Zelf een poolhouse bouwen met sandwichpanelen

De laatste weken kregen we verrassend veel vragen naar het zelfbouwen van een poolhouse met overdekt terras. Omdat we iedereen graag helpen, maar nog liever informatie delen, zijn we gestart aan een artikel vol tips en details. Zo is er meer kans op een geslaagd resultaat, want met 1000 verschillende wensen is een alles-in-één pakket haast onmogelijk.Als je zelf met vragen zit, bezorg ze ons dan zo snel mogelijk. We zoeken samen naar een oplossing en verwerken het gelijk mee in het artikel. Kan je niet wachten? Dan vind je voorlopig in een ouder bericht al heel wat aanvullende info terug.

4 Comments on “Zelf een poolhouse bouwen met sandwichpanelen”

 1. Beste wij gaan een overkapping maken in staal met dak tussen 2 stalen leggers met een lengte 6m, overspanning 4,2 m. Ipv de gewone dakconstruktie in hout hadden we eventueel gedacht in sandwichpanelen. zou U kunnen zeggen welke panelen zou U aanbevelen en hoe bevestigen tussen de 2 leggers alsook voor de afwatering.

  Alvast bedankt Erik

  1. Dag Erik,

   In theorie kan je wandpanelen voor een daktoepassing gebruiken, mits aanbrengen van een dakhuid er bovenop. De beschikbare tabellen zijn echter voor een doorbuiging van 1/150 voor wandpanelen, terwijl voor een dak doorgaans 1/250 wordt genomen.
   Met wat gezond verstand kan je echter wel wat eenvoudige conclusies nemen. Wandpanelen van 120mm kunnen op een enkelveldse overspanning van 4.2m tot 200kg/m² weerstaan met de maximale doorbuiging van 1/150. Gezien een daktoepassing standaard met 125kg/m² wordt geteld, is het aannemelijk dat de panelen kunnen voldoen voor 1/250.
   Zoals bij elk plat dak raden we minstens 2% helling aan en liever nog 3%, dit om in geval van sneeuw sneller het overtollige water uit de sneeuw weg te leiden zodat het gewicht sneller vermindert.
   Voor bevestiging in de stalen liggers hebben we speciale zelfborende schroeven die gebruikt kunnen worden.

 2. Hoi,

  Ik heb voornemens in mijn achtertuin een tuinhuis te plaatsen van sandwichpanelen.
  afmeting 8mtr bij 3mtr, met een deur en venster op e e n lange zijde.
  panelen 60mm en dak van dakpanelen van 60mm.

  Deze wil ik zelf plaatsen (om kosten te besparen).

  de maten zijn niet vast en kunnen tot 20-30cm afwijken.

  nou mijn vraag: doen jullie aan voor-bouw? dus een soort bouwmodel maken zodat ik het zelf kan installeren cq plaatsen?

  zo ja dat ik graag een grove schatting van de totale kosten van het tuinhuisje. incl, schroeven balken raam deur panelen enz enz

  alsvast bedankt mvg Ron Caroselli

  1. Dag Ron,
   We knippen of zagen zelf geen materialen in stukken tot een volledig bouwpakket zodat je het maar gewoon in elkaar moet schroeven. Het vergt een heel bouwplan om dit daarna allemaal exact op de juiste plaats te verwerken. Je doet er beter aan zelf een plan te bedenken (op basis van onze gidsen) zodat je correct weet wat je nodig hebt en waar het voor dient.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *