Koopgids (Eco) sandwich dak - open luifel
Alles wat je nodig hebt om zelf je dak te plaatsen.
Eco dakpanelen zijn de goedkoopste manier om snel en eenvoudig een luifel, carport, schuur of werkplaats dicht te leggen. Ook oude dakpannen of leien snel vervangen kan perfect met deze panelen. De onderzijde van de panelen zijn afgewerkt met een dun aluminium vlies in plaats van een volwaardige staalplaat. Lichter en dus goedkoper. Iets kwetsbaarder, maar perfect voor de vernoemde toepassingen. Hét paneel bij uitstek als dakbedekking van agrarische stallen.
Ecopanelen mogen enkelvelds hooguit 1.8m overspannen. Twee- of meervelds mogen ze 2.2m overspannen.
Alles op deze pagina vind je ook terug in onze handig afdrukbare gids!
Vastzetten van de sandwichpanelen
Opgelet, vast is vast. Schroeven moeten niet onnodig hard worden aangedraaid. De dichting van de rondellen is zo ontwikkeld dat ze voldoende samendrukbaar is om beweging in het dak op te vangen. Uitzetting door warmte van de zon, windstoten,... Te sterk aandraaien gaat de dichting beschadigen en de werking hinderen.
Stalen gordingen tot 5mm
- SW30mm - 5,5×105
- SW40mm - 5,5×105
- SW60mm - 5,5×145
Stalen gordingen 4 tot 12mm
- SW30mm - 5,5×105
- SW40mm - 5,5×105
- SW60mm - 5,5×145
Gordingen en aantal schroeven te voorzien
Om dakpanelen voldoende vast te zetten kan u best volgende richtlijnen volgen:
- Als er enkel een gording in de nok en aan de goot is, mag de asafstand maximaal 1.8m zijn.
- Als er minstens 3 gordingen zijn (nok/goot/tussenin), dan mag de asafstand tot 2,2m gaan.
- Op de gording aan nok en goot (oranje horizontale streeplijn): Voor elk paneel door elke golf een schroef met ruiter.
- Eerste/laatste dakplaat zijdelings van het dak (oranje zone): Door elke golf op elke gording een schroef met ruiter.
- Alle gordingen tussen deze zones: Bij elke plaat op elke gording minstens 2 schroeven met ruiter (waarvan 1 de overlap tussen twee panelen)
- Let op, blauwe streeplijn langs de dakrand: Laat deze golf vrij tot het laatste. De windveer kan met dezelfde schroeven (zonder ruiter) vast gezet worden.
Gordingafstand
Elk type paneel heeft natuurlijk zijn eigen draagkracht. Ecopanelen hebben op dat gebied weinig verschil onderling omdat ze aan de onderzijde geen staalplaat hebben. Juist deze kan voor een betere draagkracht zorgen. Daarom leg je gordingen voor ecopanelen best maximaal op 1.8m onderling. (Dit bij een standaard belasting van 125kg/m²)
Echte sandwichpanelen zijn dus wat sterker. Dikte van het paneel, enkelvelds, dubbelvelds of meervelds, het heeft allemaal invloed. We hebben een gemakkelijk overzicht gemaakt om snel de juiste gordingafstand voor een sandwichpaneel te kiezen.
Speel op zeker als er twijfel is of vraag ons eenvoudig om wat advies.
Legrichting
We raden aan om de sandwich dakpanelen zo op het dak te plaatsen, dat de opening van de overlap weg ligt van de overheersende windrichting. In België en Nederland komt de wind overheersend uit het Zuidwesten. (Geen rekening houdend met lokale geografie - vallei/dal,...). Op deze manier kan er (bijna) nooit water onder de overlap door geblazen worden bij zwaar stormweer. Het eerste paneel wordt dus zoveel als mogelijk aan de Noordoost zijde gelegd. Elk ander paneel heeft dan zijn overlap weg van de overheersende windrichting.
Om nu de legrichting te bepalen wordt van onder aan het dak (gootzijde) naar boven gekeken, naar de nok. Indien het eerste paneel rechts ligt, worden de panelen van rechts-naar-links geplaatst. De panelen zijn dan rechtse panelen. Wanneer links gestart wordt zijn het dus linkse panelen en wordt van links-naar-rechts geplaatst.
Dit is enkel belangrijk wanneer panelen aan de gootzijde (of bij lange daken met overlap in het verlengde van elkaar) een ontschuiming voorzien moet worden. De panelen kunnen dan maar op één manier geplaatst worden. Zonder ontschuiming is het niet direct nodig om op voorhand de legrichting te bepalen.
Dakhelling
Om de overlap tussen de sandwichpanelen gegarandeerd waterdicht te hebben moet het dak een minimumhelling van 10% hebben.
Van zodra de dakhelling tussen de 7% en de 10% komt wordt ten zeerste aangeraden om onder de nok een soepele, geprofileerde mousse te steken. Deze vulstrook voorkomt dat opwaaiend water niet te hoog komt en over de rand van de platen vloeit.
Tegelijk plaatst u best onder de overlap een butylband.
Onder de 7% en tot een absolute minimum van 5% aan dakhelling is een dubbele butylband een must om enige vorm van binnensijpelend water te voorkomen. Bovendien moeten de gordingen perfect in lijn liggen om golven te voorkomen, mogen er geen doorvoeren of lichtdoorlatende platen geplaatst worden en moeten de platen van de nok tot de dakgoot in één stuk gelegd worden.
Overlapschroef
Tussen de gordingen in zijn de panelen vrij dragend. De overlap van de panelen kan soms gaan open staan bij winderig weer. Daarom wordt deze langsnaad extra vast gezet met overlapschroeven. Ze worden gelijkmatig verdeeld.
De bevestiging van de ribben van de langsoverlapping van de platen op de gordingen wordt eveneens als een naadverbinding beschouwd.
De tabel hier langs is zoals het volgens de regels uitgevoerd wordt. Wil u niet aan het rekenen gaan en op zeker spelen? Dan is minstens één overlapschroef elke meter bijna altijd goed.
Overspanning tussen gordingen L(m)
Helling >10% en normale situatie*
Andere gevallen
L ≤ 2
L
L/2
2 < L ≤ 3,5
L/2
1m
L > 3,5
1m
1m
* Situaties beschouwd als deze, zijn bepaald in bijlage E van de norm NFP 34-205-1 (DTU 40.35)
Waterdichting met butylband
Zowel de ruiter als de (rondel van de) schroef hebben een gevulkaniseerde EPDM laag. Bij het vastschroeven vormen deze lagen een waterdichte afsluiting.
De overlap van het ene paneel naar het andere paneel vormt bij voldoende dakhelling ook een waterdichte aansluiting. Enkel wanneer de dakhelling te flauw is kan er bij harde wind water onder de overlap door geblazen worden. Dit kan voorkomen worden door een butylband bovenop de golf van het ene paneel te kleven. Bij het aantrekken van de schroef wordt de overlap op de butylband geduwd en vormt ook deze een waterdichte aansluiting.
Bevestiging op gording met ruiter
Overlapschroef tussen gordingen in
MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN
Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.Afwerking voor eco sandwichdakpanelen
Plooiwerk kan 100% op maat besteld worden zonder meerprijs. Onderstaande voorbeelden zijn een suggesties die voor de grote meerderheid voldoende zal zijn. Hier kan perfect van afgeweken worden als u het liever anders hebt.
Windveren
Links en rechts van het dak plaats u een windveer om het geheel een proper aanzicht te geven. De aansluiting links is anders dan rechts (overlapgolf of aansluitingslip) en ook de dichtingsbanden hebben een grijze of zwarte kleur.
Omdat beide zijden een andere vorm hebben kan u kiezen om het plooiwerk zo strak mogelijk langs de laatste golf aan te laten sluiten of u zorgt dat links en rechts hetzelfde zijn (wat minder fouten bij bestelling en plaatsing geeft).
Wanneer er geen dichte gevels onder het dak zitten moet het plooiwerk rond de panelen aangewerkt worden. Omdat het ecopaneel aan de onderzijde enkele een dun vlies heeft kan hier niets in bevestigd worden. Wij adviseren om eerst een L-profiel op de gordingen vast te schroeven, het ecopaneel te plaatsen en dan een (halve) windveer op het paneel en in de zijkant van het L-profiel vast te zetten.
Opgelet, wanneer u het laatste paneel moet plaatsen en u komt niet uit op een ronde maat moet u het paneel dus in de lengte doorzagen. Het plooiwerk moet hier dus mogelijk ook op aangepast worden.
Wanneer u in de breedte net niet toekomt met volle panelen kan u overwegen om de windveer wat breder te maken zodat u het hiermee kan opvangen. Dit scheelt u de prijs van een volledig paneel.
Voor het bepalen van de juiste maten van het plooiwerk hebben we bovenstaand de details uitgewerkt. Deze zijn allemaal als hulpmiddel. U kan alle maten dus perfect zelf aanpassen zoals u het zelf liever hebt.
Nok
Door de open gevel moet de nok enkel dienen om de koppen van de panelen dicht te werken. Op de hoeken komt dan de aansluiting op de windveren.
Zorg er voor dat u bij de plaatsing eerst de windveren zet en daarna de nok. Deze schuift over de windveren heen.
We laten de nok aan de onderzijde iets voorbij de panelen steken zodat het water van daar naar beneden kan druppen. Als het netjes aan de onderzijde aansluit kan het water via de onderplaat toch nog naar binnen lopen en eventueel omlaag druppen.
Bij een open gevel is het minder belangrijk, maar het is gebruikelijk om de diepe golf bovenaan omhoog te plooien. Water dat door de wind omhoog geblazen wordt kan zo niet tussen de kop en de nok omlaag lopen.
Om de ruimte tussen nok en dakplaat zeker dicht te werken kan u een vulstrook toevoegen. Deze PE mousse is waterdicht en zal dus geen water absorberen.
Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!
Like ons op facebook!
Onderzijde dakhelling - Goot
De eenvoudigste manier om het dak onderaan af te werken is door het helemaal niet af te werken. Wel raden we aan om de panelen onderaan te laten ontschuimen: de isolatie voor de laatste x mm weglaten.
Wanneer het zachtjes regent loopt het water heel traag van de bovenste dakplaat af. Doordat het geen snelheid heeft zal het omlaag druppelen langs de isolatie. Langzaam maar zeker zal dit wat groen gaan kleuren. Door de isolatie hier te laten verwijderen vallen de druppels direct van de dakplaat omlaag.
Indien de isolatie storend is kan een eenvoudige hoek aan de onderzijde geplaatst worden. Omdat er geen gevel of structuur is om tegenaan te werken moet het stuk vastgezet worden aan de bovenplaat zelf (bij een ecopaneel is de onderzijde slechts een aluminium vlies, niet sterk genoeg om iets in vast te zetten). Het ene been van het plooistuk wordt dus met een rivet of schroef vastgezet tegen de bovenste plaat van het sandwichpaneel. Het andere been zit dan voor de isolatie. Door de hoek wat groter dan 90° te nemen kan het been strak tegen de isolatie aan gezet worden.
De goot wordt normaal tegen de gevel gezet waarna de bovenste plaat in de goot eindigt. Doordat er bij een open dak geen gevel is moet de laatste gording zo geplaatst worden dat deze zowel het einde van het paneel als de goot kan opvangen. Het is interessanter om de goot dichter bij de bovenplaat te krijgen zodat het water niet over de goot kan schieten bij zwaar stormweer.
Vastzetten plooiwerk
Een subtiele manier om het plooiwerk vast te zetten is met gelakte rivetten. Doordat ze klein en in dezelfde kleur zijn vallen ze nauwelijks op. Het nadeel is dat ze eerst voorgeboord moeten worden voordat ze geplaatst kunnen worden.
Indien het uitzicht van de bevestiging minder van belang is zijn zelfborende schroeven de snelste oplossing. doordat ze ook gelakt voorzien kunnen worden vallen ze nog steeds weinig op.
Alle bevestigingsmaterialen in deze gids kunnen natuurlijk ook ongelakt verkregen worden.
Bestel een staaltje
Twijfelt u er na deze gids nog steeds aan wat u precies nodig hebt? Laat het ons dan weten zodat we voor u een offerte op maat kunnen opstellen. Daarbij kunnen we dan ook de gids wat completer aanvullen.
Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.