Wat kost een industriegebouw?

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Een eenvoudige vraag, maar zeker geen eenvoudig antwoord. De industriebouw is namelijk zeer uitgebreid, gebouwen met tal van toepassingen en elk hun eigen noodzaken. Allemaal hebben ze natuurlijk hun eigen prijs. Productiehallen, kantoren, opslag en overslag, winkels, stallen,…  De lijst kan nog even door gaan, maar zelfs als we naar een bepaald type gebouw gaan kijken blijven er veel variabelen.

In de transportsector heeft men een gebouw nodig met voldoende poorten en dockshelters. Bij de chemiesector gaat men mogelijk met verhoogd brandgevaar zitten en moet het gebouw brandcompartimenten bevatten. In productiehallen waar voedsel verwerkt wordt zit men al snel met food-safe regulering. Sommige productiehallen zijn volledig automatisch terwijl andere gespecialiseerd personeel nodig hebben waardoor er ook faciliteiten voorzien moeten worden. Stuk voor stuk randvoorwaarden die de prijs mee bepalen.

Zelfs de regio waar men gaat bouwen kan de prijs beïnvloeden. Elk gebouw heeft een fundering nodig, maar slechte grond vraagt duurdere funderingstechnieken. Zelfs de lokale bouwvoorschriften kunnen ook wel eens bepaalde materialen verbieden of zelfs vastleggen.

En dan wordt er nog niet gesproken over de verschillende technieken die verwerkt worden: zonnepanelen, verluchting, verwarming, blussystemen, etc…

Wat bepaalt de prijs van een industriegebouw

Om op één of andere manier toch te proberen een richtprijs te bepalen, moeten er wat randvoorwaarden bepaald worden. Er zijn te veel factoren die de prijs zwaar kunnen beïnvloeden. Om even een idee te geven:

 • De prijs van basisgrondstoffen: de staalprijs is van zeer grote invloed. Zowel bij betonbouw (wapening) als bij staalbouw kan dit al snel doorwegen. Hoe groter het gebouw, hoe meer schommelingen kunnen doorwegen. Constructeurs hebben vaak een clausule in hun contract die beschrijft dat hun definitieve prijs pas wordt bepaald bij het plaatsen van de bestelling van het staal. Ook de andere staalproducten zijn afhankelijk van deze schommelingen: steeldeck, wandplaten, sandwichbekleding, poorten,…
 • Brandveiligheid: de afmetingen van het gebouw bepalen voor een deel ook de regels rond de brandveiligheid. Bijlage 2 of bijlage 6 zorgt voor ingrijpende structurele wijzigingen die de prijs kunnen opdrijven.

Prijs per m2 industriehal
 • Bestemming van het gebouw:
  • de EPB-regelgeving kijkt naar de activiteiten die in het gebouw gaan plaats vinden. Van zodra dat er verwarmd zal worden moet men de prijs voor voldoende isolatie niet negeren.
  • de transportsector stelt al snel grotere eisen aan de drukbestendigheid van de vloer. Zware lasten worden verplaatst en tijdelijk opgeslagen en deze mogen de vloer natuurlijk niet beschadigen door hun gewicht.
  • integratie van kantoren in het gebouw. Extra binnenmuren, betegelde keuken en wc’s, uitgebreide elektrische voorzieningen,…
 • Lichtstraten: met lichtstraten wordt zo optimaal mogelijk licht binnen in de hal gebracht. Voor werknemers maakt dit de sfeer aangenamer of zelfs noodzakelijk.
 • Glasgevels: wanneer men een toonzaal of kantoor in het gebouw plaatst wil men vaak zoveel mogelijk licht binnen krijgen. Van kleine eenvoudige ramen tot dakrandhoge glasvliesgevels. Deze prijzen kunnen zeer snel oplopen.
 • Fundering: Verschillende funderingstechnieken brengen zeer verschillende prijzen met zich mee.
 • Locatie: Sommige gemeenten stellen veel andere eisen dan andere. Het aantal waterputten dat gestoken moet worden, minimumhoeveelheid aan groenaanleg, een commissie die de esthetische waarde van het gebouw beoordeelt en mogelijk de aanvraag kan weigeren,…
 • Technieken: inbraakbeveiliging, elektrische voorzieningen, verwarming, zonnepanelen, verlichting, verluchting, persluchtleidingen,…

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Wat is nu de richtprijs van een industriegebouw?

Kostprijs industriebouw

Het blijft nog steeds een moeilijke vraag, want het gebouw dat u in gedachte hebt zal nooit hetzelfde zijn als dat van de vorige of de volgende bezoeker. Daarom gaan we een gemiddeld gebouw omschrijven zonder diep in detail te treden.

We gaan uit van een eenvoudige loods. Staal of betonbouw. Geïsoleerde plinten met daarboven een normale sandwichpanelen bekleding. Steeldeck met isolatie en een enkele lichtstraat. Een poort en enkele industriële deuren. Een eenvoudige betonen vloer met lichte wapening en standaard betonnen sokkels als fundering. Kortweg, een hal die wind- en waterdicht is.

In een dergelijk gebouw kunnen al veel activiteiten ondergebracht worden. Wie op zoek is naar een richtprijs kan hiermee dus een ruwe inschatting maken, rekeninghoudend met eigen noden, technieken, plaatselijke verplichtingen, bodemgesteldheid en meer…


Voor een dergelijk standaard industriegebouw kan u ruwweg een prijs van 250€/m² tellen.
Kiest u voor wat meer poorten, een extra lichtstraat, brandwanden of dikkere isolatie, dan komt de prijs al snel op 300€/m².
Bent u van zin om toch een deel kantoor te plaatsen, op twee verdiepingen zelfs met voldoende glas in de gevel, dan loopt de prijs al snel op tot wel 500€/m².

Maar toch… Dit zegt helemaal niets.

Abonneer je en ontvang gratis industriebouw-tips!


Door je in te schrijven ontvang je gratis periodiek tips en promoties voor industriebouwen.

Wat bent u met deze richtprijs?

U bent hier terecht gekomen omdat u met het idee zit om mogelijk een industriebouw te plaatsen. De prijs zal u enkel helpen om in grote lijnen het financiële aspect er van uit te zetten. U kan hier moeilijk mee terecht bij uw architect, niet bij uw bank en al helemaal niet bij een aannemer. Er komt veel meer bij kijken dan enkel bepalen hoe groot uw gebouw wordt en snel een berekening uit te voeren.

Hoe verder u in het proces zit, hoe duidelijker de prijs zal worden. Uw architect stelt nu een plan op en kan een voorlopige schatting maken. Na het opstellen van de meetstaat kan met eenheidsprijzen al een iets concretere prijs opgesteld worden. De aannemer zal u uiteindelijk een offerte maken die heel concreet is, maar meerwerken en onvoorziene omstandigheden kunnen de prijs nog steeds opdrijven.

Wat uw gebouw u in totaal zal kosten weet u jammer genoeg helemaal op het einde, als alle facturen betaald zijn.

Conclusie

wat kost een industriebouw

Het is bijna onmogelijk om op een eenvoudige manier voor elke toepassing een formule te ontwikkelen dat moet leiden tot een vermoedelijke prijs van een industriegebouw. Met de bovenstaande richtprijs kan u een idee vormen, maar eigenlijk bent u er totaal niets mee. Enkel een concreet ontwerp van een architect samen met de offerte van een aannemer brengt u veel dichter bij de werkelijkheid dan eender welk getal dat u online gaat vinden.

 • Een architect gaat u op dit moment dus zeker al verder kunnen helpen.
 • Indien u liever direct op zoek gaat naar een een aannemer geven we u graag wat meer uitleg.
 • Een bouwgrond zoeken kan u in de tussentijd ook doen als u nog niets op het oog hebt.

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *