Blaasvorming bij sandwichpanelen

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Productie van sandwichpanelen is hoofdzakelijk een chemisch proces waarbij het opschuimen van de PIR isolatie zeer nauw luistert. Zeer veel factoren hebben invloed: verhouding van de componenten, luchtvochtigheid, temperatuur, snelheid van de productie, relatieve temperatuur met de andere materialen,... In ideale omstandigheden vormt net genoeg schuim om aan te sluiten met de andere materialen, zonder dat er iets van één van de componenten overblijft.

Na de productie blijft er altijd enige hoeveelheid restgas over. In ideale omstandigheden vormt de PIR zich van binnen naar buiten, waardoor het meeste restgas vanzelf wordt afgedreven. Maar in sommige gevallen willen er al eens kleine hoeveelheden gas gevangen blijven. In de meeste gevallen zijn deze hoeveelheden geen reden tot zorgen.

Wanneer een sandwichpaneel in de zon staat kan de IR-straling van de zon de buitenplaat sterk opwarmen. Bij donkere kleuren is de temperatuur hoog, tussen +70 en +80°C. Die warmte zal restgas dat zich in het paneel bevindt opwarmen. Door het opwarmen zal het restgas uitzetten en langzaam meer druk beginnen uitoefenen op zijn omgeving.

Blazen die vormen bij sandwich wandpanelen

Wanneer de druk van het restgas te hoog wordt kan de hechting van de buitenplaat en het schuim een beetje los komen. Doordat dit lost komt ontstaat er een iets grotere ruimte waar meer gas zich kan verzamelen. Ook dat gas warmt op en de druk gaat verhogen. Uiteindelijk is de druk zodanig hoog geworden dat het staal van de buitenplaat bezwijkt en een “bubbel” gaat vormen.

Deze 'blaas' of 'bubbel' vormt alleen wanneer de buitenplaat niet sterk genoeg is om de druk tegen te houden. Geprofileerde panelen hebben hier dus bijna geen last van: microline, standard, zelfs Linea 125 en 333 hebben minimale kans op blaasvorming. De Linea 500 en vooral de volledig vlakke LISS panelen zijn gevoeliger voor blaasvorming. Bij dit laatste type wordt speciaal een dikkere buitenplaat gebruikt om deze sterker te maken.

Image

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Blaasvorming bij sandwich wandpanelen oplossen

Hoewel het productieproces continue wordt bijgestuurd om restgassen tot een minimum te herleiden is het onmogelijk uit te sluiten. Blaasvorming wil zich in uitzonderlijke omstandigheden dus toch wel eens voordoen. De enigste oplossing na de vorming van de blazen is het (tijdig) weghalen van de druk door een piep klein gaatje te boren in de buitenplaat. Het gas ontsnapt en de plaat stabiliseert zich weer in zijn oorspronkelijke vorm en is er van de 'bubbel' niets meer te zien.. Door het kleine gaatje zal het niet opvallen en de zinkcoating die onder de laklaag zit zal de staalplaat beschermen tegen eventueel roest. Deze interventie moet wel zo snel als mogelijk na een vaststelling van een blaas uitgevoerd worden. Indien dit niet gebeurt (na 1 zomer al) treedt er 'moeheid' op in het staal en zal het niet meer naar zijn oorspronkelijke vorm terugkeren.

Blaasvorming bij sandwich dakpanelen

Bij dakpanelen is blaasvorming aan de buitenzijde bijna onbestaande. Naar analogie van de wandpanelen is de buitenplaat stevig geprofileerd waardoor ze heel sterk is en blaasvorming zal tegengaan.

Blazen aan de binnenzijde van ecopanelen

Bij ecopanelen, sandwich dakpanelen met aan de onderzijde een aluminium vlies ipv een volwaardige staalplaat, kunnen wel blazen ontstaan en dan wel aan de onderzijde. Dit is echter bijna uitsluitend bij panelen van 30mm dikte.

Net zoals bij wandpanelen zal de zon de buitenplaat opwarmen en dus ook de restgassen in het paneel. De 30mm dikte van het schuim is niet voldoende om de opgewarmde gassen tegen te houden. De druk gaat dus niet alleen tegen de buitenplaat duwen, maar ook, weliswaar veel minder, tegen de binnenkant, de Alu folie dus. En omdat er geen stijfheid in die folie zit, kan die ook geen weerstand bieden tegen de druk van binnenuit. Hierdoor gaat de blaas zich naar binnen toe uiten ipv op de veel sterkere buitenplaat.

Zoals geschreven is bij een 30mm paneel de kans hoog dat blazen ontstaan. Bij een 40mm paneel, dat is maar 1cm isolatie meer, ontstaat er, een uitzondering niet te na gesproken, geen enkele keer een blaas aan de onderzijde.

Blazen op Alu folie zijn bijna niet herstelbaar. Sommigen opperen dat het doorprikken en terug verlijmen een mogelijke optie is, maar het resultaat daarvan wil ooit te wensen overlaten. Ondertussen is deze blaasvorming eigen aan het product en valt dit bij verschillende fabrikanten niet onder garantie. Wil je dus voorkomen dat je ecopanelen aan de binnenzijde blazen krijgen, kan je voor de zekerheid best kiezen voor een lichtere kleur dakplaat of iets meer uitgeven en kiezen voor 40mm panelen.

Als panelen van 30mm gevoelig zijn voor blazen, waarom worden die dan nog verkocht? Omdat de markt hier toch achter vraagt. Verschillende partijen kijken toch enkel naar de prijs en nemen er eventuele blaasvorming bij (of lezen zich niet voldoende in en staan achteraf voor een verrassing).

Image
Blaasvorming aan de onderzijde van een ecopaneel

Opgelet

Blaasvorming is niet enkel te wijten aan restgassen. Deze blazen kunnen ook ontstaan door de panelen mechanisch verkeerd te verwerken.

  • Te vast schroeven
  • Geen gebruik van verdeelplaatjes
  • Doorboring van binnenplaat
  • Verkeerde aansluiting van andere bouwmaterialen
  • Verzwakking door performatie door bevestiging van andere materialen
  • ...

Indien je last hebt van blazen, vraag dan naar een productspecialist die ter plaatse de oorzaak komt vaststellen. Indien dit onder garantie valt wordt dit zonder veel twijfel vergoed.

Bekijk de rest van de artikels

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *