Leidingen ophangen aan sandwich dak of wand

Eenvoudig en snel wat oplossingen

Eender wat u tegen sandwichwand of -dak wil ophangen, het veiligste is om dit aan de dragende structuur te doen. Mocht er geen structuur zijn is het aangeraden om dit te voorzien. Toch zeker voor zware leidingen en/of apparatuur.

Het voorzien van die bijkomende structuur heeft natuurlijk een kostenplaatje. En soms is de overspanning net iets te groot om het allemaal subtiel op te lossen. Er zijn dus wel wat mogelijkheden om dit anders uit te werken, maar niet altijd zonder risico. De binnen-/onderzijde van een paneel is namelijk niet meer dan een dunne staalplaat van ±0.45mm.

Kabels in kabelgoot sandwichdak

Leidingen tegen de staalplaat vastschroeven

Een eenvoudige elektriciteitsbuis, een gewone kabel of zelfs een lichtarmatuur wegen niet geweldig veel. Deze zijn gemakkelijk vast te zetten tegen de dunne staalplaat van een sandwichpaneel met zelfborende staalschroeven en bandijzer. Ook rivetten met eender wat voor beschikbare klemmen zullen tot een goed einde komen. Samen met gebruik van een beetje gezond verstand natuurlijk.
Sandwich plafond met licht ophangen

En wat als het iets meer weegt?

Het zwakke punt bij het ophangen aan sandwichpanelen is zonder twijfel de staalplaat. Van zodra de belasting teveel wordt zal de staalplaat inscheuren en de schroef of rivet doorheen de plaat getrokken worden. Onder welk gewicht dat precies gebeurt is afhankelijk van type bevestiging en uitgeoefende kracht. Het ophangen van bijvoorbeeld een airco of verwarmingsunit tegen een sandwich dakpaneel wordt vrij twijfelachtig.
Een mogelijkheid is om speciaal ontwikkelde pluggen te gebruiken die draagkracht halen uit de isolerende schil. Het is wel aan te raden om pluggen zover mogelijk te verspreiden, liefst zelfs over meerdere panelen.

Plaatsing

De pluggen zijn van kunststof. Ze geraken dus niet zomaar doorheen de staalplaat. Voor het plaatsen moet dus met een gatzaag een deel van de plaat verwijderd worden. Er moet net genoeg weggehaald worden zodat de plug volledig tegen de isolatie aan getrokken kan worden. Bij ecopanelen kunnen de pluggen wel zonder voorbereiding geschroefd worden doorheen het aluminium vlies. Na het plaatsen wordt het te bevestigen onderdeel met een geschikte schroef vast getrokken.

Let wel, de dunne dakpanelen zijn niet helemaal geschikt voor de pluggen. De kortste hebben een lengte van 50mm. Enkel ter hoogte van de golven is er voldoende massa in de diepte. Plaatsing is dus niet vanzelfsprekend.

Image
Leidingen ophangen tegen sandwichpaneel

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Spreidankers: voor het zware werk bij steeldeck of sandwichpanelen

Als laatste optie kan er gebruik gemaakt worden van klemankers (of spreidankers). Deze zijn speciaal ontwikkeld om te klemmen op plaatmateriaal. Van hele dikke platen (Gyproc, Fermacell,..) tot heel dun plaatstaal. De ankers zijn extreem sterk waardoor een test moet uitwijzen of het plaatmateriaal wel sterk genoeg is.

De standaard ankers in de shop zijn 45 lang met een draad van M8. Deze kunnen tot 40kg trekkracht opvangen, haaks op de plaat (plafond toepassing) of 120kg afschuifkracht, langs de plaat af (wandtoepassing). Het volstaat om een gat van Ø13 voor te boren, het anker er in te steken en met een speciale tang aan/open te trekken. Daarna kan de bout uit geschroefd worden om het te klemmen onderdeel op zijn plaats te brengen óf een bevestigingsbeugel met draadstang M8 kan rechtstreeks ingeschroef worden.

De ankers zijn te gebruiken op gewone sandwich dak- én wandpanelen, niet op ecopanelen. Verder zijn ze ook toe te passen bij steeldeck, wandplaten en dakplaten. Al is het bij enkelwandige platen een effectieve doorboring en is er een kans dat er water binnen dringt.

Sandwich plafond met licht ophangen
Sandwich plafond met licht ophangen

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *