9 aandachtspunten bij een dak met steeldeck

Voor een eigen woning hou je hier best rekening meeOm een woning een industriële look te geven is het gebruik van steeldeck zeker een goede optie. Niet alleen is het zeer gunstig in aankoop, maar tevens duurzaam en eenvoudig in plaatsing. Maar, wanneer industriële oplossingen worden gebruikt kan het esthetisch net iets anders eindigen dan men had verwacht.

Zichtbare schroeven

In de industriebouw gaat alles om tijdswinst. Wanneer de steeldeck op de dragende structuur wordt gelegd wordt deze van bovenuit bevestigd. Ter hoogte van de structuur is dit logisch, maar ook de onderlinge verbinding van de platen gebeurt zo. Van bovenuit wordt bij de overlap elke meter een schroef door de twee platen gejaagd. Dit zorgt van de onderzijde uit voor zichtbare kopjes en schroefdraad.

In een grote en hoge industriehal heeft dit totaal geen gevolg, maar in een woning is dit best zo strak mogelijk, zonder deze storende schroeven. U laat daarom in het lastboek best opnemen dat de overlap steeds van onderuit geschroefd moet worden. Het is zelfs nog beter om te rivetteren. Maar, deze handelingen kosten meer tijd en dus ook geld.

Steeldeck schroeven woning

Steeldeck geschroefd

Ook de dakisolatie wordt standaard vast geschroefd

isolatie op steeldeck lijmen

Verlijmen van isolatie op steeldeck

Plaatsing van de dakisolatie volgt opnieuw dezelfde filosofie, zo snel en goedkoop mogelijk. Mechanische bevestiging is daarbij de meest voor de hand liggende keuze. Na plaatsing van het dampscherm worden de isolerende platen op de steeldeck gelegd en met een rozet (drukverdelende ring) tegen de staalplaten aangeschroefd.

Opnieuw worden er schroeven zichtbaar doorheen de platen gejaagd die van de onderzijde uit zichtbaar zijn. In dit geval zelfs veel meer dan de overlapschroeven omdat de isolatie voldoende vast moet zitten tegen de zuigkracht van de wind.

Om dit te voorkomen kan de isolatie beter verlijmd worden. Dit kost meer tijd en werk maar zorgt er uiteraard voor dat er geen zichtbare schroeven doorheen de steeldeck zitten.


isolatie op steeldeck schroeven

Mechanische bevestiging van isolatie

Elektriciteitsleidingen door de diepe golven

Een goede vakman zal het zelf aanhalen, maar wanneer u te laat een elektricien aanstelt of zelf bouwt, dan weet u het best op voorhand. Kabels kunnen heel eenvoudig in de diepe golven van steeldeck gelegd worden voor het dampscherm, de isolatie en dakdichting geplaatst worden. Achteraf kan van onderuit een gat in het juiste kanaal geboord worden om de kabel door te trekken en armaturen aan te sluiten. Dit voorkomt leidingen in opbouw te plaatsen en een strak plafond als eindresultaat. Dit vergt natuurlijk enige planning. In de lengte van het kanaal hebt u in principe alle vrijheid wanneer de kabel lang genoeg is. In de andere richting moet u wel het juiste kanaal kiezen tijdens de plaatsing.


steeldeck raveling dakdoorvoer

Snede van geïsoleerd dak met steeldeck

 1. Niveau dragende structuur
 2. Steeldeck
 3. Dragende koker (max. 40mm breed bij steeldeck 106)
 4. Omgekeerde schroef bij overlap
 5. Verborgen elektriciteitsleiding
 6. Dampscherm
 7. Isolatie
 8. Dakdichting

Raveling in steeldeck - kokers in diepe golf

Een dak uit steeldeck is zelfdragend, maar enkel wanneer de platen één geheel vormen. Minimale doorboringen zullen de platen niet verzwakken, dus een verluchtingsbuis kan zonder probleem doorheen het dak. Een dakluik of lichtkoepel is te groot en zal het dak verzwakken. Hierdoor moet er een extra constructie voorzien worden die de bijkomende last kan dragen. In de gewone industriebouw zit de dragende structuur steeds aan de onderzijde. Een stalen of houten structuur die de opening rondom rond ondersteunt lost dan het probleem op. Alleen zit deze structuur dan volledig in het zicht. In een productiehal is dit niet storend en is er voldoende hoogte onder het dak.

Bij een woning gaat deze structuur wel eens storend kunnen zijn. Zowel esthetisch als in de verkleinde hoogte. Daarom kan het een interessante oplossing zijn om dragende kokers in de diepe golf van de steeldeck te verbergen. Deze kunnen van de ene zijde naar de andere zijde op de dragende structuur liggen. Ter hoogte van de opening kan een dwarse verbinding gemaakt worden tussen de kokers om de onderbroken platen op te vangen. Op deze manier zit de dragende structuur in het dakpakket en zelfs grotendeels verborgen. Het enigste nadeel is dat de opening in de breedte gebonden is aan de tussenmaat van de diepe golven.

Standaard kleur vs kleur op maat

Steeldeck is standaard verkrijgbaar in een interieurcoating (wit, gelijkend aan maar niet exact RAL 9002 of RAL 9010) of gegalvaniseerd uitzicht (een grijs-blauwe metaalgelijkende kleur met kleurschakeringen, niet egaal gekleurd). De staalplaten kunnen achteraf geverfd worden, maar dit kan nooit in één laag. Hier moet steeds een goede voorbehandeling en primer overheen voor een definitieve verflaag goed zou hechten. De profilering maakt het bovendien niet eenvoudig om de verf egaal uit te strijken. Voor een minimale meerprijs hebt u keuze tussen verschillende RAL kleuren (afhankelijk van de fabrikant) en met een iets grotere meerprijs kan u zelfs een kleur volledig op maat bestellen.

gelakte steeldeck plat dak woning

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Akoestiek

Stalen platen hebben weinig absorberend vermogen qua geluid. Bijna alle geluidsgolven worden teruggekaatst. Dit zorgt er voor dat u in de kamer voldoende zachte materialen moet hebben staan om de ruimte aangenaam te houden. Gordijnen, zetels, tapijten, planten,… Deze kunnen dan voldoende geluidsgolven opnemen om de kamer niet als klankkast te laten functioneren.

Een andere optie is om geperforeerde steeldeck te gebruiken. Hierbij zijn de opstaande wanden voorzien van een regelmatig gaatjespatroon zodat geluidsgolven er doorheen kunnen. Deze kunnen dan geabsorbeerd worden door de isolatie die er boven ligt. Eventuele cannelurevulling (vulling in de diepe golf) zorgt voor bijkomend absorberend materiaal.


Ook geluid van buiten kan eventueel naar binnen lekken. Vooral inslaande regen en hagel op de dakhuid kan voor overlast zorgen. Wanneer de dakisolatie mechanisch is bevestigd ontstaan er kleine, starre verbindingen. De schroeven met rozet (drukverdelende ring) starten bovenop de isolerende plaat tot in de steeldeckplaat. Wanneer de regen of hagel inslaat op de rozet, net onder de dakhuid, gaat de trilling doorheen de schroef tot in de staalplaat die het geluid zelfs wat kan versterken.


Om dit te voorkomen moeten schroeven dus zo min mogelijk gebruikt worden of zelfs helemaal geëlimineerd. Het verlijmen van de isolatie is dan een goede optie. Het gebruik van rotswol of glaswol ipv stijve isolatieplaten zorgt voor een bijkomend dempend effect. Ook een balastlaag bovenop de dakhuid kan een extra buffer vormen.
Als laatste kan een vals plafond met isolatie onder de steeldeck gehangen worden om een bijkomende geluidsisolerende laag te vormen. Dit kan zeer effectief zijn, maar zo verdwijnt natuurlijk de hele industriële look van het dak.

Gaten tussen de structuur en de steeldeck

De profilering van de steeldeck is enerzijds zeer kenmerkend en zorgt voor zijn sterkte. Anderzijds brengt dit ook een probleem met zich mee. Bij de opleg op structuur (staal, steen, beton, hout) zorgen de hoge en lage golven steeds voor openingen onder de hoge golf. Kamers die langs elkaar liggen waar de steeldeck dwars over de scheiding gaat hebben dus geen akoestische scheiding. Lucht en geluid kan van de ene kamer vlot naar de andere. Een kostelijke oplossing is gipskarton of hout op maat snijden/zagen zodat deze de profilering netjes volgt. De aansluiting moet echter met een dikke, elastische kitvoeg uitgevoerd worden. Het staal zal namelijk uitzetten en krimpen door temperatuurschommelingen en dit gaat snel los kunnen komen. Een dikke kitvoeg minimaliseert deze kans.

steeldeck vulblokken geluid

Een eenvoudigere oplossing is door te werken met vulstroken. Dit zijn PE (polyethyleen) stroken, voorgevormd naar het profiel van de steeldeck. Deze zijn zacht en samendrukbaar, maar nemen steeds hun oorspronkelijke vorm terug aan. De vulling kan dus tussen de structuur en platen ingeduwd worden zodat de openingen netjes worden afgesloten. Deze vulstroken zijn standaard verkrijgbaar in wit of zwart. Het is wel properder om het daarna nog steeds weg te werken achter hout of gipskarton, maar de noodzaak voor een kitvoeg is verdwenen.

Gipskartonwanden onder steeldeck

Naast de moeilijke aansluiting van gipskarton tegen steeldeck is er nog een tweede probleem. Wanneer de gipskarton niet tegen de draagstructuur wordt geplaatst maar tegen een wand uit metalstuds, dan moet er rekening mee gehouden worden dat deze wanden enkel zelfdragend zijn. Gipskartonwanden met metalstuds hebben geen dragende functie in theorie. Steeldeck is echter relatief flexibel. Het type (en sterkte) van steeldeckplaat wordt bepaald door verschillende randvoorwaarden. Één van deze randvoorwaarden is de doorbuiging. Onder maximale belasting kan een bepaalde maximale doorbuiging aanvaard worden.

Gyproc steeldeck muren

Voor woningbouw wordt vaak een doorbuiging van 1/300 aangehouden. Een doorbuiging van 1cm over een dragende afstand van 300cm is dan toelaatbaar. Wanneer steeldeck dus draagt tussen twee steunpunten over een afstand van 6m, dan mag deze in het midden 2cm doorzakken. Een gipskartonmuur die de ruimte in het midden scheidt zal bij doorbuiging van de steeldeck onder maximale belasting dus druk ondervinden. Dit is geen ideale situatie omdat de starre gipskartonplaten zullen barsten. Dit is steeds op het zwakste punt en vrijwel altijd ter hoogte van de voegen.

De beste optie is om contact tussen steeldeck en gipskarton volledig te vermijden. Samen met een stijvere steeldeck is dit de beste oplossing. Dit zal de doorbuiging beperken en dus contact met de gipskarton helpen voorkomen. De opening opvullen met een vulstrook en een samendrukbare voegband zal enige werking van de steeldeck eenvoudig kunnen opvangen.
Indien er toch een verticale verbinding met de steeldeck moet komen om de wand extra stabiliteit te geven kan dit best een sleuvende verbinding zijn. Zo kan de steeldeck wel ‘vrij’ zakken, maar is horizontale beweging van de wand sterk beperkt.

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Gipskartonplafond tegen steeldeck

Afhankelijk van de dikte van de steeldeck kunnen de standaard gipskartonschroeven de platen rechtstreeks tegen het staal aan trekken. Hierdoor kan op een hele eenvoudige en snelle manier de steeldeck weggewerkt worden en een proper afgewerkt plafond gecreëerd worden. Echter, doordat de steeldeck een aanvaardbare doorbuiging mag hebben zullen de gipskartonplaten direct meebuigen. De voegafwerking tussen de platen zal dus steeds op trek belast worden en op termijn (of zelfs al vrij snel) kunnen barsten.

Het is dus aan te raden om een gipskartonplafond uit te werken met een subframe zodat het geheel opgehangen wordt. Bij doorbuiging van het plafond zit er speling in de ophangbeugels en stijfheid in het subframe zodat barsten naar grote waarschijnlijkheid vermeden worden.

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

6 Comments on “Steeldeck: tips en en extra aandacht”

 1. Is er ook risico dat er condens ontstaat in de steeldeck, met name bij warm weer? Bvb door groot temperatuurverschil tussen zwarte roofing langs boven en gekoelde kamer langs onder?

  1. Een goeie vraag, maar het antwoord is exact hetzelfde als bij traditionele bouw.
   Condens ontstaat wanneer warme, vochtige lucht tegen een koude dakhuid aankomt (roofing of dakplaat). Zolang er geen vochtige lucht doorheen de isolatie tot aan de dakhuid geraakt, kan er ook niets condenseren aangezien de isolatie het temperatuursverschil zal uiteffenen.
   Echter, het voorkomen van transport van vochtige lucht doorheen de isolatie naar de dakhuid is de taak van het dampscherm, zowel bij traditionele bouw als bij industriebouw. Indien er geen dampscherm aanwezig is, is condens in theorie zeker mogelijk. Voor steeldeck bestaan er speciale, gewapende, zelfklevende dampschermen. Zolang dit is aangebracht is condens haast onbestaande. Het is dus belangrijk om te weten hoe het dak uitgevoerd is geweest.

 2. Mr .Bestaat de mogelijkheid bij een steeldeck dakplaat een last aan te bevestigen? En hoeveel is het maximum gewicht per vierkante meter?
  Met dank
  De Craene Willy

  1. Er zijn meerdere mogelijkheden om materialen op te hangen aan steeldeck:

   • We hebben specifieke beugels die hiervoor kunnen dienen.
   • Je kan met eenvoudig bandijzer en wat zelftappers materiaal ophangen.
   • Of je kan zelf rechtstreeks in de steeldeck schroeven met de juiste schroeven (teksschroeven of staalschroeven

   Welk gewicht je per m² kan ophangen is volledig afhankelijk van het type plaat. Hoogte en dikte bepalen de algemene draagkracht per m². Dit kan je terugvinden in de tabellen van de technische fiches.
   Bijkomend moet je ook rekening houden bij het ophangen, dat je te maken hebt met lokale trekkracht op de staalplaat. Schroef je van onderin naar boven kan de schroef doorheen het gat trekken bij te zware belasting. Schroef je in de zijkant ga je mogelijk meer belasting kunnen ophangen omdat afschuifkrachten beter op te vangen zijn. Zodra deze te groot worden zal de plaat uitscheuren. Exacte gegevens hiervan zijn echter niet beschikbaar en moeten proefondervindelijk vastgesteld worden omdat er teveel variabelen zijn waar geen enkele fabrikant iets specifiek van op papier wil zetten.

 3. Beste,

  Worden de kopse zijden tegen elkaar geplaatst of wordt er ook met een overlap gewerkt in de woningbouw?

  Mvg,

  Anton

  1. Een overlap zorgt er voor dat beide platen meer ondersteuning hebben. Dit is dus zeker aan te raden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *