Bij een chemisch anker worden twee componenten vermengd die samen een chemische reactie ondergaan. De vermengde pasta hardt volledig uit en hecht met alles dat het in contact komt. Deze verankering kan toegepast worden bij volle en holle muren voor het verankeren van zowel zware constructieonderdelen als kleinere materialen.

Stappenplan voor correcte plaatsing

Werkwijze chemische verankering

Uitvoering

Elke fabrikant heeft zijn eigen richtlijnen voor het uitvoeren van de chemische verankering, maar de werkwijze is gemiddeld gezien steeds dezelfde:

  1. Bepalen van exacte locatie van het anker.
  2. Technische fiche raadplegen voor het bepalen van de boordiameter t.o.v. diameter van het anker. In de meeste gevallen moet het gat 2mm groter zijn dan de diameter van het anker.
  3. Na het boren moet met een handpomp of liever met een luchtdrukpistool het gat zuiver gemaakt worden zodat er geen stof achter blijft, dit kan de hechting in het gevaar brengen.
  4. Inbrengen van het chemisch product gevolgd door het anker (met draaiende beweging).
  5. Vele producten zijn vrij snel hard, maar voor een volle belasting moet toch voldoende tijd gelaten worden om ongelukken te voorkomen bij het terug loskomen van het anker.
  6. Overtollige product verwijderen wanneer dit uit het gat loopt.

Let op:

  • De producten zijn zeer kleverige, hardnekkige pasta’s die achteraf bijna onmogelijk te verwijderen zijn. Het gebruik van vingers om het overtollige product te verwijderen zonder handschoen wordt sterk afgeraden. De producten kunnen lange tijd blijven hangen na uitharding.

Verschillen chemische verankering

Glazen ampul

In een glazen ampul zitten twee chemische stoffen gescheiden, deze wordt in zijn geheel in het boorgat geduwd. Bij het eventueel aanslaan van het anker komen de stoffen vrij maar zeker niet voldoende. De ankerstaaf/draadstang heeft twee verschillende einden. Het ene eind heeft een gevormde kop waar een schroefmachine op geklikt kan worden. Het andere uiteinde heeft een afgeschuinde kant. Bij het draaien van het anker aan hoge toeren in het boorgat, boven op de ampul, zal de schuine kop de ampul breken en de vloeistoffen beginnen mengen. Onder voldoende gelijkmatige druk zal het anker de ampul tot onder aan het boorgat vermalen en de stoffen mengen. Het anker moet continu blijven draaien om de stoffen lang en voldoende te mengen zodat een optimale mix ontstaat. Pas wanneer de stoffen beginnen te verharden en de schroefmachine weerstand ondervindt kan er gestopt worden met mengen.

Omdat de ampul een vloeistof bevat is het niet eenvoudig om een dergelijk chemisch anker te gebruiken in een muur. Een twee-componenten kit is minder lopend en kan dan een eenvoudigere oplossing zijn.

met speciale spuitmond voor vermenging

Verschillende tweecomponententubes

Twee-componenten kit

Een tube met dubbele kamer scheidt de twee chemische componenten. Een speciale spuitmond zorgt voor de vermenging tijdens het inbrengen in het boorgat. Er bestaan ook dubbele tubes die met een speciaal dubbel spuitpistool gebruikt kunnen worden. Met een aangepaste spuitmond worden de twee componenten direct in het gat gespoten waar ze dan direct in contact komen en de chemische reactie begint. Bij het indraaien van het anker worden de componenten voldoende gemengd om het tot één stevig geheel te laten uitharden.

Huls of zeef

Sectie van chemisch anker met huls

Huls in holle wand

Voor verankering in holle wanden

Zeef voor chemisch anker

Wanneer men een chemisch anker plaats bij holle materialen kan de vloeistof weglopen waardoor de hechting met de directe omgeving niet optimaal verloopt. Met het inbrengen van een huls of zeef creëert men een zone waar het product geconcentreerd blijft, maar tegelijk uit kan lopen om voldoende in contact te komen met het omliggende materiaal. Hierna volgt uiteraard gewoon weer het anker in de huls met een draaiende beweging.

Verschillende manieren van chemisch verankeren in beeld

Chemisch anker met ampul

Tweecomponentenkit

Chemisch anker met huls


Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord