Wat is een anker?

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.


Ankers worden in de industriebouw gebruikt om de dragende constructies aan de fundering te verankeren. Deze worden berekend door de ingenieur zodat alle krachten correct overgebracht kunnen worden naar de funderingen. De krachten kunnen afkomstig zijn van het eigen gewicht, windkrachten tijdens een storm, overhellende constructies, extra gewicht en schokken van kraanlasten van rolbruggen,…

Na plaatsing zijn er visueel enkel nog draadstangen zichtbaar die boven het beton van de fundering uitsteken, maar wat in het beton zit kan variëren, afhankelijk van de instructies van de ingenieur.

Verschillende type ankers

Er zijn meer dan een paar verschillende types:

Verschillende types ankers
  • Rechte anker: dit kan een draadstang zijn of een stang met aan beide uiteinden draad gedraaid. Het ene uiteinde steekt boven het beton waar de hele constructie mee verankerd zal worden. Aan het andere uiteinde draait men twee moeren op met daartussen een plaat van een bepaalde grote en dikte (afhankelijk van de berekeningen) of eenvoudigweg een moer. Wanneer de constructie trekkrachten op dit anker uitoefent dan zorgt de plaat voor de weerstand ten opzichte van het beton, zonder de ankerplaat zou de draadstang te weinig grip hebben op het beton en er vrij eenvoudig uitgetrokken kunnen worden.
  • Haakse anker: ook dit kan een draadstang zijn of een metalen stang met op slechts één uiteinde draad gedraaid. Het andere einde blijft glad, maar wordt 90° geplooid zodat het een rechte hoek vormt. Dit geplooid uiteinde zal de weerstand bieden wanneer er trekkrachten worden uitgeoefend op het anker.
  • Op bovenstaande twee ankers bestaan verschillende varianten, bij meerdere ankers per kolom kunnen de ankerplaten gecombineerd worden tot één grote plaat, er kunnen meerdere platen gebruikt worden, de haak kan helemaal omgebogen worden,…
Image

Ankers met een ankerplaat vormen een ankerstoel

  • Slaganker: wanneer het gat correct geboord wordt, is er een minimale weerstand wanneer men dit anker met omhulsel in het gat steekt (eventueel met wat brute kracht). Bij het aandraaien van het anker zorgt de minimale weerstand dat het omhulsel in het gat blijft en langzaam geopend wordt door het dikkere uiteinde van het anker zodat het omhulsel een muurvaste verankering vormt.
  • Chemisch anker: men duwt een glazen ampule of injecteert een tweecomponenten lijm in het gat waarna de rechte draadstang direct in het gat met de lijm wordt geduwd. Na uitharding is de lijm zelfs sterker dan het beton zelf.

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Plaatsing van ankers

Om de exacte positie van de ankers te kunnen bepalen worden assen op de werf uitgezet. Met behulp van houten paaltjes en balken kan men rondom de bouwput nagels slaan. Door tussen twee nagels een koord strak te trekken wordt de as doorheen de bouwput aangegeven.

De ankers kunnen geplaatst worden voor de funderingen gestort worden. Ze worden gelast aan de wapeningskorf van de fundering of met een constructie (uit bv. hout) op hun plaats gehouden.

Anderzijds kan men de beton storten en terwijl het beton nog nat is de ankerstoel langzaam erin laten zakken. Door de ankerplaat zal de stoel niet dieper in de beton wegzakken. Tegelijk kan de stoel daardoor nog lichtjes verschoven worden.

Het laten zakken, exact onder de kruising van de assen, is wel een kunst.

  1. Men neemt voor beide assen een bakje met oude olie.
  2. Men kijkt over het ene koord en zorgt dat de weerspiegeling van het koord op het oppervlak van de oude olie exact onder het koord zelf valt. Zo zit men exact op de as te kijken.
  3. Wanneer dan ook over de ankerstoel gekeken wordt (waar de kruising van de assen op de ankerplaat is ingekrast) kan men de stoel exact laten zakken onder de as.
  4. In de andere richting wordt exact dezelfde werkwijze gebruikt.
  5. Met wat schuiven en heen en weer kijken kunnen de ankers zo tot op enkele mm's nauwkeurig onder de kruising van de assen geplaatst worden.

Meestal wordt de constructie die op de ankers staat in de hoogte nog wat geregeld (gesteld) zodat deze overal op exact hetzelfde niveau staat. Hierdoor ontstaat er wat speling tussen de fundering en de kolommen. Van zodra de constructie stevig vastgedraaid is wordt de speling opgevuld met krimpvrije mortel om een vaste verbinding met de fundering te creëren.

Image

Ankers gepositioneerd onder assen. Onderwapening klaar voor storten van fundering


Image

Ankers met een ankerplaat tot op een specifiek niveau reeds ondervuld


Standaard worden ankers het meest geplaatst in funderingssokkels. Eenvoudige gebouwen worden vaak gezet op sokkels van 80cm x 80cm x 80cm met een ondernet van 150/150/8. Enkel een ingenieur is echter gemachtigd om dergelijke adviezen per situatie op te geven, voorzichtigheid is dus geboden met deze info.

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *