Wat is een binnendoos?

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.


afmetingen stalen binnendoos
Buitengevel met binnendozen en isolatie

De binnendoos is een geprofileerde staalplaat die hoofdzakelijk gebruikt wordt als dragende structuur voor wandbekleding. De naam laat merken dat de staalplaat geplooid wordt tot een ‘doos’ waarin isolatie geplaatst kan worden waarna de uiteindelijke zichtbare wandbekleding bevestigd wordt tegen de lippen van de doos. De binnendoos wordt hoofdzakelijk horizontaal geplaatst van kolom tot kolom, waarna de bekleding kruislings erop en dus verticaal geplaatst wordt.

Uitzicht

De coils waarvan de platen gemaakt worden zijn gegalvaniseerd, dit om ze te beschermen tegen eventueel vocht bij condensatie, na productie heeft de binnendoos dan ook een galva uitzicht. Verder is een interieurcoating de tweede optie, dit is een standaard gebruikte kleur die RAL 9002 (grijswit) of 9010 (wit) benaderd, afhankelijk van de fabrikant. Uiteraard kunnen tegen een meerprijs andere kleuren voorzien worden.


Geperforeerd

Tijdens de productie zit een extra rol op de lijn die de rug perforeert. Deze gaatjes laten geluid toe om door de plaat te dringen en te worden opgevangen door de isolatie, waardoor het gebouw merkelijk stiller wordt. Naast deze functionele toepassing is er natuurlijk ook een esthetisch aspect waardoor de platen specifiek om deze reden gekozen worden.

Geperforeerde binnendoos
Perforatie van binnendoos voor geluidsisolatie

Productie binnendoos

Zoals alle stalen plaatproducten in de industriebouw start de productie van een binnendoos bij grote coils, dunne opgerolde staalplaten. De coils worden geladen op een decoiler zodat ze deze kunnen afrollen en op lengte knippen. Deze komen daarna op een lange, smalle, horizontale productielijn. Geavanceerdere lijnen hebben een decoiler geïntegreerd in het productieproces zodat alles automatisch afgerold wordt en op de lijn terecht komt. Het begin van de coil wordt door de lijn getrokken en komt onderweg verschillende rollen tegen die de profilering in de plaat vormen.

Afhankelijk van de fabrikant zijn de maximale lengtes natuurlijk verschillend, maar 20 meter en meer is perfect haalbaar. Grote lengtes zijn echter niet altijd even handig omdat het gewicht dan sterk toeneemt en moeilijker hanteerbaar wordt op hoogte tijdens de plaatsing.
Het meest gebruikte formaat binnendoos is 500×90, deze dozen zijn dus 500mm hoog, 90mm breed en 0.75mm dik. In bijgevoegde video ziet u het vormproces waarbij de coil op maat geknipt wordt en doorheen verschillende vormprocessen eindigt tot een volwaardige binnendoos.



MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Transport

Zoals alle producten van grote lengte worden ook binnendozen in met plastic omhulde pakken met opleggers vervoerd tot aan de werf waar ze worden afgepikt en tijdelijk gestockeerd of vrijwel direct geplaatst. Gemiddeld zijn deze platen rond de 12m lang, maar voor bepaalde projecten kan deze lengte sterk oplopen en wordt er natuurlijk gebruik gemaakt van uitzonderlijk transport. Op voorhand worden de plaatsingsplannen geanalyseerd zodat ze bij levering eventueel op de juiste plaats rond het gebouw gelegd kunnen worden en zo zonder veel afstand te overbruggen op hun plaats gemonteerd kunnen worden.

Plaatsing

Plaatsing van isolatie in binnendozen

Na levering klimmen de monteurs in hoogtewerkers of stellingen, normaal voorzien met de juiste veiligheidsmiddelen, waarna doos per doos tegen de construstie wordt geplaatst. In eerste instantie begint men onderaan met een doos die bovenop de betonplint aansluit, vervolgens wordt steeds een nieuwe doos bovenop de vorige doos gezet, waarbij de lippen over elkaar grijpen. Indien het ontwerp op voorhand is afgestemd op het gebruik van binnendozen, dan komt men bovenaan uit met een volledige binnendoos. Indien met geen volledige doos kan gebruiken, wordt een plooistuk op maat gemaakt, gelijkend op een binnendoos, maar met een rug die een aangepaste hoogte heeft om op het juiste niveau te eindigen.

Tijdens de montage wordt een dichtingsband geplaatst tussen twee aansluitende dozen, zodat het geheel winddicht wordt uitgevoerd. De band wordt uiteraard ook geplaatst tussen de eerste binnendoos en de plint eronder. Tegenwoordig kan men ook binnendozen leveren met de dichtingsband reeds eraan voorzien zodat er op de werf geen tijd verloren wordt met de omslachtige handelingen om de band steeds aan te brengen. De binnendozen worden zoveel mogelijk tweevelds geplaatst, d.w.z. startende op de as van eerste kolom, voorbij de tweede kolom en eindigend op de as van de derde kolom. Hierna start weer een volgende binnendoos.

Binnendozen worden vrijwel altijd op maat besteld zodat op de werf weinig tot geen tijd verloren wordt. Wanneer men doorvoeren heeft die niet binnen één binnendoos vallen of openingen van ramen en deuren die groter zijn dan een binnendoos, dan wordt er een secundaire structuur van meestal kokers tussen de kolommen voorzien zodat zowel het schrijnwerk (of de doorvoer) bevestigd kan worden alsook de binnendozen. De dozen worden bij de openingen uitgehaald of ingekort met een knabbelschaar of plaatschaar. Let wel, plaatscharen zijn er voor links- en rechtshandigen. Binnendozen met de slijpschijf aanpassen is absoluut geen optie. Deze platen zijn dan wel van een dunne roest beschermende laag voorzien, de vonkjes van het slijpen kunnen mogelijk in de gelakte laag of de galva laag inbranden en in het slechtste geval toch beginnen roesten en bruine plekjes geven. Ook bij openingen worden de binnendozen uiteraard ingekort, maar

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Bevestiging

De dozen worden op de kolommen vastgeschoten met schietnagels of vastgeschroefd met zelfborende schroeven. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van schiethamers, hierbij wordt kruit gebruikt om nagels doorheen de metalen plaat in de onderliggende stalen, betonnen of houten constructie te schieten. De kost is hierdoor wel hoger, aangezien men zowel kruit als nagels moet voorzien, maar de tijdwinst is aanzienlijk. Bij het vastschieten van staalplaten is er normaal wel een extra drukring op de nagel voorzien om permanente druk op de bevestiging te houden zodat er bij externe krachten (wind,…) niet teveel beweging in de binnendozen wordt toegelaten. Er bestaan ook gashamers, welke dezelfde functie hebben, maar geheel op gas werken. Schroeven is uiteraard de oudste en meest gekende methode. Ook deze schroeven worden normaal bevestigd met een rondel welk een neopreen zijde heeft om de plaat zo sterk mogelijk te klemmen.

Schiethamer voor binnendozen

Schiethamer


Schietnagel voor bevestiging binnendoos

Schietnagel

Image

Zelfborende schroef


Schietpatroon voor nagels en schiethamer

Schietpatronen

Detail


Detail binnendozen op betonplint met wandplaat

Standaard uitvoering binnendoos met wandplaat

  • Groen+Geel: binnendozen op elkaar
  • Grijs: Betonplint onder binnendozen
  • Blauw/groen: druipneus tegen onderlip binnendoos, over betonplint
  • Rood: wandplaat tot op druipneus

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *