Wat is steeldeck?

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.


Steeldeck is een geprofileerde staalplaat die de dragende schil van een dak vormt en geplaatst wordt op de dragende constructie. Op de steeldeck volgt dan meestal de isolatie en de dakdichting. Doordat het snel geplaatst kan worden en zeer licht van gewicht is wordt vaak voor steeldeck gekozen. Afhankelijk van de belasting (technieken, licht, zonnepanelen,…) variëren de platen in hoogte en/of dikte. Verder zijn er ook wat verschillende afwerkingen, kleur en afhankelijk van de fabrikant ook verschillen in breedtes.

Productie

Zoals alle stalen plaatproducten in de industriebouw start de productie van steeldeck bij grote coils, dunne opgerolde staalplaten. De coils worden geladen op een decoiler zodat ze deze kunnen afrollen en op lengte knippen. Deze komen daarna op een lange, smalle, horizontale productielijn.

Geavanceerdere lijnen hebben een decoiler geïntegreerd in het productieproces zodat alles automatisch afgerold wordt en op de lijn terecht komt. Het begin van de coil wordt door de lijn getrokken en komt onderweg verschillende rollen tegen die de profilering in de plaat vormen.

Afhankelijk van de fabrikant zijn de maximale lengtes natuurlijk verschillend, maar 20 meter en meer is perfect haalbaar. Grote lengtes zijn echter niet altijd even handig omdat het gewicht dan sterk toeneemt en moeilijker hanteerbaar wordt op hoogte tijdens de plaatsing. Ook wand- en dakplaten worden op dezelfde manier geproduceerd.


staalplaat decoiler
Walsmachine voor staalplaat
Rollen van walsmachine voor steeldeck

Automatische decoiler

Productielijn met verschillende profileringsrollen

Profileringsrollen die staalplaat tot een specifieke vorm forceren

Dikte en hoogte van steeldeck

Wanneer de ingenieur het gebouw uitrekent en de sterkte van de constructie bepaalt, wordt ook de dragende constructie van het dak bekeken. Indien de bouwheer kiest voor het gebruik van steeldeck, gaan er bepaalde eisen voor de platen opgesteld worden. Wanneer blijkt dat het standaardprofiel van 106mm hoogte en 0.75mm plaatdikte niet sterk genoeg is, kan ofwel de hoogte aangepast worden ofwel de dikte. Na een standaarddikte van 0.75mm heeft men nog enkele andere diktes: 0.88, 1.00, 1.13 en 1.25mm. Hierdoor wordt het profiel sterker, maar natuurlijk wel zwaarder. Dit moet dus ook in rekening gebracht worden door de ingenieur.

Door de hoogte aan te passen wordt het profiel ook sterker, maar men past hierbij wel een andere profilering toe. Hierdoor kan de gewichtstoename per m² redelijk beperkt blijven. Naast een hoogte van 106mm heeft men ook 135, 153, 168 (170) en 200mm. Uiteraard kan elke fabrikant hier een afwijking op hebben om het product een eigen karakter te geven.


Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Steeldeck op maat

Steeldeck kan perfect op maat besteld worden en zonder meerprijs. Aangezien de productie een continu proces is van één grote rol is er nooit overschot. Gezien de profilering kunnen de platen niet door een vlakke knipbank, deze zou de plaat plat drukken. De bank heeft een mes dat helemaal is aangepast naar de vorm van de steeldeck om deze zonder schade netjes door te knippen.


De bank kan echter niet schuin knippen. Dan is er enkel de optie om de maximale lengte te bestellen en zelf onder hoek op maat te knippen met een knabbelschaar of plaatschaar. Let wel, plaatscharen zijn er voor links- en rechtshandigen. Steeldeck met de slijpschijf inkorten is absoluut geen optie. Deze platen zijn met een dunne roest beschermende laag voorzien. De vonkjes van het slijpen kunnen mogelijk in de gelakte laag of de galva laag inbranden en in het slechtste geval toch beginnen roesten en bruine plekjes of strepen geven.


Image
Image
Image

Knipschaar op einde van productielijn

Automatische knabbelschaar

Afmetingen en uitzicht

Het meest gebruikte formaat steeldeck is een 106 van 0.75. D.w.z. een hoogte van 106mm en een plaatdikte van 0.75mm. Bij de meeste fabrikanten heeft deze ook een (dekkende) breedte van 750mm. De plaat is iets breder, maar wanneer ze naast elkaar gelegd worden en de laatste diepe golf van de vorige plaat ligt onder de eerste diepe golf van de volgende, dan zijn ze van midden diepe golf tot midden diepe golf steeds 750mm breed. Platen met een dikte van 0.75mm hebben een gewicht van ongeveer 7.5kg per m of 9.7kg/m².

Steeldeck afmetingen platen

De coils waarvan de platen gemaakt worden zijn gegalvaniseerd met het Sendzimirproces. Dit om ze te beschermen tegen eventueel vocht, van bovenuit bij lekken of van onderuit bij condensatie. De bovenzijde van de plaat wordt steeds afgedekt door isolatie en een dakdichting (bij een warm dak) waardoor deze verder niet behandeld dient te worden. De onderzijde, zichtbaar van binnenin het gebouw, kan verder ook onbehandeld blijven en een galva uitzicht behouden. Een interieurcoating is de tweede optie. Dit is een standaard gebruikte kleur die RAL 9002 (grijswit) of 9010 (wit) benaderd, afhankelijk van de fabrikant. Uiteraard kunnen tegen een meerprijs andere kleuren voorzien worden.


Geperforeerd


Tijdens de productie kan een extra profileringsrol op de lijn gezet worden die de opstaande wanden perforeert. Door deze gaatjes kan geluid door de plaat dringen en opgevangen worden door de isolatie, waardoor het gebouw merkelijk stiller wordt. Om nog beter geluid te absorberen kan er cannelurevulling geplaatst worden. Dit zijn lange stroken isolatie die in de diepe golf gelegd worden en mooi aansluiten met de plaat.

Naast deze functionele toepassing is er natuurlijk ook een esthetisch aspect waardoor de platen specifiek om deze reden gekozen worden.

Steeldeck in de buitenlucht

De standaard galva coating die aangebracht wordt op de platen is voldoende om ze tijdelijk te beschermen: tijdens transport; tijdelijke opslag op de werf tot gebruik; wanneer ze op de constructie liggen klaar om afgedekt te worden. De regen en condens die tijdelijk contact kan maken heeft geen kans om roest te creëren. Uiteindelijk zal de isolatie en dakhuid de platen afdekken en aan de warme zijde van de constructie houden. Vanaf dat moment is condens of regen geen optie meer en zal roest nooit meer voorvallen onder normale omstandigheden.

Voor permanent gebruik in de buitenlucht is de standaard galva coating (of interieurcoating) niet voldoende om te voorkomen dat ze na beperkte tijd gaan roesten. Toch is het mogelijk om steeldeck in de buitenlucht te gebruiken. Ze moeten dan wel vervaardigd worden uit hetzelfde materiaal als gewone dakplaten. Deze hebben een veel betere coating en dus wel geschikt voor de buitenlucht. De profilering van de steeldeck platen is echter zo hoog dat er geen anticondensdoek voorzien kan worden.

Indien de platen gebruikt worden als enigste middel om water te weren (zoals enkelwandige dakplaten bedoeld zijn, zonder isolatie of dakhuid, met directe regenval erop), moeten ze wel 180° gedraaid worden. De overlap van de kleine lippen onderaan is niet voldoende om bij hevige regenval te garanderen dat het water er niet onderdoor kruipt. Door de platen om te draaien komt de minimale overlap aan de bovenzijde waar ze wel meer dan voldoende is.


Image

Standaard belasting

Volgende belastingen worden standaard opgenomen om het juiste type steeldeck te bepalen. Het eigen gewicht van de plaat wordt niet mee opgenomen in de berekening.

  • Mobiele last: 100kg/m² als onderhoudslast (voor werkman + gereedschap). Voor de plaat op het laagste punt betekent dit ook dat er max. 8cm water mag komen staan (in functie van de noodoverstort.
  • Technieken: 5kg/m² (voor wat verlichting en ventilatietoestanden)
  • Dakbedekking + isolatie: ±20kg/m²

Dit resulteert in de gangbare 125kg/m² wat valt terug te vinden in de meeste tabellen.
Eventuele extra's die mee opgenomen kunnen worden:

  • Zonnepanelen: 20kg/m²
  • Sprinklersysteem: 20kg/m²
  • Vals plafond: ±10kg/m²
  • Groendak: 120kg/m² (Volledig afhankelijk van type groendak en dus zeker na te kijken)

Transport

Zoals alle producten van grote lengte worden ook steeldeckplaten in met plastic omhulde pakken met opleggers vervoerd tot aan de werf. Dan worden ze vaak direct met de kraan afgepikt en rechtstreeks op het dak gelegd. Gemiddeld zijn deze platen rond de 12m lang (2-veldse overspanning). Grote hallen hebben namelijk vaak een asafstand van 6m. Dit past perfect op standaard opleggers met een maximum lengte van 13.6m. Voor bepaalde projecten kan deze lengte natuurlijk ook oplopen. Dan wordt er natuurlijk gebruik gemaakt van uitzonderlijk transport met uitschuiver.

Op voorhand worden de legplannen geanalyseerd. Men bepaalt dan welke platen in welke pakken samengevoegd kunnen worden. Wanneer de pakken op het dak liggen, kunnen de platen zonder veel afstand te overbruggen op hun plaats gelegd worden.


Plaatsing

De onderliggende constructie waar de steeldeck op gelegd wordt heeft steeds een minimale helling van 2% (2cm per meter) zodat regenwater vlot afgevoerd kan worden. Minder wordt ten zeerste afgeraden omdat er dan waterstagnatie kan ontstaan indien de constructie doorbuigt. Meer en meer wordt een helling van 3% gebruikt indien mogelijk. Bij ophoping van sneeuw heeft het water namelijk minder moeite om af te vloeien waardoor het gewicht sneller afneemt.


Opleg


Om de steeldeck een maximaal dragend vermogen te laten creëren is er voldoende opleg nodig. Voor een enkelveldse plaatsing hebt u een opleg van 140-160mm nodig. Wanneer u dubbelveldse opleg hebt kan u mogelijk met wat minder toekomen omwille van het zelf stabiliserende effect.

Uitvoering


De monteurs klimmen op de constructie, normaal voorzien met de juiste veiligheidsmiddelen. Daarna nemen ze met de hand plaat per plaat van een pak af en worden ze op de juiste plaats op de constructie neergelegd. Door het gewicht van de platen en de helling van het dak hebben deze platen de neiging om met de helling mee te schuiven. Start men dus van onderuit met leggen, dan kunnen de platen door het gewicht wat ingedrukt worden. Zo kan het zijn dat men in de nok niet voldoende dekking heeft.

Wanneer men van bovenuit vertrekt worden de platen lichtjes uitgerekt en na x aantal platen betekent dit zelfs wat extra lengtewinst. Daarom start men dus meestal in de nok met de eerste plaat en wordt de volgende plaat met zijn eerste diepe golf in de laatste diepe golf van de vorige gelegd. Hierdoor vormen de platen (na vastschroeven) een degelijke overlap en verbinding met elkaar.

Steeldeck plaatsen met de hand

Steeldeck met de hand gelegd




Steeldeck bevestiging op staal

Automatische aanvoer van schroeven voor bevestiging van steeldeck

Legwijze


Men fixeert doorgaans enkel de eerste plaat en de rest wordt voorlopig los op de constructie gelegd. Wanneer men dan toch (beperkt) wat dekking te kort heeft start men vanuit de nok om de platen wat ‘uit te stampen’. Door gebruik te maken van het gewicht en hun natuurlijke beweging naar de goot toe, en deze te bevorderen, worden deze bewust wat ‘langer’ gerekt. Op een enkele plaat geeft dit niet veel winst. Na een groot aantal kan dit echter best wat centimeters winst geven en de overgebleven ruimte voldoende afdekken.

Als laatste gaat men elke overlapping in de langsrichting van de steeldeckplaten vast schroeven. Omdat de laatste diepe golf van de plaat overlapt met de eerste diepe golf van de vorige plaat kan men hier eenvoudig een verbinding maken. Door elke meter een zelftappende schroef doorheen de platen te draaien worden deze voldoende met elkaar verbonden. Dit zorgt dat het dak één samenwerkend geheel wordt. Bovendien voorkomt dit dat de platen komen open te staan wanneer er overheen gelopen wordt. Vooral bij het plaatsen van de isolatie is dit dus belangrijk.

Enkelvelds of dubbelvelds


De platen kunnen enkelvelds gelegd worden (van 1 spant naar het volgende spant) of meervelds (van 1 spant over het volgende tot het 3de spant, of zelfs verder). Het voordeel van meervelds leggen is dat de steeldeck dan een beter evenwicht heeft. Het stuk tussen spant 1 en 2 vormt namelijk een tegengewicht voor het stuk tussen 2 en 3. Bij doorbuigen van het eerste veld, gaat het tweede veld dit proberen op te vangen. Bij enkelvelds is er geen tegengewicht en kan de plaat enkel doorzakken. Men probeert dit ooit deels op te vangen door de plaat toch beperkt over het spant door te laten lopen en de opstaande wanden van deze platen met de volgende platen te verbinden zodat deze meewerkend worden. Het tweevelds leggen van platen geeft vaak een lichtere en goedkopere plaat. Voor een zelfde afstand moeten enkelveldse platen ooit dikker of hoger voorzien worden.

Steeldeck dubbelvelds is sterker

Dubbelveldse oplegging


Geschrankte plaatsing


Men kan de steeldeck zo plaatsen dat de kopse overlappingen van de platen steeds op dezelfde spanten langs elkaar liggen. Dit is de snelste, eenvoudigste en daarom meest economische manier. De platen kunnen ook geschrankt gelegd worden. Hierbij ligt de eerste plaat tweevelds en de volgende plaat verspringt een spant ten opzichte van de vorige. De tweede plaat start dus in het midden van de eerste plaat. Op deze manier grijpen de platen over het hele dakoppervlak veel beter in elkaar waardoor een veel hogere stijfheid wordt bekomen. Nadelig hieraan is dat het veel arbeidsintensiever is en daarom economisch mogelijk nadeliger. Sommige industriebouwers proberen in dergelijk geval de schranking met enkele platen te combineren. Dus 2 of 3 platen langs elkaar en dan schranken/verspringen met de volgende 2 of 3 platen. Het is aan de ingenieur om te bepalen of dit voor zijn berekeningen aanvaardbaar is.



Bevestiging


Steeldeck kan rechtstreeks bevestigd worden op staal, hout of beton. Wanneer men steeldeck op beton wil bevestigen moet men echter eerst voorboren. Deze extra handeling kan op een heel dak wel eens heel wat tijd kosten. Daarom kan men best een stalen koker mee in het beton storten zodat deze kan gebruikt worden voor de bevestiging.

Schiethamer om steeldeck vast te schieten op stalen liggers
Schietpatroon voor schiethamer

Schiethamer met nagelmagazijn

Schietpatroon


Conische schietnagel om steeldeck te bevestigen

Conische schietnagel met drukring

Schieten


Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van schiethamers. Hierbij wordt kruit gebruikt om nagels doorheen de metalen plaat in de onderliggende stalen, betonnen of houten constructie te schieten. De kost is hierdoor wel hoger, aangezien men zowel kruit als nagels moet voorzien, maar de tijdwinst is aanzienlijk. Bij het vast schieten van staalplaten is er normaal wel een extra drukring op de nagel voorzien om permanente druk op de bevestiging te houden zodat er bij externe krachten (wind, sneeuw,…) niet teveel beweging in de platen wordt toegelaten. Er bestaan ook gashamers, welke dezelfde functie hebben, maar dus geheel op gas werken.

Schroeven


Schroeven is uiteraard de oudste en meest gekende methode. Tegenwoordig heeft men allerlei hulpmiddelen zoals verlengstukken en automatische aanvoer om dit zo snel mogelijk te verwezenlijken. Ook deze schroeven worden normaal bevestigd met een rondel welk een neopreen of EPDM zijde heeft om de plaat zo sterk mogelijk te klemmen. Speciaal ontwikkelde schroeven zijn ontwikkeld met zelfborende kop voor staal of hout. Aangezien de steeldeck volledig binnen de isolerende schil valt volstaat het om eenvoudig gegalvaniseerde schroeven te gebruiken. 

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Dakdoorvoeren

Doorvoeren doorheen het dak, technieken, verluchting, verwarming, etc,… kunnen tot een bepaalde diameter zonder bijkomende ingrepen doorheen de platen geboord worden terwijl de plaat zijn sterkte blijft behouden. Uiteraard is dit afhankelijk van het type plaat, dikte, hoogte,… en dit moet daarom steeds met de fabrikant of ingenieur kortgesloten worden. Vele industriebouwers hebben uiteraard voldoende ervaring hierin om dit zelf te kunnen bepalen. Van zodra het gat te groot wordt en er structurele problemen aan de stijfheid van het dak kunnen voordoen, moet er een raveelconstructie voorzien worden. Dit is een toevoeging van extra dragende balken rondom de opening om de steeldeck ter plaatse op te vangen.

Steeldeck en geluidsoverlast

Geluidsoverlast bij regen of hagel in een productiehal is zelden een probleem, hooguit een beetje vervelend. In een woning daarentegen slaapt u graag rustig tijdens een fikse hagel- of regenbui. Omdat een dak uit steeldeck weinig massa heeft moet dit op een andere manier opgelost worden. De beste manier is om geen starre verbinding te hebben tussen de dakhuid en de steeldeck. Een starre verbinding zorgt namelijk voor geluidstransmissie van de dakhuid naar de platen.

PIR en PUR isolatie is dan wel optimaal qua warmte-isolatie, voor geluidsisolatie is het minder goed. Omdat de stijve platen eenvoudig geluid kunnen transporteren maakt u beter gebruik van rotswol. Doordat de vezels ten opzichte van elkaar kunnen bewegen ontstaat de dempende werking en wordt veel van het geluid geabsorbeerd. Wel moet u de rotswolplaten verlijmen op het dampscherm en de steeldeck, niet schroeven. De rozetten die de platen tegen de steeldeck aantrekken maken verbinding met de dakhuid waardoor de impact van de regen/hagel via de rozetten/schroeven ook weer doorgegeven wordt aan de steeldeck. Let er wel op dat u rotswolplaten gebruikt die speciaal voor daktoepassingen ontwikkeld zijn. Ze moeten voldoende stijf en sterk zijn om de dakhuid te kunnen verlijmen of sneeuwlast te kunnen dragen zonder teveel in te drukken.

Indien u extra maatregelen wil treffen kan u ook een gipsplaten plafond ophangen met een trillingsdempend ophangsysteem. Bovenop kan u dan cellulosevlokken of rotswolisolatie plaatsen om bijkomend als geluidsabsorberend materiaal te dienen.


Steeldeck isoleren met rotswol

Verlijmde rotswol op steeldeck


Cannelurevulling in steeldeck

Akoestiek

Ook van binnenuit kan u last krijgen van weerkaatsend geluid op de steeldeck. De stalen platen hebben weinig absorberend vermogen en bijna alle geluidsgolven worden teruggekaatst. Wanneer zware machines dus staan te draaien kan het gedreun doorheen de dag zeer storend worden.

Een optie is dan om geperforeerde steeldeck te gebruiken. Hierbij zijn de opstaande wanden voorzien van een regelmatig gaatjespatroon zodat geluidsgolven er doorheen kunnen. Deze kunnen dan geabsorbeerd worden door de isolatie die er boven ligt. Zelfs beter is om extra cannelurevulling te plaatsen in de steeldeck. Rotswol is volledig op maat van de open golf gemaakt en met zwarte PE zakken omhuld zodat er geen isolatie doorheen de perforatie steekt of valt. Die bijkomende isolatie gaat extra geluidsabsorberend werken en de ruimte merkelijk stiller maken.

Bijkomende accessoires

  • Vulstroken: Wanneer de platen op de dragende structuur liggen maken enkel de diepe golven contact met het draagvlak. Ter hoogte van de hoge golf is er steeds een opening. Hiervoor bestaan vulstroken die tijdens of na het plaatsen gestoken kan worden om deze holtes op te vullen. Afhankelijk van de situatie kunnen er negatieve of positieve vulstroken geplaatst worden om enerzijds de bovenzijde of de onderzijde op te vullen.

  • Ophangbeugels: Om op een eenvoudige en nette manier verschillende elektriciteits- of netwerkkabels weg te werken kan een simpele goot opgehangen worden. Ook gas-, water- en hogedrukleidingen kunnen opgehangen worden. Zelfs een vals gipskarton plafond moet op één of andere manier op zijn plaats blijven. Om alles omhoog te houden zijn ophangbeugels een deftige oplossing. Door gaatjes te boren in de diepe golf kan met een draadstand en wat moertjes de beugel bevestigd worden. Aan de onderzijde van de beugel zit een moer die ook een draadstang ontvangt waar al het mogelijk aan opgehangen kan worden.

  • Ponstang: Omdat de beugels best uniform opgehangen worden en ze door oneven gaatjes niet wat scheef gaan hangen kan met een ponstang de gaatjes gemaakt worden. Deze maakt met één beweging steeds op exact dezelfde afstand twee gelijke gaatjes.

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

2 Comments on “Steeldeck”

  1. Beste

    Voor het maken van details voor een plat dak van een woning in steeldeck, zijn er details of bijkomende info die u me kan bezorgen voor het opmaken van de details en lastenboeken?

    Mvg
    Shana Dupont

    1. We hebben een uitgebreide gids geschreven waarin we toelichten hoe steeldeck zelf te plaatsen valt. Onderaan de gids staan meerdere details voor de plaatsing van steeldeck.
      Verder hebben we een eenvoudig overzicht met de meeste details die in onze artikelen terug te vinden zijn.
      Mocht er toch vraag zijn naar een ander type detail, dan kunnen we altijd kijken of we dit kunnen uitwerken en toevoegen aan het overzicht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *