Doe-het-zelf: Wachtgevel bekleden met sandwichpanelen (koopgids)
Alles wat je moet weten in een handig overzicht.Een wachtgevel bekleden is een noodzakelijk kwaad. Enerzijds moet die beschermd worden tegen indringend vocht en anderzijds wil je voorkomen dat er warmte uit de woning verloren gaat. Sandwichpanelen kunnen beide taken gelukkig heel eenvoudig uitvoeren. Dat ze snel de hele oppervlakte afdekken is een mooie extra.
Heel veel ervaring heb je niet nodig om dit zelf uit te voeren, maar met wat extra info wordt dit zeker een stuk gemakkelijker.
De basis
Bestel een staaltje
Achterliggende structuur
Vaste, horizontale gordingen
Houten gordingen
Stalen omega's
Het gebruik van stalen, gegalvaniseerde omega's geniet onze voorkeur omdat dit nooit zal roesten, maatvast is en gemakkelijk te plaatsen valt.
De bevestiging van deze omega’s is gemiddeld gezien elke 750mm met een slagplug of betonschroef van M8. Dit hangt uiteraard steeds af van de omstandigheden. Met onze zelfborende staalschroeven kan je de panelen blindelings vastschroeven.
Omega's hebben bovendien het voordeel dat ze minder diep dan de houten gordingen moeten zijn. Zodra de schroef goed 20mm doorheen het staal zit, heeft deze voldoende trekkracht. Let er wel op dat de schroef in de tand van het paneel 15mm dieper zit.
Dubbele L-profielen
Wanneer de bestaande gevel onregelmatig is kan men moeilijk een vaste regelstructuur plaatsen aangezien de sandwichpanelen dan welvingen gaan vertonen. Dit kan men zeer eenvoudig opvangen door tegen de gevel een stalen L-profiel vast te zetten. Dit is net zoals de omega’s, elke 750mm met een slagplug of betonschroef van M8, maar ook dit is weer afhankelijk van de omstandigheden. (Volle betonsteen, afbrokkelende baksteen,...)
Bovenop kan men dan een tweede L-profiel leggen dat men met een schietlood kan uitlijnen met alle L-profielen die zo vrij liggen. Wanneer de hele gevel is uitgelijnd kan men de profielen met de ruggen aan elkaar vastzetten met rivetten, zelfborende staalschroeven of andere. Uiteraard moet deze verbinding voldoende sterk zijn om druk- en zuigkracht van de wind op te vangen. Idem zoals bij omega’s is ook hier het aantal regels afhankelijk van de voorschriften.
Overzicht
Vlakke gevel
Houten gordingen
- Gedrenkt hout - afmetingen zelf te bepalen
- Diepte van gording - rekening houden met lengte van schroeven om panelen vast te zetten
- Hoogte van gording - minimum 60mm
Stalen gordingen
- Omega's - galva 3mm
- Diepte - rekening houden met lengte van schroeven om panelen vast te zetten
- Boven- onderlip bevestigen (±3/m/zijde) gelijk of alternerend
Oude gevel
Stalen, dubbele gordingen
- Dubbel L-profiel - galva 3mm
- Diepte - rekening houden met ongelijkmatigheid van muur
- Eerste L-profiel bevestigen op ongelijke muur
- Bevestigingen tegen muur: 4st/m
- 2de L-profiel op eerste leggen en uitlijnen van voor- tot achtergevel
- Onderling voldoende vastzetten met rivet 4,8x12
Toch sandwichpanelen bevestigen tegen metselwerk?
Plaatsing panelen
Nadat de gordingen geplaatst zijn raden we altijd aan om net boven het maaiveld een galva L-profiel te voorzien. Minimaal 2mm dikte, iets minder diep dan de wandpanelen. Dit profiel kan heel eenvoudig met een waterpas geplaatst worden. Dit garandeert dat alle panelen onderaan tijdens plaatsing vanzelf waterpas staan. Tijdens het vastschroeven van de panelen moet je dan enkel nog verticaal de waterpas houden.
Zelf zijn we voorstander van het bijkomend voorzien van een lekdorpel. Enerzijds kan dit een nette aansluiting met het maaiveld verzorgen, anderzijds geeft dit een strakke horizontale lijn die de start van de gevel accentueert.
Vervolgens wordt een startprofiel aan het begin van de muur geplaatst. Zoals de naam het zegt heb je dit nodig om een blinde start te maken met de sandwichpanelen. Dit voorkomt ook dat je een schroef volledig doorheen het paneel moet schroeven die dan achteraf zichtbaar blijft.
Ook dit profiel plaats je eenvoudig met een waterpas zodat je eerste paneel samen met het horizontaal L-profiel in beide richtingen waterpas staat. De start wordt zo heel eenvoudig gemaakt en zet je perfect klaar om de rest van het werk eenvoudig en netjes uit te voeren.
Eenmaal op het einde van de gevel moet je het laatste paneel in de meeste gevallen in de lengte zagen zodat je op de hoek kan eindigen. Hier steek je dan een schroef doorheen het hele paneel en dek je af met een plooistuk.
Lengte van schroeven:
Klembereik is minimum dikte van panelen. (Opgelet, verborgen lip zit ±1.5cm dieper. Belangrijk ivm bepalen diepte van gordingen)
Panelen afwerken/aanwerken:
- Hoekafwerking met gevels voor/achter
- Aansluiting met dak
Vastzetten met rivetjes in kleur
Type 4,8 x 11.5
Klemt tot 6.4mm
Panelen op gemakkelijke lengte
Bij een nok op ±9m zit je voor een bescheiden dikte van 8cm isolatie al snel op een gewicht van bijna 110kg. Als je zelf wil plaatsen wordt niet alleen de lengte maar ook het gewicht omslachtig. Bovendien kan een kooiaap maar tot 8m veilig lossen waardoor je bij levering zelf een heftruck of kraan moet voorzien. Het wordt dus niet alleen moeilijker hanteren, maar ook nog eens duurder.
Het is veel interessanter om dan een scheiding in de panelen te voorzien halfweg de gevel met een eenvoudige druiplijst er tussen zoals op de afbeelding hieronder. Zo reduceer je zowel het gewicht als de lengte waardoor de panelen veel eenvoudiger te manipuleren zijn.
Theoretisch plaats je eerst de onderste panelen, dan de druiplijst er boven en dan de bovenste panelen (met de dakrand). Praktisch heb je dan wel het probleem dat je langs je onderste panelen je nieuwe panelen omhoog moet met ander plooiwerk en panelen. Indien je de druiplijst niet te strak voorziet, is het perfect mogelijk om de druiplijst en bovenste panelen eerst te plaatsen en daarna de onderste panelen onder de druiplijst in te schuiven. Dit vraagt wat extra meet en paswerk op voorhand om zeker te zijn dat het uitkomt, maar het scheelt mogelijk wel wat schade.
Accesoires
Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.