Wat is EPDM dakdichting?

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

EPDM wordt al sinds de jaren ´60 toegepast als dakbedekking, maar pas de laatste jaren wint EPDM sterk aan terrein. EPDM staat voor Ethyleen, Propyleen en Dieen Monomeer. Deze ´ingrediënten´ worden verwerkt tot een synthetisch rubber. Doordat er ook roet, zwavel en overige vulstoffen worden toegevoegd kan deze mix worden verwerkt tot een dakdichting. De mix wordt gevulkaniseerd: door toevoeging van hitte (tot ongeveer 150°C) verbindt het zwavel zich met het rubber. Het synthetische rubber verandert daardoor in een elastisch materiaal.

Dit rubber heeft een aantal interessante eigenschappen:

  • Hoge elasticiteit (tot 400%)
  • Groot temperatuur bereik (van -35°C tot +120°C)
  • Bestendig tegen zuren, basen, vele soorten zouten, ozon en Uv-stralen
  • Levensduur van minimaal 40 jaar.

EPDM dakdichting wordt doorgaans het meest gebruikt voor platte en licht hellende daken. Met speciale technieken kan het ook worden aangebracht op daken met een hellingshoek tot wel 90 graden, maar visueel zijn er natuurlijk betere oplossingen. Het is geschikt voor zowel woningbouw als industriebouw.

EPDM dakdichting op rol

Wat is de prijs van EPDM dakdichting?

De prijs van de EPDM dakdichting hangt af van meerdere factoren:

  • De oppervlakte van het dak
  • De dikte van de dakdichting
  • De methode van het aanbrengen
  • Aantal opkanten die afgewerkt moeten worden (lichstraten, verluchting, dakrand,…)

Doorgaans is de initiële investering voor EPDM dakdichting iets hoger ten opzichte van de andere alternatieven. Door de duurzaamheid is het op langere termijn toch de meest economische keuze. Prijzen kunnen variëren tussen de 45€-75€ inclusief plaatsing en btw.

EPDM dakdichting

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Plaatsing

Er zijn verschillende manieren om EPDM dakdichting aan te brengen. Voor platte of licht hellende daken is het door de handige doe-het-zelver eenvoudig uit te voeren. Bovendien gebeurt de plaatsing zonder vlam en is het hele proces dus brandveilig. Natuurlijk kan u ook een specialist inhuren, dat is zeker aan te raden voor daken met een grote hellingshoek.

Alvorens het aanbrengen van lijm of ballast moet de dakdichting uitgerold en op zijn plaats gelegd worden waarna het best een half uurtje kan blijven liggen. Door zijn elasticiteit heeft EPDM steeds de neiging om naar zijn oorspronkelijke vorm te keren. Door het rusten krijgt de dichting de kans om te ontspannen zodat tijdens de definitieve plaatsing geen blijvende spanning in de dichting zit.

Optie 1. Verlijmen met PU-lijm

PU-lijm is een elastische lijm die niet uithardt. De lijm hoeft enkel op de ondergrond te worden aangebracht en u kunt de EPDM nog verschuiven na het verlijmen. De opstaande randen moeten wel altijd met contactlijm worden verlijmd. Werken met PU-lijm is snel, eenvoudig en PU-lijm is qua prijs voordeliger dan contactlijm. PU-lijm wordt enkel bij vlakke daken toegepast.

Optie 2. Volledige verlijming met contactlijm

Deze plaatsingsmethode geniet voor veel mensen de voorkeur. Doordat de EPDM vast wordt gelijmd aan de ondergrond kan deze niet meer loskomen. Het voordeel van lijmen is dat het heel licht is. Het nadeel is dat de legger heel precies moet werken tijdens het aanbrengen van de EPDM dakdichting. Omdat contactlijm heel snel uithardt, is de EPDM daarna niet meer te verschuiven.

Optie 3. Losse plaatsing met ballast

Bij deze optie kunt u de EPDM-folie los op de ondergrond leggen. Hier overheen komt de ballast. Let bij ballast ook altijd goed op, of uw constructie het gewicht van de ballast kan dragen. U kunt denken aan kiezels, betonnen tegels of juist groen bedekking. Deze ballast moet de EPDM-folie op zijn plaats houden. Deze methode is goedkoop en eenvoudig en is toe te passen op daken met een hellingshoek tot en met 5 graden.

Let op! U moet de randen bij deze methode wel vastzetten met ´kimfixatie´. EPDM is zeer goed bestand tegen hoge en lage tempraturen. Het krimpt in en zet uit, net waar de tempratuur om vraagt. Maar hierdoor kan het gebeuren dat de dakdichting uit de randen wegtrekt. Dat is natuurlijk niet de bedoeling en verhoogt de kans op waterschade. Kimfixatie is een smalle, doorlopende strook EPDM-folie die mechanisch wordt vastgezet. Met schroeven of pluggen dus. Daarna komt er contactlijm op de strook alsook de onderzijde van de uiteindelijke dakdichting. Wanneer de dakdichting op de kimfixactie wordt gedrukt en aangerold zal deze dus nooit meer weg kunnen. Hierna wordt de dakrand gewoon verder afgewerkt met contactlijm.

Ballast op epdm dakdichting

Kimfixatie

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Grote vlakken

Wanneer meerdere dichtingen gebruikt moeten worden om een groot dakvlak te bedekken moet de overlap minimum een 15tal cm zijn. De eerste 10cm wordt tweezijdig met een contactlijm verlijmd en met een aandrukrol stevig aangerold. Daarna wordt met een kitpistool al slingerend voor de laatste 5cm een kit aangebracht welke ook met een aandrukrol wordt verspreid tussen de twee dichtingen zodat een waterdichte naad ontstaat.

Dakranden

De dichtingsvlakken lopen in 1 stuk door tegen en op de dakrand. Deze wordt met contactlijm vastgezet waarna deze bovenop vastgezet wordt met een (aluminium) dakrand. Tussen het profiel en de dakdichting wordt ook weer met een slingerende beweging een kit aangebracht die na aandrukken zorgt voor een waterdichte afwerking.

Opkanten

Wanneer tegen een muur wordt aangewerkt, wordt een loden slab mee ingemetseld waaronder de dakdichting wordt vastgezet met contactlijm. De loden slab wordt dan omlaag over de dakdichting geplooid zodat er nooit water kan insijpelen.

Heel soms wordt een wandaansluitingsprofiel gebruikt. Een aluminium lat die horizontaal mechanisch geschroefd wordt doorheen de dakdichting in de achterliggende muur. Voldoende gebruik van kit bovenop en tussen de lat en de aansluitende wand zou voor correcte waterdichting moeten zorgen. Deze methode wordt beter niet gebruikt aangezien op langere termijn er een grotere kans op insijpelend water bestaat.

Algemene opmerking

Omdat de lijmen op lange termijn niet waterafstotend blijven moet een kit worden gebruikt bij naden. Overgang tussen twee membranen, dakdoorgangen van verluchting of afvoeren,…
dakrand bij EPDM dakdichting

EPDM en de invloed van zonlicht

EPDM dakdichting kan uitstekend tegen de zon en UV-straling. Het is juist een van de beste eigenschappen van EPDM. Uit het oogpunt van isolatie kunt u wel overwegen over de EPDM nog iets aan te brengen. Het folie is namelijk zwart van kleur en de tempratuur kan op zonnige dagen makkelijk oplopen.

Wilt u juist van de zon gebruik maken door zonnepanelen op uw dak te plaatsen? Let dan bij de aanschaf goed op, dat het montagesysteem van de panelen de EPDM niet beschadigd.

Tips

  • Het is erg belangrijk een goede dampremmende laag toe te passen onder de isolatie bij een EPDM-dak. Dit voorkomt dat er condens in de lijmlaag van de EPDM ontstaat waardoor deze op den duur zijn werking kan verliezen.
  • EPDM kan op verschillende manieren verlijmd worden. Het is belangrijk om lijm altijd zorgvuldig volgens de instructies aan te brengen. Deze kunnen per lijmsoort verschillen. Vraag altijd om verwerkingsinstructies aan uw verkoper.
  • Tegenwoordig bestaat er ook EPDM dakdichting met energieopwekkende fotovoltaïsche cellen van amorfe silicium. Indien het bestaande dak niet sterk genoeg is om volwaardige zonnepanelen te dragen kan dit aangebracht worden. De energiecellen zijn volledig geïntegreerd in de dakdichting en daarom heel licht en flexibel. Visueel gaat bovendien niets zichtbaar zijn vanaf de grond, in tegenstelling tot volledige panelen met hun steunconstructies.
  • Aanbrengen van de dichting moet boven een temperatuur van 5°C gebeuren. Zo niet zullen er zich problemen voordoen naar waterdichtheid toe.
Bekijk de rest van de artikels

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *