Hoe scheidingswand in sandwichpanelen plaatsen

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.


Met sandwichpanelen kan op een vrij eenvoudige manier een tijdelijke of permanente scheidingswand opgetrokken worden in een nieuwe of bestaande hal, kantoor, winkels,... De binnenwand kan ook redelijk eenvoudig voorzien worden van deuren en ramen. Met de info en technische details die we hieronder geven moet dit haalbaar zijn voor ieder wie handig is.

Scheidingswand in sandwichpaneel onder stalen ligger

Plaatsing van een binnenwand in sandwichpanelen

Er wordt gestart met een L-profiel dat in de bodem wordt bevestigd. Dit profiel moet de panelen vooral op hun plaats houden, 2mm kan al voldoende zijn. Het gewicht van het paneel zorgt voor voldoende neerwaartse druk om op zijn plaats te blijven. Loodrecht erboven, tegen het plafond (welfsels, stalen ligger, houten gordingen,...), wordt ook een L-profiel bevestigd, dit profiel moet wat meer sterkte hebben om vallen/duwen/luchtdruk of andere op te vangen. We raden 3mm aan. Beide profielen dienen als aanslag/om de panelen op hun plaats te houden. De panelen worden vastgeschroefd of gerivetteerd voor een properder resultaat.

Zijdelings tegen de wanden kan hetzelfde gedaan worden. Een L-profiel in lijn met bodem en plafond als aanslag tegen de bestaande wanden vastschroeven. Enerzijds helpt dit structureel, maar anderzijds zal het de opening tussen de ruimtes verbergen.

Omdat de sandwichpanelen uit PIR bestaan, wat relatief samendrukbaar is, kunnen de schroeven onderaan in de isolatie verdwijnen wanneer het sandwichpaneel er op gezet wordt. Tand en groef moeten netjes in elkaar grijpen om een deftige aansluiting te vormen en een stijf geheel te vormen.

  1. Geplooid galva L-profiel 2mm
  2. Geplooid galva L-profiel 3mm
  3. Betonschroef/slagplug
  4. Sandwichpaneel
  5. Zelfborende schroef/rivet
  6. Geplooid galva L-profiel 2mm

Vervolgens wordt zowel onder als boven opnieuw een L-profiel bevestigd om het geheel af te werken. (Gezien de panelen vast hangen aan de eerste L-profielen is deze stap optioneel, maar het verbergt eventuele zaagranden, verbindt de panelen nog een keer onderling en is gemakkelijker af te kitten)

Indien alles luchtdicht afgewerkt moet worden kunnen de L-profielen afgekit worden. Het kan wat nipt worden waar de profielen met de panelen aansluiten. Het voorzien van een dunne mousseband er tussen kan een kleine opening creëren zodat de kit er wat gemakkelijker tussen kan vloeien.

Het laatste paneel zal vrijwel zeker verticaal doorgezaagd moeten worden. De kans is klein dat dit perfect zou passen. Zowel aan het begin als het einde is het aangeraden om verticaal aan beide zijdes ook een L-profiel te plaatsen. Dit sluit beide eindes van de scheidingswand netjes af. Dit moet niet in 3mm galva, want dit is puur visueel.

Detail sandwichpaneel binnenwand

Plaatsing van een binnenwand in sandwichpanelen - Hoge panelen en/of luchtdrukverschil

  1. Geplooid galva L-profiel 3mm
  2. Betonschroef/slagplug
  3. Vullatten
  4. Sandwichpaneel
  5. Zelfborende schroef/rivet
  6. Galva L-profiel 3mm

Onderaan zijn optionele vullaten voorzien, hierdoor schuiven de panelen iets eenvoudiger in elkaar maar deze worden zelden gebruikt.

Dit detail is vrijwel identiek aan het vorige, met het verschil dat het tweede L-profiel boven en onder omgedraaid en bijkomend verankerd worden. Hierdoor zitten de panelen volledig geklemd om externe luchtdruk beter op te kunnen vangen. Stel dat in 1 ruimte tijdens winderig weer een poort open staat en een windstoot komt binnen, zal de luchtdruk tijdelijk stijgen en de tussenwand tijdelijk zijwaarts belasten. Indien er teveel kracht op de schroefjes/rivetjes staat, kan de buitenplaat doorscheuren en de panelen op termijn loskomen. Een eenvoudig L-profiel is dan veel efficiënter in het opvangen van de druk.
Detail sandwichpaneel binnenwand

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Ingeschoven sandwichwandpanelen

Mochten de schroeven bij het vorige detail storend zijn (bij het bevestigen van de 2de reeks L-profielen), dan kan ook gewerkt worden met U-profielen. De panelen worden hierbij ingeschoven zodat de bevestigingsmiddelen minder opvallen. Zoals op het detail te zien, vormt hierbij wel een opening boven de panelen. Dit komt omdat het paneel hoog genoeg getild moet worden om onderaan over de stalen lip moet kunnen schuiven. Verder moet ook opgelet worden dat bij het naar boven schuiven, de U-profielen krassen kunnen trekken op de panelen van de nieuwe scheidingswand. Dit detail vermijden we dus liever, maar voor de volledigheid laten we het wel staan.
  1. Geplooid galva U-profiel 3mm
  2. Betonschroef/slagplug
  3. Vullatten
  4. Sandwichpaneel
  5. Zelfborende schroef/rivet

De werkwijze is grotendeels hetzelfde:
Boven en onder een Galva U-profiel tegen de ondergrond vast trekken. Uiteraard mooi uitgelijnd. Het verschil is dat het profiel onderaan minstens 1 lage lip heeft waar het paneel overheen moet. Bovenaan is het U-profiel lang genoeg zodat na het zakken het paneel nog steeds in het U-profiel gevangen zit.

Let er op, bij ons moet 1 been van het U-profiel steeds 5mm korter zijn dan de breedte van de U. Bij hele smalle panelen geeft deze manier van plaatsing dus wat problemen wat betreft voldoende ruimte in de hoogte.

Binnenzijde van het U-profiel moet wat speling hebben t.o.v. de panelen. Niet alleen kan er wat afwijking zitten op de panelen, ook het plooien van de U-profielen kan een minimale afwijking hebben. We raden 2mm speling aan, maar de keuze van meer of minder te nemen is vrij.

Detail scheidingswand in sandwichpanelen

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Raam of deur in scheidingswand uit sandwichpanelen

De sandwichpanelen zijn zelfdragend, maar zonder bijkomende structuur is het moeilijk om deuren of ramen te plaatsen. Grote poorten, grote ramen en zware deuren vragen om een onafhankelijke structuur. Een raveling uit stalen of houten liggers is dan nodig.

Voor deuren en ramen van beperkte afmeting is het mogelijk om een versteviging in de opening van de panelen te voorzien. Deze dient enerzijds om de panelen onderling te verbinden zodat ze een geheel blijven vormen. Anderzijds hebben de profielen voldoende massa om het schrijnwerk in vast te zetten.

  1. Grondprofiel
  2. Gezaagde opening in sandwichpanelen
  3. Galva U-profiel 3mm
  4. Rivetten of zelfborende schroeven

De U-profielen hebben net zoals het grondprofiel een minimale speling tov de panelen. Het grondprofiel moet dus terugliggend zijn t.o.v. de opening. De verticale profielen steunen volledig op de vloer, anders worden de rivetten/schroeven teveel belast. In geval van veel gebruik van de deuren kunnen de buitenplaten van de panelen beginnen slijten en ontstaat er speling. Dit kan vervelend worden.

Op het detail is er speling voorzien tussen paneel en profielen, dit is enkel ter verduidelijking. Dit wordt best zo minimaal mogelijk gehouden. Ook het verstek tussen verticale en horizontale profielen is zo exact mogelijk. Dit is van minder belang bij openingen minder dan 1m breed. Zodra meer dan 2 panelen doorgezaagd worden zal het horizontale profiel ook een dragende functie krijgen. Het gewicht zal deels door rivetten en deels door het verstek opgevangen moeten worden.

Detail schrijnwerk - ramen en deuren in sandwichpanelen binnenwand

Om een zo stabiel mogelijk geheel te krijgen is het aan te raden om deuren en ramen midden in panelen te laten starten en stoppen. Indien de gezaagde openingen te dicht tegen de rand/tand-groef verbinding zitten kunnen de verstevigingsprofielen instabiel blijven.

Let op, voorbereiding is in dit geval alles. Bij het zagen van de openingen moet er rekening gehouden worden met:

  • Maten van het schrijnwerk
  • Speling t.o.v.  de verstevigingsprofielen
  • Materiaaldikte van de U-profielen
Sandwichwand met ramen en deuren in fabriekshal

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *