Aantal schroeven bepalen om dakpanelen vast te zetten

Door in iedere golf van elk sandwichpaneel op elke gording een schroef te voorzien zitten de panelen zonder twijfel goed vast. Maar het kan voordeliger zijn om het volgens de regels van de kunst te doen. Dat spaart wat schroeven uit en dan moet er mogelijk een doos minder besteld worden. Om dus dakpanelen voldoende vast te zetten worden schroeven voorzien als volgt:

  • Op de gording aan nok en goot (oranje horizontale streeplijn): Voor elk paneel door elke golf een schroef met ruiter.
  • Eerste/laatste dakpaneel zijdelings van het dak (oranje zone): Door elke golf op elke gording een schroef met ruiter.
  • Alle gordingen tussen deze zones: Bij elke plaat op elke gording minstens 2 schroeven met ruiter (waarvan 1 de overlap tussen twee panelen)
  • Let op, blauwe streeplijn langs de dakrand: Laat deze golf vrij tot het laatste. De windveer kan met dezelfde schroeven (zonder ruiter) vast gezet worden.

Het aantal schroeven globaal snel uit tellen kan door het aantal m² te vermenigvuldigen met 2,5. Dit is ooit aan de krappe kant, dus een factor 3 is veiliger, maar in bepaalde gevallen vrij zeker met wat overschot.

Tussen de gordingen in zijn de panelen vrij dragend. De overlap van de panelen kan soms gaan open staan bij winderig weer. Daarom wordt deze langsnaad extra vast gezet met overlapschroeven. Deze worden gelijkmatig verdeeld. Minstens 1 schroef per meter is voldoende. Dit is met zekerheid nooit meer dan het aantal m² panelen. De lange schroeven door de langsoverlapping van de platen op de gordingen wordt namelijk ook als een naadverbinding beschouwd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *