Gevel van binnendoos, isolatie en wandplaat

Horizontale binnendozen met isolatie en verticale wandplaten

De combinatie van wandplaat met binnendoos

Het systeem van binnendoos met wandplaat is een wandbekleding die in 3 fasen gebeurd. In een eerste fase worden de binnendozen horizontaal tegen de hoofdstructuur bevestigd, van kolom tot kolom, daarna wordt er in de holte van de doos isolatie aangebracht, om te eindigen met de wandplaten. De wandplaten worden meestal verticaal geplaatst, maar mits plaatsing van een onderstructuur of het draaien van de binnendozen kunnen deze ook horizontaal aangebracht worden.

Binnendoos

Binnendozen hebben gemiddeld gezien dezelfde vorm, de verschillen zijn te vinden in de afmetingen en profilering. De meest voorkomende hoogtes zijn 500mm en 600mm, in de breedte zijn er talloze maten, startende vanaf 90mm, deze verschillen zijn dan om meer of minder isolatie te kunnen steken.

Geperforeerde binnendoos

Geperforeerde binnendoos – beter voor geluidsisolatie

Schietnagel

Schietnagel voor binnendoos

Afmetingen van een binnendoos

Snede binnendoos

Het grootste onderscheid bij binnendozen zit voornamelijk bij gewone of geperforeerde. In het laatste geval is de opstaande rug, de zichtbare zijde van binnenuit, geperforeerd. Dit geeft visueel een verschil, maar vooral akoestisch heeft dit veel voordelen. Wanneer er veel geluidsproductie in het gebouw plaats vindt, dan zorgt deze perforatie voor een betere absorptie van het geluid door de isolatie, waardoor de werkruimte aanzienlijk stiller wordt, al wordt het uiteraard niet geluidloos. De gewone binnendozen hebben een volledig dichte rug, waardoor het geluid grotendeels weerkaatst wordt en binnen in de werkruimte blijft.
Binnendozen worden voor 95% gebruikt op staal. Zoals eerder aangehaald is de plaatsing horizontaal (al is verticaal ook perfect mogelijk) en bevestiging gebeurt met schietnagels of schroeven. Schietnagels worden effectief met een pistool doorheen de binnendozen in het staal vast geschoten. Op beton gebeurt dit enkel met schietnagels aangezien voorboren en schroeven teveel tijd neemt.

Wandplaat

Technisch detail van een wandplaat

Voorbeeld van een wandplaat

Plastisol als bekleding van een wandplaat

Plastisol – motief

Geprofileerde wandplaten zijn vlakke staalplaten die van een coil komen en tussen rollen door tot een bepaald profiel worden gewalst. Deze profielplaten krijgen hierna een dunne behandeling tegen corrosie, hiervoor wordt meestal een dunne zinklaag aangebracht. Wanneer de platen beschadigd worden, gaat het zink het staal beschermen en roestplekken voorkomen. Na het aanbrengen van de corrosiebescherming worden de platen voorzien van een laklaag, meestal enkele veelvoorkomende RAL-kleuren, maar ook specifieke kleuren zijn mogelijk. Ook kan plastisol worden toegepast, dat is een pvc laag met een structuurmotief in, eveneens verkrijgbaar in verschillende kleuren.

Wanneer de binnendozen horizontaal geplaatst worden, worden de profielplaten in principe verticaal geplaatst. Op de binnendozen zitten twee lippen, boven en onder, welke steeds overlappen. De bovenste lip van de ene doos wordt overlapt door de onderste lip van de volgende doos. Door middel van zelf tappende schroeven worden de profielplaten vastgezet in deze lippen. De schroeven krijgen achteraf nog een kapje in dezelfde kleur van de platen om deze net iets minder zichtbaar te maken. Bovendien moeten de platen volgens een bepaald patroon vastgeschroefd worden, dit om de belasting van de wind optimaal op te kunnen vangen en gelijkmatig te verdelen naar alle binnendozen die erachter zitten.

Isolatie

Plaatsing isolatie

Plaatsing isolatie

Voor men aan strenge EPB-normen moest voldoen werd de isolatie gewoon in de dozen geduwd en de profielplaten tegen de lippen van de binnendozen bevestigd. Doordat de platen direct contact hebben met de binnendozen en de dozen direct tegen de kolommen bevestigd zijn, kan de koude van de buitenplaten rechtstreeks naar de kolommen doorvloeien, waardoor de isolatie voor een deel teniet gedaan wordt. Dit vormt één van de grootste koude bruggen in de industriebouw.
Tegenwoordig wordt er isolatie geplaatst die dikker is dan de binnendoos. Ter hoogte van de lip van de binnendoos zit een gleuf in de isolatie waardoor deze in de isolatie grijpt en de isolatie dus voor de lip door schiet. Wanneer men dan de wandplaat bevestigt, onderbreekt de isolatie dus het contact met de binnendoos en wordt de koude brug verwijderd. Wanneer de isolatie niet veel dikker dan de binnendoos is, bestaat wel de kans dat bij het aandraaien van de schroef, de isolatie zo sterk wordt samengedrukt dat de ondebreking zo minimaal wordt dat de koudebrug toch weer sterk aanwezig is.


Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *