Sandwichpanelen en food safety

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Sandwichpanelen in de voedselindustrie

De regelgeving in de voedingsindustrie is vrij strikt om overduidelijke redenen. Traceerbaarheid, contaminatie, supplementen, afvalverwerking, watervoorziening, persoonlijke hygiëne, controles en veel meer. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) is geschikt om inzicht te bieden in al deze regelgevingen. Uiteraard hebben we in dit artikel vooral interesse in de regelgeving rond de infrastructuur die onderdak geeft aan alle activiteiten rond de voedingsindustrie. We zoeken naar het antwoord hoe sandwichpanelen correct toegepast kunnen worden. Het is vooral interessant te weten dat sandwichpanelen gebruikt kunnen worden als scheidende elementen. Om wanden te creëren, een plafond te verlagen, koelcellen op te trekken of extra te isoleren,...

Droge regelgeving ontleden voor u

In principe moeten we ons focussen op koninklijke besluiten, verordeningen en wat meer om de juiste regelgeving te kunnen ontleden. We maken het ons echter iets gemakkelijker en vallen terug op een eenvoudigere lijst, de toelatingsvoorwaarden van de FAVV. Er wordt heel wat onderscheid gemaakt volgens soorten voeding. Een beetje zoekwerk toont al snel dat bij veel secties dezelfde voorwaarden lijken terug te komen wat betreft de infrastructuur:

De indeling, het ontwerp, de constructie, de ligging en de afmetingen van ruimtes voor levensmiddelen moeten zodanig zijn dat:

  1. onderhoud, reiniging en/of ontsmetting op een adequate wijze kunnen worden uitgevoerd, verontreiniging door de lucht zoveel mogelijk wordt voorkomen en voldoende werkruimte beschikbaar is om alle bewerkingen op een bevredigende wijze te kunnen uitvoeren;
  2. de ophoping van vuil, het contact met toxische materialen, het terechtkomen van deeltjes in levensmiddelen en de vorming van condens of ongewenste schimmel op oppervlakken worden voorkomen;
  3. goede hygiënische praktijken mogelijk zijn, onder andere door bescherming tegen verontreiniging, en met name bestrijding van schadelijke organismen; en
  4. voor zover dit nodig is, passende hanteringsomstandigheden en voldoende opslagruimte aanwezig zijn met een zodanige temperatuurregeling dat de levensmiddelen op de vereiste temperatuur kunnen worden gehouden, en met de nodige voorzieningen om de temperatuur te bewaken en zo nodig te registreren.
Verordening (EG) nr. 852/2004 | Algemene eisen voor bedrijfsruimten voor levensmiddelen
Productieruimte sandwichpanelen food safety
Wat verder komen we in de meeste documenten ook volgende opsomming tegen:
  1. vloeroppervlakken moeten goed worden onderhouden en moeten gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt en, indien nodig, ontsmet. Dit houdt in dat ondoordringbaar, nietabsorberend, afwasbaar en niet-toxisch materiaal moet worden gebruikt, tenzij de exploitanten van levensmiddelenbedrijven ten genoegen van het Agentschap kunnen aantonen dat andere gebruikte materialen voldoen. Waar passend moeten vloeren een goede afvoer via het vloeroppervlak mogelijk maken;
  2. muuroppervlakken moeten goed worden onderhouden en moeten gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt en, indien nodig, ontsmet. Dit houdt in dat ondoordringbaar, nietabsorberend, afwasbaar en niet-toxisch materiaal moet worden gebruikt en dat een glad oppervlak tot op een aan de werkzaamheden aangepaste hoogte vereist is, tenzij de exploitanten van levensmiddelenbedrijven ten genoegen van het Agentschap kunnen aantonen dat andere gebruikte materialen voldoen;
  3. plafonds (of waar plafonds ontbreken, de binnenkant van het dak) en voorzieningen aan het plafond moeten zo zijn ontworpen en uitgevoerd dat zich geen vuil kan ophopen en dat condens, ongewenste schimmelvorming en het loskomen van deeltjes worden beperkt;
  4. ramen en andere openingen moeten zo zijn geconstrueerd dat zich geen vuil kan ophopen. Die welke toegang kunnen geven tot de buitenlucht moeten worden voorzien van horren die gemakkelijk kunnen worden verwijderd om te worden schoongemaakt. Indien open ramen zouden leiden tot verontreiniging, moeten die ramen tijdens de productie gesloten en vergrendeld blijven;
  5. deuren moeten gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt en, indien nodig, ontsmet. Dit houdt in dat gladde en niet-absorberende oppervlakken moeten worden gebruikt, tenzij de exploitanten van levensmiddelenbedrijven ten genoegen van het Agentschap kunnen aantonen dat andere gebruikte materialen voldoen; en
  6. oppervlakken (met inbegrip van oppervlakken van apparatuur) in zones waar levensmiddelen worden gehanteerd en vooral oppervlakken die in aanraking komen met levensmiddelen, moeten goed worden onderhouden en moeten gemakkelijk kunnen worden schoongemaakt en, indien nodig, ontsmet. Dit houdt in dat glad, afwasbaar, corrosiebestendig en niet-toxisch materiaal moet worden gebruikt, tenzij de exploitanten van levensmiddelenbedrijven ten genoegen van het Agentschap kunnen aantonen dat andere gebruikte materialen voldoen
Verordening (EG) nr. 852/2004 | Specifieke voorschriften in ruimten waar levensmiddelen worden bereid, behandeld of verwerkt

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Wat dus met sandwichpanelen

Wat betreft muuroppervlakken voldoen alle gelakte sandwichpanelen (25µm en 60µm) aan de voorwaarden: gemakkelijk schoonmaken en, indien nodig, ontsmetten. Dit houdt in

  • ondoordringbaar
  • niet-absorberend
  • afwasbaar
  • niet-toxisch materiaal
  • glad oppervlak

Ook voor plafonds zit het goed:

  • geen vuil ophopen
  • geen condens
  • geen ongewenste schimmelvorming
  • loskomen van deeltjes wordt beperkt
Voedelveiligheid sandwichpanelen

We nuanceren wel graag even. De oppervlakken van de panelen zijn perfect geschikt. Maar zoals bij bijna alle bouwmaterialen zit het probleem in de voegen. De panelen met verborgen bevestiging minimaliseren het aantal hoekjes en kantjes waar vuil kan kruipen, maar er blijft een minimale voeg tussen aansluitende lip en volgende paneel. Problematisch? Volgens ons niet. Reden tot discussie? Misschien wel. Geen zin om het te riskeren? Een snelle, transparante kitvoeg sluit dit perfect af en neemt alle twijfel weg. Dat het maar 1 doorlopende voeg om de meter is maakt het zelfs eenvoudig om het te overwegen.

The devil is in the detail

Het hele plafond- of wandoppervlak zit dan wel binnen de eisen, het is vooral de aansluiting met de omgeving wat cruciaal is. We hebben een artikel online welk de plaatsing van een scheidingswand in sandwichpanelen tot in detail bespreekt. De eerste afbeelding hieronder geeft een mogelijke oplossing.

Het is duidelijk dat aansluiting van de galva profielen(1) met de panelen alsook de schroefjes/rivetten (5) een situatie creëren waar stof zich kan ophopen. We zijn dan ook van mening dat er twee oplossingen zijn.


  1. Alles afkitten

Zowel de aansluiting van de galvaprofielen met de panelen als met de vloer/plafond met een doorlopende kitvoeg afsluiten. Schroefjes worden best vermeden en enkel gebruik van rivetten wordt aangemoedigd. Deze kunnen met de vinger eenvoudig binnenin (en eventueel er rond) van wat kit voorzien worden.
Image

  1. Bevestigingen wegwerken

Door een afwerkingsstuk (in hetzelfde materiaal als de panelen) in de juiste vorm te laten plooien, kan dit op de vloer en tegen het paneel gekleefd worden. Door gebruik te maken van hoeken (45°/45° of 70°/20°) kunnen de bevestigingsmiddelen verborgen worden. Daarna moet enkel nog de aansluiting met de vloer en de panelen afgekit worden. Bijkomend voordeel: het geeft het een strakker resultaat.
Food safety bevestigingen wegwerken

Belangrijke opmerking

  • De regels rond food safety zijn zeer strak en duidelijk omlijnd. We hebben ons best gedaan om dit artikel zo correct mogelijk op te stellen. We raden u echter aan om specifiek voor uw doel toch contact op te nemen met het FAVV en bij hen te informeren naar correcte regelgeving. Het kost veel minder moeite dan achteraf problemen te moeten oplossen.
Bezoek de website van het FAVV

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *