Sandwichpaneel of profielplaat - Zelf een dak afwerken
Alles wat je moet weten in een handig overzicht.Wat panelen of platen op een dakstructuur schroeven is op zich niet zo moeilijk. Het dak netjes afwerken vraagt wat ervaring of inzicht hoe het precies moet. We vonden wat filmpjes die héél kort en heel specifiek stap voor stap uitleggen hoe het allemaal precies moet. We kunnen het zelf bijna niet beter.
Met de extra info die we per filmpje voorzien moet het perfect haalbaar zijn om zelf een dak te plaatsen én af te werken. En als er toch nog twijfel is, neem dan gewoon even contact op.
Bekleden onderstructuur ter hoogte van de goot
Eenvoudige dakplaten hebben helemaal onderaan altijd een oplegpunt. In vele gevallen een houten gording. Dit kan zo blijven of het kan netjes afgewerkt worden nog voor de goot geplaatst wordt.
Ook bij sandwichpanelen kan dit detail toegepast worden. Wanneer de panelen ontschuimd worden blijft de isolatie zichtbaar. Op deze manier kan het schuim verborgen worden. Indien sandwichpanelen wat oversteken moet het plooistuk aan de onderzijde tegen de onderplaat vastgezet worden.
Gezien sandwichpanelen uit isolatie bestaan is het natuurlijk niet mogelijk om aan de voorzijde schroeven te plaatsen.
De schroeven worden ongeveer op 60cm afstand geplaatst.
Variant
Indien de volledige gording niet afgewerkt moet worden, maar slechts een deel is deze vorm van plooiwerk toepasbaar. Onderaan zit een knik aan het plooiwerk om eventuele water omlaag te laten druppen ipv langs het hout te laten lopen met lelijke groene vlekken tot gevolg.
De schroeven in het filmpje zitten op 30cm afstand.
Dakplaten (of sandwichpanelen) plaatsen
Om een waterdichte aansluiting te maken met het plooiwerk wordt een profielmousse toegepast bij profielplaten. Deze heeft een kleefstrook aan de zijde van de dakplaat. Op het reeds geplaatste plooiwerk (of de blote gording) wordt een dichting geplaatste voor perfecte aansluiting. Dit kan een butyldichting zijn of zelfs een dikke kitnaad.
Bij sandwichpanelen is deze werkwijze dus ook toepasbaar. Gebruik van een profielmousse is uiteraard niet nodig.
Opgelet!
Het is absoluut niet aangeraden om de schroeven zijdelings van de hoge golf te plaatsen zoals getoond in de video. In de diepe golf komt al het water omlaag. Elke doorboring van een schroef is een verhoogde kans op lekken.
Om lekken te voorkomen moeten de platen/panelen wel vastgezet worden op de hoge golf. Het gebruik van ruiters zorgt dat de druk van de schroef over de volledige golf verdeeld wordt.
Aan de goot, nok en zijkanten van het dak wordt voor de breedte van het volledige paneel/plaat elke gording en elke hoge golf een schroef doorheen de panelen/platen getrokken. Alles binnen die ruimte moeten slechts 2 hoge golven per paneel per gording vastgezet worden. Meer is altijd beter.
Aantal schroeven te voorzien voor de gordingen
Om dakpanelen voldoende vast te zetten kan u best volgende richtlijnen volgen:
- Op de gording aan nok en goot (oranje horizontale streeplijn): Voor elk paneel door elke golf een schroef met ruiter.
- Eerste/laatste dakplaat zijdelings van het dak (oranje zone): Door elke golf op elke gording een schroef met ruiter.
- Alle gordingen tussen deze zones: Bij elke plaat op elke gording minstens 2 schroeven met ruiter (waarvan 1 de overlap tussen twee panelen)
- Let op, blauwe streeplijn langs de dakrand: Laat deze golf vrij tot het laatste. De windveer kan met dezelfde schroeven (zonder ruiter) vast gezet worden.
MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN
Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.Plaatsen van een windveer - het dak zijdelings afwerken
De windveer wordt zo voorzien dat deze volledig over een hoge golf past. (Hoge golf van zowel dakplaat als sandwichpaneel is 39mm).
Opnieuw verschillen we van mening met de animatie wat betreft plaatsing van schroeven in de diepe golf. Echter, hier wordt een butylstrip voorzien om zoveel mogelijk waterdichting te garanderen. Niet helemaal verkeerd dus. (een butylstrip = dubbele butylband)
Wij adviseren om het plooiwerk bovenop de golf vast te zetten (zonder ruiter uiteraard) met de lange schroeven. De drukring van de schroef en extra dikte van het plooiwerk is normaal voldoende om de kracht te verdelen. Zo blijven bevestigingen weg uit de diepe golf en worden lekken opnieuw geminimaliseerd. Bij twijfel kan een extra groot nokplaatje gebruikt worden ipv de kleinere rondel op de schroef.
Schroeven zitten 30cm uit elkaar. Tussen de gordingen worden plooiwerk en hoge golf onderling verbonden met korte schroeven of rivetten.
Zijdelingse bevestiging is zeker aangeraden om 'klappen' bij wind te voorkomen. Zonder is niet ideaal, maar eventueel wel mogelijk. Onderaan de windveer zit een knikje om water omlaag te laten druppelen zodat het geen strepen trekt over houten structuur of gevel.
Plaatsing van nok in plooiwerk
Om een waterdichte aansluiting te maken tussen dakplaat en nok van plooiwerk komt ook daar een profielmousse. Een butylband of dikke kitnaad maakt de aansluiting tussen de twee. Zowel aan bovenzijde als onderzijde.
De verhoging aan de nok links en rechts zorgt dat deze een stuk stijver is. Dit is niet nodig, maar voorkomt mogelijk golven bij het vastschroeven. Als variant hierop verkiezen we zelf de getande nok. Deze ligt strak op de hoge golven en sluit direct de open kanalen af wat een heel net resultaat geeft.
Het knip en plooiwerk op de koppen is enkel nodig met de verhoging. Bij een platten nok is het een mooie extra om het netjes aan te laten sluiten. Goed wat kitwerk krijgt het ook waterdicht.
Gebruik ook hier de lange schroeven om het plooiwerk en de panelen/platen volledig vast te zetten in onderliggende structuur.
Opgelet!
Plaatsing van dakdoorvoer bij sandwichpanelen of dakplaten
Probeer zoveel mogelijk een doorvoer te plaatsen doorheen een hoge golf. Zo kan water zijdelings in de diepe golf nog langs de afdichting.
Een doorvoer afwerken is nooit 100% waterdicht. Om zo dicht mogelijk bij de 99,99% te geraken: juiste voorbereiding zodat de kit perfect kan hechten (ontvetten), aansluiting van de dichting perfect vlak, voldoende schroeven, rond de buis liefst nog een bandklem terwijl er nog wat kit tussen buis en dichting zit,...
Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!
Like ons op facebook!
Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.
One Comment on “Doe-het-zelf: dak afwerken met plooiwerk”
Mooie uitleg!