Wat zijn ankers

Ankers worden in de industriebouw gebruikt om de dragende constructies aan de fundering te verankeren. Deze worden berekend door de ingenieur zodat alle krachten correct overgebracht kunnen worden naar de funderingen. De krachten kunnen afkomstig zijn van het eigen gewicht, windkrachten tijdens een storm, overhellende constructies, extra gewicht en schokken van kraanlasten van rolbruggen,…

Na plaatsing zijn er visueel enkel nog draadstangen zichtbaar die boven het beton van de fundering uitsteken, maar wat in het beton zit kan variëren, afhankelijk van de instructies van de ingenieur.

Verschillende type ankers

Ankers voor staal-, beton- en industriebouw

  • Gecombineerd anker dat men tijdens het storten van de fundering plaatst

    Ankers gecombineerd met een ankerplaat

    Rechte anker: dit kan een draadstang zijn of een stang met aan beide uiteinden draad gedraaid. Het ene uiteinde steekt boven het beton waar de hele constructie mee verankerd zal worden. Aan het andere uiteinde draait men twee moeren op met daartussen een plaat van een bepaalde grote en dikte (afhankelijk van de berekeningen). Wanneer de constructie trekkrachten op dit anker uitoefent dan zorgt de plaat voor de weerstand ten opzichte van het beton, zonder de ankerplaat zou de draadstang te weinig grip hebben op het beton en er vrij eenvoudig uitgetrokken kunnen worden.

  • Haakse anker: ook dit kan een draadstang zijn of een metalen stang met op slechts één uiteinde draad gedraaid. Het andere einde blijft glad, maar wordt 90° geplooid zodat het een rechte hoek vormt. Dit geplooid uiteinde zal de weerstand bieden wanneer er trekkrachten worden uitgeoefend op het anker.
  • Op bovenstaande twee ankers bestaan verschillende varianten, bij meerdere ankers per kolom kunnen de ankerplaten gecombineerd worden tot één grote plaat, er kunnen meerdere platen gebruikt worden,…

Plaatsing van ankers

De ankers laat men tijdens het storten van de funderingen op de juiste plaats zakken in het beton of ze zijn een onderdeel van de bewapening van de fundering en zijn op voorhand dus vast gelast aan de wapening voor de fundering wordt gestort.

Ankerplaat met 4 ankers en reeds ondervuld

Ankerplaat met 4 ankers en reeds ondervuld

Er zijn twee type ankers die achteraf geplaatst kunnen worden. Wanneer de fundering is uitgehard (maar ook vaak gebruikt in bestaande constructies) boort men gaten waar men deze twee ankers in kan plaatsen.

– Chemisch anker: men injecteert een tweecomponenten lijm in het gat waarna de rechte draadstang direct in het gat met de lijm wordt geduwd. Na uitharding is de lijm zelfs sterker dan het beton zelf.
– Slaganker: wanneer het gat correct geboord wordt, is er een minimale weerstand wanneer men dit anker met omhulsel in het gat steekt (eventueel met wat brute kracht). Bij het aandraaien van het anker zorgt de minimale weerstand dat het omhulsel in het gat blijft en langzaam geopend wordt door het dikkere uiteinde van het anker zodat het omhulsel een muurvaste verankering vormt.

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord