Dakrand bij een wand van sandwichpanelen

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Zoekt u een detail voor afwerking maar staat het hier niet op de pagina?
We helpen graag meedenken en maken er gelijk een tekening van.

Uitvoerige toelichting van een standaard detail in de industriebouw/staalbouw

 1. Galva U-profiel: De binnenmaat is 2mm breder dan het sandwichpaneel. Dit profiel loopt door over verschillende panelen zodat deze een vaste lijn vormen i.p.v. individuele panelen. Het eenvoudigste is een recht U-profiel, maar daardoor zal ook de dakrand horizontaal liggen waardoor eventueel wat water kan blijven staan. Een U-profiel onder hoek zorgt voor aflopend water, maar kan wat moeilijker zijn om te plaatsen.
 2. Gegalvaniseerde zelfborende schroeven: Aangezien de schroeven uit het zicht verdwijnen kan dit eender welk type schroef zijn. Meestal worden hier teksschroeven met boorpunt nr1 (0,5mm-2mm) of nr2 (1-3mm) voor gebruikt.
 3. Dakdichting: De meest gebruikte dakhuiden zijn EPDM dakdichting en PVC dakdichting, beide hebben hun voor- en nadelen.
 4. Geplooide dakrand: Een gelakte staalplaat van 0.65mm, meestal in dezelfde kleur als de gevelbekleding. Aan de onderzijde op de voorgevel kan de dakkap een extra, minimaal knikje gegeven worden. Bij het vastschroeven zorgt dit voor een zeer nette aansluiting. Aan de binnenzijde wordt de dakkap een 30mm breder voorzien dan de gevelbekleding zodat schroeven en overlappingen van dakdichtingen voldoende ruimte hebben.
Detail geplooide dakrand op sandwichwandpaneel
 1. Bevestiging dakrand:
  • Wanneer de dakrand laag bij de grond zit en deze bevestiging goed zichtbaar is, wordt hier meestal gelakte rivetten gebruikt. Door de vlakke kop van de rivetten hebben ze een zeer subtiele impact op het zicht. Het nadeel aan het gebruik van rivetten is dat men steeds een gat moet voorboren. Wanneer een monteur vanop het dak de dakrand plaatst moet deze dus over de dakrand kijken of op het gevoel het gat boren en de rivet op het gevoel in het gat steken.
  • Wanneer de dakrand zich op voldoende hoogte bevindt, is het eenvoudiger om zelfborende, gelakte schroeven te gebruiken. Deze hebben wat meer volume, maar door de hoogte gaan deze minder opvallen. Het voordeel is dat deze slechts 1 bewerking nodig hebben en de dakrand dus direct vastzetten.
 2. Bevestiging dakrand: Dit kan met een gegalvaniseerde of een gelakte schroef zijn, afhankelijk of het dak zichtbaar is of niet. Technisch gezien zou er een onderlegring met gevulkaniseerd EPDM gebruikt moeten worden zodat er geen water naar binnen kan sijpelen. Bij een vlakke dakrand is de kans op insijpelen groter dan wanneer de dakrand hellend geplaatst is. Het weinig water dat eventueel zou insijpelen kan echter geen schade aanrichten omdat er onrotbare en onroestbare materialen gebruikt worden. Het gebruik van een onderlegring is daarom geen must.

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Variant: Detail van sandwichpaneel met daktrim

 1. Galva U-profiel: De binnenmaat is 2mm breder dan het sandwichpaneel. Dit profiel loopt door over verschillende panelen zodat deze een vaste lijn vormen i.p.v. individuele panelen.
 2. Gegalvaniseerde zelfborende schroeven: Aangezien de schroeven uit het zicht verdwijnen kan dit eender welk type schroef zijn. Meestal worden hier schroeven met boorpunt nr1 (0,5mm-2mm) of nr2 (1-3mm) voor gebruikt.
 3. Dakdichting: De meest gebruikte dakhuiden zijn EPDM dakdichting en PVC dakdichting, beide hebben hun voor- en nadelen.
 4. Daktrim: Aluminium, gelakt of ongelakt.
 5. Bevestiging dakrand: Gegalvaniseerde, zelfborende schroef met drukring.
 6. Dakdichting: Extra strook dakdichting om de schroef volledig waterdicht weg te werken.
Detail daktrim op sandwichwandpaneel

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Opmerkingen

 • De variant wordt vooral toegepast wanneer een gevel bestaat uit zowel metselwerk als sandwichpanelen. In dat geval kan de watervaste multiplex bovenop de gevelstenen uitgelijnd worden met het geplooide, galva U-profiel, zodat de daktrim over de twee materialen door loopt in een rechte strakke lijn en het geheel netjes afwerkt.
 • Doordat de daktrim in het werk door de dakdichter geplaatst kan worden en de eenheidsprijs per lopende meter voor de daktrim lager ligt, kan de prijs voor een dakrand met daktrim lager liggen dan een dakrand met geplooide plaat. Het verschil zit hem in het matchen van de kleuren. De geplooide plaat heeft vrijwel zeker dezelfde kleur als de sandwichpanelen waardoor dit een strakker geheel geeft. Een daktrim wordt daarom zelden toegepast bij een gevel volledig uit sandwichpanelen.

U kan het detail in .dwg downloaden door te klikken op volgende link: Geplooide dakrand – Daktrim

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *