Schrijnwerk in sandwichpanelen afwerken

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.


Om openingen in de gevels te creëren worden de sandwichpanelen op de juiste posities deels of volledig uitgezaagd. Hierbij wordt de binnenschil zichtbaar en kijkt men in de dagkant tegen de isolatie aan. Om dit netjes weg te werken worden alle openingen afgewerkt met plooiwerk op maat. Bijna altijd is dit in de kleur van de sandwichpanelen. Af en toe kan het zijn dat een architect de openingen met een andere kleur als accent wil afwerken.

Merk op, het plaatsen van plooiwerk vraagt wat voorbereidend werk. Er komt heel wat meet en paswerk bij kijken om een strak en deftig geheel te vormen.

Structurele voorziening voor schrijnwerk in sandwichpanelen

Sandwichpanelen zijn voldoende sterk om windlast en andere inwerkende krachten op te vangen en af te leiden naar de achterliggende structuur. Ze zijn echter niet geschikt om rechtstreeks buitenschrijnwerk in vast te zetten. Achter de panelen moet een bijkomende structuur rond de openingen voorzien worden. Die structuur draagt enerzijds het schrijnwerk, maar anderzijds ook de verzwakte panelen.

De ravelingen zijn vooral noodzakelijk bij houtskelet-, beton- of bij staalbouw. Bij metselwerk doet dit probleem zich natuurlijk niet voor.


  1. Ravelingen in gevel - dragende structuur
  2. Druiplijst bovenaan
  3. Dorpel
  4. Verticale dagkant
Image

Druiplijst bovenzijde schrijnwerk in sandwichpanelen

Aan de bovenzijde komt een druipneus die alle water van bovenaf direct van de opening weg houdt. De profilering is gelijkaardig aan deze van de druipneus aan het maaiveld. De helling moet maar minimaal zijn gezien de isolatie van het sandwichpaneel anders zichtbaar wordt. De druipneus komt ook verder naar buiten zodat deze voorbij de verticale afwerking steekt. (Zowel in de diepte als in de breedte.) Op deze manier kan er geen water achter de afwerking lopen. Omdat de gelakte plaat waaruit plooiwerk wordt opgebouwd niet tweezijdig gelakt is, moet aan de onderzijde een bijkomend plooistuk voorzien worden.

Omdat bij dikke panelen de druipneus best lang kan worden en bij brede ramen het gewicht kan toenemen, kan de druipneus wat gaan afhangen. Sommige monteurs kiezen er voor om het galva L-profiel onder de druipneus in te steken en wat langer te voorzien. Zo wordt het plooiwerk netjes omhoog gehouden. Als laatste het toevoegen van tochtbanden of kitvoegen zorgt dat ongewenste tocht buiten blijft.


Image
  1. Staalstructuur
  2. Plooiwerk druiplijst
  3. Plooiwerk galva L-profiel
  4. Tochtband
  5. Sandwichpaneel
  6. Schroef sandwichpaneel
  7. Plooiwerk L-profiel gelakt
  8. Gelakte schroef of rivet
  9. Schrijnwerk (9a: situering thermische onderbreking)
  10. Gelakte schroef of rivet
  11. Positie verticale afwerking
Image

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Raamdorpel in sandwichpaneel

In principe kan er onderaan een raam altijd een dorpel geplaatst worden uit hetzelfde materiaal als de rest van de dagkanten. Dat geeft een proper en coherent geheel. In ideale omstandigheden wordt er een verticale plooi aan de dorpel voorzien die onderin het raamprofiel grijpt. Zo kan er nooit water binnendringen. Bij eenvoudige raamprofielen wordt de dorpel vlak voorzien en voldoende afgekit.

Op de afbeelding hierlangs is de dorpel anders uitgewerkt dan in het detail. Het toont aan dat er meerdere oplossingen zijn voor een probleem. Door de dorpel aan de onderzijde bijkomend vast te schroeven geeft dit extra stevigheid, vooral bij dikkere panelen. Het kitwerk onderaan de verticale profiel geeft duidelijk weer dat afwerking op zich nooit voldoende waterdicht is.

Sommige ramen kunnen ook voorzien worden inclusief dorpel. Dat is op zich geen probleem. Wel moet er dan nagedacht worden hoe de verticale afwerking op de dorpel zal aansluiten.


Image
  1. Staalstructuur
  2. Sandwichpaneel
  3. Schroef sandwichpaneel
  4. Plooiwerk druiplijst
  5. Schrijnwerk (6a: situering thermische onderbreking)
  6. Gelakte schroef of rivet
  7. Kitvoeg
  8. Positie verticale afwerking
Image

Verticale afwerking schrijnwerk in sandwichpanelen

Een gezaagde uitsparing uit een sandwichpaneel kan mogelijk een te smal stuk over laten. De stabiliteit van het paneel kan zo in gedrang komen. Links en rechts van de opening worden de panelen daarom volledig vastgeschroefd op de achterliggende structuur.

Omdat de bouten met afdichtingsrondellen vrij stevig zijn en de isolatie zichtbaar is, wordt er afwerking geplaatst dat zowel de isolatie afdekt én de schroeven wegwerkt. Het plooiwerk wordt vastgezet met een zelfborende schroef of een minder opvallende rivet.

De verticale afwerking wordt geplaatst na de druipneus bovenaan en de dorpel onderaan. De verticale afwerking komt iets minder naar buiten dan zowel het plooiwerk boven als de dorpel onder. Het stuk wordt op overlengte gefabriceerd en ter plaatse aangeschuind aan de dorpel onderaan en precies op maat tussenin gezet. Het nodige kitwerk zorgt opnieuw voor een waterdicht geheel en tochtvrije aansluiting.


Image
  1. Staalstructuur
  2. Sandwichpaneel
  3. Schroef sandwichpaneel
  4. Plooiwerk verticale dagkant
  5. Gelakte schroef of rivet
  6. Schrijnwerk (6a: situering thermische onderbreking)
  7. Gelakte schroef of rivet
  8. Kitvoeg
Image

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Enkele belangrijke opmerkingen

  • Plooiwerk gebruiken als afwerking is in theorie zeer eenvoudig. In de praktijk vraagt het wat handigheid. Ervaring is daarbij uiteraard een groot voordeel. We geven steeds de suggestie mee om van elk plooistuk een reserve stuk te bestellen. Het kost wat meer, maar het geeft de mogelijkheid om een eventuele fout recht te zetten. Achteraf bij bestellen is een kostelijke zaak.
  • De details die we opgegeven hebben zijn maar één van de mogelijke oplossingen. Deze behoren tot de meest efficiënte en eenvoudige oplossingen. Het staat u vrij om andere oplossingen uit te denken. We helpen daarbij graag meedenken.
Bekijk de rest van de artikels

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *