnen bewegen. Fabrikanten hebben elk hun specifieke afwerkstukken om de nokken correct en waterdicht af te werken. Voor sommige stukken moeten de platen van de twee dakvlakken uitgelijnd worden. Zo liggen de hoge en diepe golven steeds tegenover elkaar en valt het afwerkstuk mooi over deze golven aan beide zijden van de nok.


Overlappingen


Aangezien de golfplaten elkaar moeten overlappen, zowel aan de boven- en onderzijde, als links en rechts, heeft men op de hoekpunten steeds een overlapping van vier platen. Om dit te voorkomen moeten steeds de hoeken van twee platen verwijderd worden. Dit is steeds van twee schuin tegenover elkaar liggende platen en nooit de hoek die zichtbaar blijft. Bijna alle fabrikanten hebben tegenwoordig een groef in de golfplaat aangebracht tijdens de productie zodat de hoek eenvoudig afgebroken kan worden met een tang.


Legrichting golfplaat

Afschuining voor legrichting

Bevestiging

U kan elke golfplaat het best vastzetten met zelfborende schroeven, zo verliest u geen tijd met voorboren in de platen. Dit kan zowel bij houten als stalen gordingen. De schroeven moeten allemaal een kloksluitschelp hebben om het boorgat af te dichten. Dit boorgat wordt door de twee vleugeltjes op de schroef wijder gemaakt zodat er beweging mogelijk is in de platen. Uitzetting of krimpen door invloed van temperatuur of om wat beweging bij hevige winden toe te staan om beschadiging te voorkomen. De schroef mag niet te vast aangedraaid worden, maar mag ook niet te los zitten. De kloksluitschelp moet voldoende onder spanning staan zodat de golfplaat netjes vast zit, maar niet muurvast. Zonder teveel moeite moet er nog wat zijdelingse beweging in de schoef voelbaar zijn.

Het is belangrijk om op te merken dat u niet zomaar wat schroeven door de golfplaten kan steken om alles vast te zetten. U moet hierbij de technische fiche of plaatsingsvoorschriften volgen zodat u het correcte aantal en ook doorheen de correcte golf schroeft. De voorschriften van fabrikanten komen echter veel met elkaar overeen. Onderstaand vindt u een korte samenvatting zodat u toch een indicatie hebt van het aantal schroeven dat u moet tellen:

  • aan de nok 3 schroeven per plaat
  • in de goot 3 schroeven per plaat
  • aan de zijdelingse dakrand 3 schroeven per plaat
  • op elke overlap van twee platen 2 schroeven
  • 1 schroef indien er golfplaten zijn met een tussengording (en dus geen overlap op die gording)

kloksluitschelp schroef voor vezelcement golfplaat op hout

Gelakte schroef met kloksluitschelp


MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Isoleren

Omdat golfplaten niet isolerend zijn moet er soms een isolerende laag toegevoegd worden. Vergeet niet dat geïsoleerde daken voldoende ventilatie nodig hebben aangezien de isolatie theoretisch dampdicht geplaatst moet worden.

Onder de gordingen


Nadat de golfplaten geplaatst zijn kan men van onderuit tegen de gordingen isolatieplaten bevestigen. De isolatie zal dan zijdelings tegen de dakspanten aansluiten omdat die meestal hoger zijn en de gordingen bovenzijde gelijk zitten. Om het dak consequent te isoleren zouden de dakspanten dus beter ook afgekleed worden met isolatie, al heeft dit natuurlijk alleen zin bij een gesloten gebouw. Isolatie onder de gordingen plaatsen heeft het voordeel dat de luchtstroom vloeiend naar de nok gaat. Bij zichtbare gordingen botst de lucht hier steeds tegen wat voor koudeval kan zorgen. Koudeval kan voor luchtweginfecties zorgen bij dieren die in een stal gehouden worden.

Onder de golfplaten


Vóór het plaatsen van de golfplaten is het mogelijk om eerst de isolerende platen bovenop de gordingen te plaatsen. Zo is de isolerende schil direct doorlopend. Hierna kunnen de golfplaten gewoon bevestigd worden bovenop de isolatie tot in de gording zoals het hoort. Sommige fabrikanten hebben een golfplaat in het gamma waar de isolatie al aan vast zit.

Afwerking

Voor de afwerking van het dak heeft elke fabrikant zijn eigen oplossingen. Aansluitingen met de goot, zijgevel, vaste nok, gescharnierde nok, open nok, dakdoorvoeren, knikstuk (van gevel naar dak, negatief knikstuk (van dak naar gevel),… Omdat er talloze mogelijkheden en oplossingen zijn moet u dus eerst de leverancier kiezen waar u de platen koopt om daarna op te zoeken welke oplossingen voor handen zijn om het dak verder af te werken. Deze producten zijn al zo lang in gebruik en zover doorontwikkeld dat er in feite geen slechte oplossingen meer zijn. Als u de richtlijnen correct volgt hebt u altijd een perfect afgewerkt en waterdicht golfplaten dak.

Nok voor golfplaat

Nok uiteinde


kantpan golfplaat windveer
knikstuk voor golfplaat
Image
Scharnierende nok voor golfplaat

Kantpan

Knikstuk

Kantpan knikstuk

Scharnierende nok

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *