Zoeken
Generic filters
Filter by Custom Post Type

Wat is steeldeck

 • 106.250.750 Steeldeck

  Hacierco - warmdakplaat

  Waardering 5.00 uit 5
  Vanaf: From 9,42 Excl. BTW /m²

Steeldeck is een geprofileerde staalplaat die de dragende schil van een dak vormt en geplaatst wordt op de dragende constructie. Op de steeldeck volgt dan meestal de isolatie en de dakdichting. Doordat het snel geplaatst kan worden en zeer licht van gewicht is wordt vaak voor steeldeck gekozen. Afhankelijk van de belasting (technieken, licht, zonnepanelen,…) variëren de platen in hoogte en/of dikte. Verder zijn er ook wat verschillende afwerkingen, kleur en afhankelijk van de fabrikant ook verschillen in breedtes.

Doe-het-zelf! Lees hier onze volledige gids over hoe u de steeldeck bepaalt, de goedkoopste plaat er uit haalt en het volledige dak opbouwt!

Productie

Zoals alle stalen plaatproducten in de industriebouw start de productie van steeldeck bij grote coils, dunne opgerolde staalplaten. De coils worden geladen op een decoiler zodat ze deze kunnen afrollen en op lengte knippen. Deze komen daarna op een lange, smalle, horizontale productielijn. Geavanceerdere lijnen hebben een decoiler geïntegreerd in het productieproces zodat alles automatisch afgerold wordt en op de lijn terecht komt. Het begin van de coil wordt door de lijn getrokken en komt onderweg verschillende rollen tegen die de profilering in de plaat vormen. Afhankelijk van de fabrikant zijn de maximale lengtes natuurlijk verschillend, maar 20 meter en meer is perfect haalbaar. Grote lengtes zijn echter niet altijd even handig omdat het gewicht dan sterk toeneemt en moeilijker hanteerbaar wordt op hoogte tijdens de plaatsing. Ook wand- en dakplaten worden op dezelfde manier geproduceerd.

Profileringsrollen

Rollen die een bepaald profiel in de steeldeck aanbrengen

Machine voor profilering staalplaat

Profilering staalplaat

Decoiler voor het afrollen van staalplaat rollen of coils

Automatische decoiler

Dikte en hoogte van steeldeck

Wanneer de ingenieur het gebouw uitrekent en de sterkte van de constructie bepaalt, wordt ook de dragende constructie van het dak bekeken. Indien de bouwheer kiest voor het gebruik van steeldeck, gaan er bepaalde eisen voor de platen opgesteld worden. Wanneer blijkt dat het standaardprofiel van 106mm hoogte en 0.75mm plaatdikte niet sterk genoeg is, kan ofwel de hoogte aangepast worden ofwel de dikte. Na een dikte van standaard dikte van 0.75mm heeft men nog enkele andere diktes: 0.88, 1.00, 1.13 en 1.25mm. Hierdoor wordt het profiel sterker, maar natuurlijk wel zwaarder. Dit moet dus ook in rekening gebracht worden door de ingenieur.

Door de hoogte aan te passen wordt het profiel ook sterker, maar men past hierbij wel een andere profilering toe. Hierdoor kan de gewichtstoename per m² redelijk beperkt blijven. Naast een hoogte van 106mm heeft men ook 135, 153 en 200mm. Uiteraard kan elke fabrikant hier een afwijking op hebben om het product een eigen karakter te geven.

Steeldeck op maat

 • Knipschaar – knabbelschaar links of rechts

  Voor knippen van (geprofileerde) staalplaten

  From 57,03 Excl. BTW /stuk
Geprofileerde knipbank voor steeldeck

Knipbank voor steeldeck

Knabbelschaar om automatisch steeldeck door te knippen

Automatische knabbelschaar

Steeldeck kan perfect op maat besteld worden en zonder meerprijs. Aangezien de productie een continu proces is van één grote rol is er nooit overschot. Gezien de profilering kunnen de platen niet door een vlakke knipbank, deze zou de plaat plat drukken. De bank heeft een mes dat helemaal is aangepast naar de vorm van de steeldeck om deze zonder schade netjes door te knippen.

Er zijn echter ook handelaars die grote hoeveelheden op vaste maten bestellen tegen zeer voordelige prijs. Wanneer u een beperkte hoeveelheid nodig hebt kan u dus ook platen bij hen kopen. Als de handelaar zich veel dichter bevindt dan de producent kan het verschil in prijs van transport best interessant zijn.

Bij bestelling is het dan uiteraard het goedkoopste om de dichtst aansluitende lengte te bestellen en zelf op maat te knippen met een knabbelschaar of plaatschaar. Let wel, plaatscharen zijn er voor links- en rechtshandigen. Steeldeck met de slijpschijf inkorten is absoluut geen optie. Deze platen zijn met een dunne roest beschermende laag voorzien. De vonkjes van het slijpen kunnen mogelijk in de gelakte laag of de galva laag inbranden en in het slechtste geval toch beginnen roesten en bruine plekjes of strepen geven.

Afmetingen en uitzicht

Detail steeldeckHet meest gebruikte formaat steeldeck is een 106 van 0.75. D.w.z. een hoogte van 106mm en een plaatdikte van 0.75mm. Bij de meeste fabrikanten heeft deze ook een (dekkende) breedte van 750mm. De plaat is iets breder, maar wanneer ze naast elkaar gelegd worden en de laatste diepe golf van de vorige plaat ligt onder de eerste diepe golf van de volgende, dan zijn ze van midden diepe golf tot midden diepe golf steeds 750mm breed. Platen met een dikte van 0.75mm hebben een gewicht van ongeveer 7.5kg per m of 9.7kg/m².

De coils waarvan de platen gemaakt worden zijn gegalvaniseerd met het Sendzimirproces. Dit om ze te beschermen tegen eventueel vocht, van bovenuit bij lekken of van onderuit bij condensatie. De bovenzijde van de plaat wordt steeds afgedekt door isolatie en een dakdichting(bij een warm dak) waardoor deze verder niet behandeld dient te worden. De onderzijde, zichtbaar van binnenin het gebouw, kan verder ook onbehandeld blijven en een galva uitzicht behouden. Een interieurcoating is de tweede optie. Dit is een standaard gebruikte kleur die RAL 9002 (grijswit) of 9010 (wit) benaderd, afhankelijk van de fabrikant. Uiteraard kunnen tegen een meerprijs andere kleuren voorzien worden.
Steeldeck geperforeerd

Geperforeerd

Tijdens de productie kan een extra rol op de lijn zitten die de opstaande wanden perforeert. Door deze gaatjes kan geluid door de plaat dringen en opgevangen worden door de isolatie, waardoor het gebouw merkelijk stiller wordt. Om nog beter geluid te absorberen kan er cannelurevulling geplaatst worden. Dit zijn lange stroken isolatie die in de diepe golf gelegd worden en mooi aansluiten met de plaat.
Naast deze functionele toepassing is er natuurlijk ook een esthetisch aspect waardoor de platen specifiek om deze reden gekozen worden.

Transport

Zoals alle producten van grote lengte worden ook steeldeckplaten in met plastic omhulde pakken met opleggers vervoerd tot aan de werf. Dan worden ze vaak direct met de kraan afgepikt en rechtstreeks op het dak gelegd. Gemiddeld zijn deze platen rond de 12m lang (2-veldse overspanning), maar voor bepaalde projecten kan deze lengte sterk oplopen. Dan wordt er natuurlijk gebruik gemaakt van uitzonderlijk transport.

Op voorhand worden de legplannen geanalyseerd. Men bepaalt dan welke platen in welke pakken samengevoegd kunnen worden. Wanneer de pakken op het dak liggen, kunnen de platen zonder veel afstand te overbruggen op hun plaats gelegd worden.

Plaatsing

Schroeven van steeldeck

Automatische aanvoer van schroeven voor bevestigen van steeldeck

Rondel met neopreen

Rondel met neopreen zijde voor het bevestigen van steeldeck

Door monteurs wordt steeldeck met de hand op de plaats gelegd

Steeldeck met de hand gelegd

De onderliggende constructie waar de steeldeck op gelegd wordt heeft steeds een minimale helling van 2% (2cm per meter) zodat regenwater vlot afgevoerd kan worden. Minder wordt ten zeerste afgeraden omdat er dan waterstagnatie kan ontstaan indien de constructie doorbuigt. Tegenwoordig wordt een helling van 3% aangeraden indien mogelijk. Bij ophoping van sneeuw heeft het water namelijk meer moeite om af te vloeien.

Opleg

Om de steeldeck een maximaal dragend vermogen te laten creëren is er voldoende opleg nodig. Voor een enkelveldse plaatsing hebt u een opleg van 140-160mm nodig. Wanneer u dubbelveldse opleg hebt kan u mogelijk met wat minder toekomen omwille van het zelf stabiliserende effect.

Uitvoering

De monteurs klimmen op de constructie, normaal voorzien met de juiste veiligheidsmiddelen. Daarna nemen ze met de hand plaat per plaat van een pak af en worden ze op de juiste plaats op de constructie neergelegd. Door het gewicht van de platen en de helling van het dak hebben deze platen de neiging om met de helling mee te schuiven. Start men dus van onderuit met leggen, dan kunnen de platen door het gewicht wat ingedrukt worden. Zo kan het zijn dat men in de nok niet voldoende dekking heeft.

Wanneer men van bovenuit vertrekt worden de platen wat uitgerekt en na x aantal platen betekent dit wat extra lengtewinst. Daarom start men dus meestal in de nok met de eerste plaat en wordt de volgende plaat met zijn eerste diepe golf in de laatste diepe golf van de vorige gelegd. Hierdoor vormen de platen (na vastschroeven) een degelijke overlap en verbinding met elkaar.

Legwijze

 • Schroef staal tegen staal

  Zeskantkop met kraag

  Vanaf: From 5,94 Excl. BTW /doos

Men fixeert doorgaans enkel de eerste plaat en de rest wordt voorlopig los op de plaats gelegd. Wanneer men dan toch (beperkt) wat dekking te kort heeft start men vanuit de nok om de platen wat ‘uit te stampen’. Door gebruik te maken van het gewicht en hun natuurlijke beweging naar de goot toe, en deze te bevorderen, worden deze bewust wat ‘langer’ gerekt. Op een enkele plaat geeft dit niet veel winst. Na een groot aantal kan dit echter best wat centimeters winst geven en de overgebleven ruimte voldoende afdekken.

Als laatste gaat men elke overlapping in de langsrichting van de steeldeckplaten vast schroeven. Omdat de laatste diepe golf van de plaat overlapt met de eerste diepe golf van de vorige plaat kan men hier eenvoudig een verbinding maken. Door elke meter een zelftappende schroef doorheen de platen te draaien worden deze voldoende met elkaar verbonden. Dit zorgt dat het dak één samenwerkend geheel wordt. Bovendien voorkomt dit dat de platen komen open te staan wanneer er overheen gelopen wordt. Vooral bij het plaatsen van de isolatie is dit dus belangrijk.

Enkelvelds of dubbelvelds

De platen kunnen enkelvelds (van 1 spant naar het volgende spant) gelegd worden of meervelds (van 1 spant over het volgende tot het 3de spant, of zelfs verder). Het voordeel van meervelds leggen is dat de steeldeck dan een beter evenwicht heeft. Het stuk tussen spant 1 en 2 vormt namelijk een tegengewicht voor het stuk tussen 2 en 3. Bij doorbuigen van het eerste veld, gaat het tweede veld dit proberen op te vangen. Bij enkelvelds is er geen tegengewicht en kan de plaat enkel doorzakken. Men probeert dit ooit deels op te vangen door de plaat toch beperkt over het spant door te laten lopen en de opstaande wanden van deze platen met de volgende platen te verbinden zodat deze meewerkend worden. Het tweevelds leggen van platen geeft vaak een lichtere en goedkopere plaat. Voor een zelfde afstand moeten enkelveldse platen ooit dikker of hoger voorzien worden.

Geschrankte plaatsing

Men kan de steeldeck zo plaatsen dat de kopse overlappingen van de platen steeds op dezelfde spanten langs elkaar liggen. Dit is de snelste, eenvoudigste en daarom meest economische manier. De platen kunnen ook geschrankt gelegd worden. Hierbij ligt de eerste plaat tweevelds en de volgende plaat verspringt een spant ten opzichte van de vorige. De tweede plaat start dus in het midden van de eerste plaat. Op deze manier grijpen de platen over het hele dakoppervlak veel beter in elkaar waardoor een veel hogere stijfheid wordt bekomen. Nadelig hieraan is dat het veel arbeidsintensiever is en daarom economisch sterk nadeliger. Sommige industriebouwers proberen in dergelijk geval de schranking met enkele platen te combineren. Dus 2 of 3 platen langs elkaar en dan schranken/verspringen met de volgende 2 of 3 platen. Het is aan de ingenieur om te bepalen of dit voor zijn berekeningen aanvaardbaar is.

Bevestiging

Schietnagel met drukring voor permanente klemming

Conische schietnagel met drukring

Schietpatroon voor het bevestigen van steeldeck

Schietpatroon

Schiethamer

Schiethamer met nagelmagazijn

Steeldeck kan rechtstreeks bevestigd worden op staal, hout of beton. Wanneer men steeldeck op beton wil bevestigen moet men echter eerst voorboren. Deze extra handeling kan op een heel dak wel eens heel wat tijd kosten. Daarom kan men best een stalen koker mee in het beton storten zodat deze kan gebruikt worden voor de bevestiging.

Schieten

Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van schiethamers. Hierbij wordt kruit gebruikt om nagels doorheen de metalen plaat in de onderliggende stalen, betonnen of houten constructie te schieten. De kost is hierdoor wel hoger, aangezien men zowel kruit als nagels moet voorzien, maar de tijdwinst is aanzienlijk. Bij het vast schieten van staalplaten is er normaal wel een extra drukring op de nagel voorzien om permanente druk op de bevestiging te houden zodat er bij externe krachten (wind, sneeuw,…) niet teveel beweging in de platen wordt toegelaten. Er bestaan ook gashamers, welke dezelfde functie hebben, maar dus geheel op gas werken.

Schroeven

 • Schroef staal tegen hout

  Zeskantkop met kraag

  Vanaf: From 4,49 Excl. BTW /doos
 • Schroef staal tegen staal

  Zeskantkop met kraag

  Vanaf: From 5,94 Excl. BTW /doos

Schroeven is uiteraard de oudste en meest gekende methode. Tegenwoordig heeft men allerlei hulpmiddelen zoals verlengstukken en automatische aanvoer om dit zo snel mogelijk te verwezenlijken. Ook deze schroeven worden normaal bevestigd met een rondel welk een neopreen of EPDM zijde heeft om de plaat zo sterk mogelijk te klemmen. Voor het schroeven in staal gebruikt u best een schroef van het type Din7504. Let wel dat de boorcapaciteit van de schroef minstens zo lang is als de dikte van het onderliggend staal. Voor hout gebruikt u ook de Din7504, maar dan met een zelfborende kop voor hout uiteraard. Aangezien de steeldeck volledig binnen de isolerende schil valt volstaat het om eenvoudig gegalvaniseerde schroeven te gebruiken.

Dakdoorvoeren

Doorvoeren doorheen het dak, technieken, verluchting, verwarming, etc,… kunnen tot een bepaalde diameter zonder bijkomende ingrepen doorheen de platen geboord worden terwijl de plaat zijn sterkte blijft behouden. Uiteraard is dit afhankelijk van het type plaat, dikte, hoogte,… en dit moet daarom steeds met de fabrikant of ingenieur kortgesloten worden. Vele industriebouwers hebben uiteraard voldoende ervaring hierin om dit zelf te kunnen bepalen. Van zodra het gat te groot wordt en er structurele problemen aan de stijfheid van het dak kunnen voordoen, moet er een raveelconstructie voorzien worden. Dit is een toevoeging van extra dragende balken rondom de opening om de steeldeck ter plaatse op te vangen.

Steeldeck en geluidsoverlast

Geluidsoverlast bij regen of hagel in een productiehal is zelden een probleem, hooguit een beetje vervelend. In een woning daarentegen slaapt u graag rustig tijdens een fikse hagel- of regenbui. Omdat een dak uit steeldeck weinig massa heeft moet dit op een andere manier opgelost worden. De beste manier is om geen starre verbinding te hebben tussen de dakhuid en de steeldeck. Een starre verbinding zorgt namelijk voor geluidstransmissie van de dakhuid naar de platen.

PIR en PUR isolatie is dan wel optimaal qua warmte-isolatie, voor geluidsisolatie is het minder goed. Omdat de stijve platen eenvoudig geluid kunnen transporteren maakt u beter gebruik van rotswol. Doordat de vezels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen ontstaat de dempende werking en wordt veel van het geluid geabsorbeerd. Wel moet u de rotswolplaten verlijmen op het dampscherm en de steeldeck, niet schroeven. De rozetten die de platen tegen de steeldeck aantrekken maken verbinding met de dakhuid waardoor de impact van de regen/hagel via de rozetten/schroeven ook weer doorgegeven wordt aan de steeldeck. Let er wel op dat u rotswolplaten gebruikt die speciaal voor daktoepassingen ontwikkeld zijn. Ze moeten voldoende stijf en sterk zijn om de dakhuid te kunnen verlijmen of sneeuwlast te kunnen dragen zonder teveel in te drukken.

Indien u extra maatregelen wil treffen kan u ook een gipsplaten plafond ophangen met een trillingsdempend ophangsysteem. Bovenop kan u dan cellulosevlokken of rotswolisolatie plaatsen om bijkomend als geluidsabsorberend materiaal te dienen.

 • Vulstrook onderzijde 50mm

  Tussen dragende ligger en geprofileerde plaat

  Vanaf: From 8,96 Excl. BTW /lm
Cannelurevulling

Opvullen van holtes onder de steeldeck met vulstroken

Bijkomende accessoires

 • Vulstroken: Wanneer de platen op de dragende structuur liggen maken enkel de diepe golven contact met het draagvlak. Ter hoogte van de hoge golf is er steeds een opening. Hiervoor bestaan vulstroken die tijdens of na het plaatsen gestoken kan worden om deze holtes op te vullen. Afhankelijk van de situatie kunnen er negatieve of positieve vulstroken geplaatst worden om enerzijds de bovenzijde of de onderzijde op te vullen.
 • Ophangbeugels: Om op een eenvoudige en nette manier verschillende elektriciteits- of netwerkkabels weg te werken kan een simpele goot opgehangen worden. Ook gas-, water- en hogedrukleidingen kunnen opgehangen worden. Zelfs een vals gipskarton plafond moet op één of andere manier op zijn plaats blijven. Om alles omhoog te houden zijn ophangbeugels een deftige oplossing. Door gaatjes te boren in de diepe golf kan met een draadstand en wat moertjes de beugel bevestigd worden. Aan de onderzijde van de beugel zit een moer die ook een draadstang ontvangt waar al het mogelijk aan opgehangen kan worden.
  • Trapezium beugels

   Voor ophangen aan steeldeck

   Vanaf: From 77,44 Excl. BTW /50st
  • Steeldeck ponstang

   Om leidingen en verlichting op te hangen

   From 496,78 Excl. BTW /stuk

  Ponstang: Omdat de beugels best uniform opgehangen worden en ze door oneven gaatjes niet wat scheef gaan hangen kan met een ponstang de gaatjes gemaakt worden. Deze maakt met één beweging steeds op exact dezelfde afstand twee gelijke gaatjes.

Indien u overweegt om steeldeck te gebruiken bij uw gebouw hebben we 9 tips uitgewerkt waar u best aandacht aan besteedt >>>

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Like ons op facebook, bekijk de promoties, lees als eerste nieuwe artikelen en volg de uitbreiding van de webshop en website! Of schrijf u in op onze nieuwsbrief. We hebben niet altijd iets te vertellen, dus we storen u alleen als het heel interessant is.
Wat denkt u?

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord

Cart Item Removed. Undo
 • No products in the cart.
Winkelmand opslaan en/of emailen
Uw winkelwagen zal worden opgeslagen en u zal een link ontvangen. U, of iedereen met deze link, kan dit gebruiken om de winkelmand te herstellen.
Terug Winkelmand opslaan en/of emailen
Uw winkelwagen zal worden opgeslaan met productafbeeldingen en informatie en winkelwagen totalen. Daarna kan u deze winkelmand verzenden naar uzelf of iemand anders op elk ogenblik.
Uw winkelmand email is verzonden :)