Funderingen: de basis van elk gebouw

Een kort overzicht van de verschillende types



De funderingen zijn de basis van elk gebouw. Deze bestaan volledig uit beton en wapening. Indien ze niet in staat zijn om de hele constructie te dragen ontstaan er scheuren, barsten of kan zelfs het gebouw geheel of gedeeltelijk instorten. De essentie van een fundering is dus de lasten van het gebouw gelijkmatig over brengen naar de draagkrachtige grond met een minimale zetting. Niet alle gronden zijn echter even geschikt om op te bouwen. Er bestaan verschillende soorten funderingen waarbij elk type fundering zijn specifieke toepassing heeft. Voor elk type structuur in de industriebouw wordt gewerkt met verankering in die fundering. Zowel bij staal- als betonbouw alsook bij hout en andere varianten. De ankers worden vastgezet aan de wapening, geplaatst tijdens het storten van de beton of achteraf ingeboord. 


MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Bepalen van type funderingen

Om te bepalen welke fundering het beste toegepast kan worden bestaan verschillende grondproeven. Deze bepalen de draagkracht van de (verschillende) grond(-lagen). Enkel gespecialiseerde firma’s kunnen deze proeven uitvoeren. Deze stellen een rapport op dat tijdens de ontwikkelingsfase wordt geïnterpreteerd door een ingenieur die dan de meest geschikte techniek kiest. Vaak zijn meerdere opties mogelijk en bepaalt negen op de tien keer het prijskaartje de juiste oplossing.


Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Verschillende types funderingen


Image

Een oud overzicht van mogelijke funderingen


De meest gebruikte funderingen zijn:

  • Strookfundering: Vaak gebruik bij muren
  • Funderingssokkel: Vooral toegepast onder kolommen
  • Funderingsplaat: Wanneer er kans is op verschillende zetting van de fundering of strookfunderingen heel kort op elkaar zitten. Ook regelmatig toegepast bij pakhuizen waar opslag van zware producten moet gebeuren
  • Paalfundering: Indien de grond niet draagkrachtig genoeg is wordt extra draagkracht gecreëerd met paalfundering. Hier bovenop komt wel steeds een paalkop die overeenkomt met een sokkel.
  • Grindkernen: Wanneer de draagkrachtige grond iets te diep zit zijn grindkernen een goedkopere oplossing. Net zoals bij paalfundering komt hier wel nog steeds een sokkel bovenop.

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *