Doe-het-zelf: Wachtgevel bekleden met sandwichpanelen (koopgids)

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Een wachtgevel bekleden is een noodzakelijk kwaad. Enerzijds moet die beschermd worden tegen indringend vocht en anderzijds wil je voorkomen dat er warmte uit de woning verloren gaat. Sandwichpanelen kunnen beide taken gelukkig heel eenvoudig uitvoeren. Dat ze snel de hele oppervlakte afdekken is een mooie extra.
Heel veel ervaring heb je niet nodig om dit zelf uit te voeren, maar met wat extra info wordt dit zeker een stuk gemakkelijker.

De basis

Image
Panelen van 80mm (en dikker) kunnen een gordingafstand van 3.9m aan. Met die overspanning kan een horizontale gording aan het maaiveld, ter hoogte van elke verdiepingsvloer en ter hoogte van de dakrand (schuin of recht) dan voldoende zijn. Dat scheelt voor heel wat mensen reken- en twijfelwerk. Zeker omdat de meeste tussenvloeren of daken op ongeveer 3m zitten. Dan is het altijd sterk genoeg. Mogelijk moet voor het EPB verslag zelfs meer isolatie voorzien zijn. Dikkere panelen zijn nog sterker, dus dan voldoet het altijd. (Rechtstreeks bevestigen tegen de muur is mogelijk, maar raden we niet aan)

Bestel een staaltje

Met een staaltje kan je de panelen en de koppeling ervan voldoende inspecteren. Dat kan helpen bij de voorbereiding.

Achterliggende structuur

Vaste, horizontale gordingen

Wanneer de wand perfect vlak is en men niet meer moet uitvullen om een waterpas geheel te krijgen, plaatst men omega’s of houten latten. Dit is de snelste en eenvoudigste methode. Vaak verkiest men stalen profielen aangezien hout op termijn wel eens kan verweren. Duurzame houtlatten kunnen dan weer een stevig prijskaartje met zich meebrengen. Stalen omega’s worden gemaakt van dunne vlakke platen. Door het plooien in een omegaprofiel worden deze zeer sterk en kunnen ze bovendien volledig op maat geplooid worden. Zo kunnen ze exacte afstanden in de diepte overbruggen wanneer dit nodig mocht zijn, zonder een grote meerprijs.

Houten gordingen

We raden aan om houten gordingen minstens 6cm diep te voorzien. Met onze zelfborende houtschroeven kan je de panelen in 1 beweging vasttrekken tegen de gording. Door de geadviseerde lengte van schroef te gebruiken komt deze voldoende diep in het hout. Zo kom je dus met relatief weinig gordingen weg

Stalen omega's

Het gebruik van stalen, gegalvaniseerde omega's geniet onze voorkeur omdat dit nooit zal roesten, maatvast is en gemakkelijk te plaatsen valt.

De bevestiging van deze omega’s is gemiddeld gezien elke 750mm met een slagplug of betonschroef van M8.  Dit hangt uiteraard steeds af van de omstandigheden. Met onze zelfborende staalschroeven kan je de panelen blindelings vastschroeven.

Omega's hebben bovendien het voordeel dat ze minder diep dan de houten gordingen moeten zijn. Zodra de schroef goed 20mm doorheen het staal zit, heeft deze voldoende trekkracht. Let er wel op dat de schroef in de tand van het paneel 15mm dieper zit.

Sandwichpaneel op stalen regelwerk met omega tegen muur

Detail van omega als regelstructuur bij zichtbare bevestigingDubbele L-profielen

Wanneer de bestaande gevel onregelmatig is kan men moeilijk een vaste regelstructuur plaatsen aangezien de sandwichpanelen dan welvingen gaan vertonen. Dit kan men zeer eenvoudig opvangen door tegen de gevel een stalen L-profiel vast te zetten. Dit is net zoals de omega’s, elke 750mm met een slagplug of betonschroef van M8, maar ook dit is weer afhankelijk van de omstandigheden. (Volle betonsteen, afbrokkelende baksteen,...)

Bovenop kan men dan een tweede L-profiel leggen dat men met een schietlood kan uitlijnen met alle L-profielen die zo vrij liggen. Wanneer de hele gevel is uitgelijnd kan men de profielen met de ruggen aan elkaar vastzetten met rivetten, zelfborende staalschroeven of andere. Uiteraard moet deze verbinding voldoende sterk zijn om druk- en zuigkracht van de wind op te vangen. Idem zoals bij omega’s is ook hier het aantal regels afhankelijk van de voorschriften.

Sandwichpaneel op stalen regelwerk tegen metselwerk
Dubbel L-profiel voor het uitlijnen en opvangen van sandwichpanelen

Overzicht

Vlakke gevel

Houten gordingen

 • Gedrenkt hout - afmetingen zelf te bepalen
 • Diepte van gording - rekening houden met lengte van schroeven om panelen vast te zetten
 • Hoogte van gording - minimum 60mm

Stalen gordingen

 • Omega's - galva 3mm
 • Diepte - rekening houden met lengte van schroeven om panelen vast te zetten
 • Boven- onderlip bevestigen (±3/m/zijde) gelijk of alternerend

Oude gevel

Stalen, dubbele gordingen

 • Dubbel L-profiel - galva 3mm
 • Diepte - rekening houden met ongelijkmatigheid van muur
 • Eerste L-profiel bevestigen op ongelijke muur
 • Bevestigingen tegen muur: 4st/m
 • 2de L-profiel op eerste leggen en uitlijnen van voor- tot achtergevel
 • Onderling voldoende vastzetten met rivet 4,8x12

Nadat de gordingen geplaatst zijn raden we altijd aan om net boven het maaiveld een galva L-profiel te voorzien. Minimaal 2mm dikte, iets minder diep dan de wandpanelen. Dit profiel kan heel eenvoudig met een waterpas geplaatst worden. Dit garandeert dat alle panelen onderaan tijdens plaatsing vanzelf waterpas staan. Tijdens het vastschroeven van de panelen moet je dan enkel nog verticaal de waterpas houden.

Zelf zijn we voorstander van het bijkomend voorzien van een lekdorpel. Enerzijds kan dit een nette aansluiting met het maaiveld verzorgen, anderzijds geeft dit een strakke horizontale lijn die de start van de gevel accentueert.

Sandwichpaneel op stalen regelwerk met omega tegen muur
Sandwichpaneel op stalen regelwerk met omega tegen muur

Vervolgens wordt een startprofiel aan het begin van de muur geplaatst. Zoals de naam het zegt heb je dit nodig om een blinde start te maken met de sandwichpanelen. Dit voorkomt ook dat je een schroef volledig doorheen het paneel moet schroeven die dan achteraf zichtbaar blijft.

Ook dit profiel plaats je eenvoudig met een waterpas zodat je eerste paneel samen met het horizontaal L-profiel in beide richtingen waterpas staat. De start wordt zo heel eenvoudig gemaakt en zet je perfect klaar om de rest van het werk eenvoudig en netjes uit te voeren.

Eenmaal op het einde van de gevel moet je het laatste  paneel in de meeste gevallen in de lengte zagen zodat je op de hoek kan eindigen. Hier steek je dan een schroef doorheen het hele paneel en dek je af met een plooistuk.

Sandwichpaneel op stalen regelwerk met omega tegen muur

Lengte van schroeven:

Klembereik is minimum dikte van panelen. (Opgelet, verborgen lip zit ±1.5cm dieper. Belangrijk ivm bepalen diepte van gordingen)

Panelen afwerken/aanwerken:

 • Hoekafwerking met gevels voor/achter
 • Aansluiting met dak

Vastzetten met rivetjes in kleur
Type 4,8 x 11.5
Klemt tot 6.4mm

Bevestiging op stalen gordingen
Bevestiging op houten gordingen
Aanwerken van panelen aan gevels en dak
Startprofiel (zie montagerichtlijnen)

Accesoires

SW8 voor schroeven sandwichpanelen
PZ2 voor slagpluggen
Eventuele dichting tussen dak en hoekafwerking

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *