Wat is een binnendoos met wandplaat?
Alles wat je moet weten in een handig overzicht.De combinatie van wandplaat met binnendoos
Binnendoos
Binnendozen hebben gemiddeld gezien dezelfde vorm, de verschillen zijn te vinden in de afmetingen en profilering. De meest voorkomende hoogtes zijn 500mm en 600mm, in de breedte zijn er talloze maten, startende vanaf 90mm, deze verschillen zijn dan om meer of minder isolatie te kunnen steken.
Het grootste onderscheid bij binnendozen zit voornamelijk bij gewone of geperforeerde. In het laatste geval is de opstaande rug, de zichtbare zijde van binnenuit, geperforeerd. Dit geeft visueel een verschil, maar vooral akoestisch heeft dit veel voordelen. Wanneer er veel geluidsproductie in het gebouw plaats vindt, dan zorgt deze perforatie voor een betere absorptie van het geluid door de isolatie, waardoor de werkruimte aanzienlijk stiller wordt, al wordt het uiteraard niet geluidloos. De gewone binnendozen hebben een volledig dichte rug, waardoor het geluid grotendeels weerkaatst wordt en binnen in de werkruimte blijft.
Binnendozen worden voor 95% gebruikt op staal. Zoals eerder aangehaald is de plaatsing horizontaal (al is verticaal ook perfect mogelijk) en bevestiging gebeurt met schietnagels of schroeven. Schietnagels worden effectief met een pistool doorheen de binnendozen in het staal vast geschoten. Op beton gebeurt dit enkel met schietnagels aangezien voorboren en schroeven teveel tijd neemt.
MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN
Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.Wandplaat
Plastisol
Isolatie
Voor men aan strenge EPB-normen moest voldoen werd de isolatie gewoon in de dozen geduwd en de profielplaten tegen de lippen van de binnendozen bevestigd. Doordat de platen direct contact hebben met de binnendozen en de dozen direct tegen de kolommen bevestigd zijn, kan de koude van de buitenplaten rechtstreeks naar de kolommen doorvloeien, waardoor de isolatie voor een deel teniet gedaan wordt. Dit vormt één van de grootste koude bruggen in de industriebouw.
Tegenwoordig wordt er isolatie geplaatst die dikker is dan de binnendoos. Ter hoogte van de lip van de binnendoos zit een gleuf in de isolatie waardoor deze in de isolatie grijpt en de isolatie dus voor de lip door schiet. Wanneer men dan de wandplaat bevestigt, onderbreekt de isolatie dus het contact met de binnendoos en wordt de koude brug verwijderd. Wanneer de isolatie niet veel dikker dan de binnendoos is, bestaat wel de kans dat bij het aandraaien van de schroef, de isolatie zo sterk wordt samengedrukt dat de ondebreking zo minimaal wordt dat de koudebrug toch weer sterk aanwezig is.
Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!
Like ons op facebook!
Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.