Steeldeck als dakbedekking bij een luifel?

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.


Steeldeck is een typisch industrieel bouwproduct. Op korte tijd kan een grote oppervlakte bedekt worden. Het is licht, goedkoop en efficiënt. Door zijn speciale profilering kan het grote overspanningen aan en toch grote draagkracht behouden.
Juist om die reden wordt het ook graag toegepast als bedekking bij luifels en afdaken. Door een minimum aan gordingen oogt het geheel veel rustiger en spaart ook kosten uit. Er zijn echter enkele kanttekeningen bij te maken wanneer steeldeck in de buitenlucht wordt gebruikt. In dit artikel proberen we dit toe te lichten.

Steeldeck is niet ontwikkeld voor het buitenklimaat

Oorspronkelijk is steeldeck ontwikkeld om te gebruiken bij een warmdak toepassing. Daarbij dient de steeldeck als dragende constructie waarna de isolatie en dakdichting volgen. De steeldeck zit daarbij aan de warme zijde van de isolatie. Enkel tijdens de bouwfase van het project kan de steeldeck in contact komen met regenwater, daarna zorgt de dichting voor bescherming.

Wanneer steeldeck toegepast wordt in de buitenlucht is direct contact met regen een risico op roest op middellange termijn, afhankelijk van de omgeving. Naar waterdichting heeft steeldeck standaard ook niet de juiste profilering, dat vraagt ook wat aandacht. Als laatste kan condensvorming nog roet in het eten gooien. We bespreken de verschillende problemen één voor één.

Image

Is gegalvaniseerde steeldeck niet roestbestendig?

Image

Wanneer staal roestbestendig moet zijn wordt het vaak verzinkt - dippen in een heet bad waardoor een dunne zinklaag bindt aan het staal. Steeldeck wordt beschermd met een galva coating. de coating onstaat echter niet door 'galvaniseren' (elektrolytisch verzinken), maar het wordt continu verzinkt volgens het Sendzimirproces. Hierdoor wordt een zeer dunne laag aangebracht op het staal wat zorgt voor een roestbestendigheid. De standaard laagdikte bedraagt 275 g/m², hetgeen overeenkomt met 18 tot 20 µm per zijde.

Zolang die "galva" (zinkcoating) niet aangetast wordt zal het staal perfect beschermd blijven en niet roesten. Zelfs de geknipte zijkanten worden beschermd. Zodra de coating aangetast wordt ontstaan echter de problemen.

Chemische aantasting

De galvalaag is een perfecte bescherming tegen roest, maar ze is zelf relatief vatbaar voor veroudering onder invloed van vervuiling.

  • Zoute/zilte zeelucht: Zout is nefast voor de galva coating. Op korte termijn (enkele maanden tot enkele jaren afhankelijk van het zoutgehalte) kan de coating volledig aangetast zijn en het staal volop aan het roesten zijn. Dit is niet alleen aan de zee, maar zelfs in de omgeving van brak water. Gebouwen langs de Schelde, van de zee tot aan de haven kunnen dezelfde aftakeling ondergaan.
  • Chemische verontreiniging industrie: rest- en afvalstoffen, hoe streng de normen ook zijn, worden teruggevonden in de omgevingslucht rondom chemische industriezone (vb. Haven van Antwerpen). Die chemische producten kunnen eveneens op korte termijn de galvacoating aantasten en het corrosieproces (roesten) zelfs versnellen.
  • Verkeersverontreiniging: hoge concentratie van uitlaatgassen (vooral rond verstedelijkte gebieden) tasten de coating ook aan. Dit is echter minder agressief dan de chemische verontreiniging. Bovendien is de graad van verstedelijking ook een factor.

Wanneer mag je galva steeldeck buiten gebruiken

Omdat bovenstaande opsomming nog voor interpretatie vatbaar is, hierbij een tabel die het geheel iets duidelijker indeelt.
Steeldeck wordt standaard verzinkt met Z275gr/m².
Het mag duidelijk zijn dat het advies is om galva steeldeck niet buiten toe te passen. Afhankelijk van de omgeving kan het buiten wél voor meerdere jaren probleemloos gebruikt worden, maar op langere termijn is roest niet uit te sluiten.

Kan het dan niet gebruikt worden?

Gelukkig geeft het volgende probleem gelijk ook een oplossing voor deze vraag.

Kleine kanttekening:
Bovenstaande is van toepassing wanneer regen direct bovenop de steeldeckplaten valt waardoor de verontreinigingen veel mobiliteit hebben. 
Wanneer er bovenop de steeldeck isolatie en dakdichting komt, waardoor de steeldeck niet direct in contact staat met water, wordt het risico sterk gereduceerd. Of toch vooral bij verontreinigingen. Zout/zilte lucht blijft nog steeds het meest agressief.

Image

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Steeldeck correct geplaatst is niet waterdicht

Wanneer steeldeck correct geplaatst wordt, komt de kleine golf onderaan, zodat bovenaan een breed oppervlak vormt. Dit is noodzakelijk om voldoende contact te maken met de isolatie. Het voorkomt doorzakken van de isolatie bij belopen of opleggen van ballast.
Bij het neerleggen van de steeldeck valt de smalle vlakke lip van de volgende plaat in de grotere gekrulde lip van de vorige plaat, waarna ze aan elkaar worden vastgezet. Zo vormt het constructief 1 sterk geheel.

Dit toont ook direct het probleem. Het kleine lipje heeft maar een hoogte van hooguit een centimeter. Zodra er bij een stevige regenbui veel water doorheen het smalle gootje loopt gaat dit zijdelings zonder twijfel overlopen en alles onderin wordt alsnog nat.

De oplossing is de steeldeck 180° om zijn as draaien en de smalle lip bovenaan te leggen. Wanneer deze onderling bevestigd worden is het constructief even sterk én de brede golven kunnen ruim alle water afvoeren zonder dat er water naar beneden sijpelt.

Image
Image
Image Image

Geschikter als toepassing voor buiten

De steeldeck op deze manier plaatsen biedt een bijkomend voordeel. Het geeft de mogelijkheid om de galvalaag extra te beschermen tegen de omgeving.

Steeldeck heeft standaard namelijk twee uitvoeringen. Galva coating enerzijds en een bijkomende interieurcoating aan de onderzijde. Dit is een 12μ witte laklaag waardoor gebouwen binnen minder nood hebben aan verlichting. Door het 180° omdraaien van de platen komt de coating aan de bovenzijde waardoor de galvalaag iets beter afgeschermd wordt van regen en verontreinigingen.

Let op, dit is geen volwaardige laklaag zoals bij standaard dakplaten. Dan moet het een 25μ laag zijn. Dat is sowieso beter, maar voor steeldeck is dat buiten standaard productie en dat komt met een meerprijs.

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Anticondensdoek bij steeldeck is niet mogelijk

Image
Op standaard dakplaten wordt anticondensdoek toegepast om te voorkomen dat op koude zomeravonden de condens die zich aan de onderzijde vormt niet omlaag druppelt. Bij steeldeck kan dit jammer genoeg niet toegepast worden. De hoogte van de profilering maakt dat het verlijmen van de anticondensdoek problemen geeft. Daardoor heb je bij luifels met (alleen) steeldeck (zonder isolatie en dakdichting) wel eens kans dat er dus af en toe wat druppels omlaag komen.

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *