Wat is PVC dakdichting?

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Pvc staat voor polyvinylchloride, een soort kunststof dat hard, half hard of zacht kan zijn en helder, doorschijnend of gekleurd. Het heeft vele toepassingen en een van de toepassingen is dakdichting. Daarbij is het ook verkrijgbaar in een groot scala aan kleuren, maar meestal wordt grijs genomen. Bovendien is het materiaal niet duur. Het is geschikt voor platte en hellende daken. Doordat het een heel glad oppervlak is, oogt het luxueus .

Wanneer het aan vervanging toe is, na ongeveer 20 tot 30 jaar, kan het eenvoudig gerecycled worden. Dat maakt deze kunststof relatief duurzaam. Pvc dakdichting is licht en dus ook geschikt voor lichte constructies. Het wordt toegepast in zowel de industrie als bij huizen, of alleen delen van woonhuizen, zoals een carport of tuinhuisje.

Wat is de prijs van PVC dakdichting?

De dakdichting zelf is relatief goedkoop met een gemiddelde prijs van 7€/m² voor het materiaal. U kunt het zelf aanleggen om daarna te besparen, maar dat is doorgaans niet heel eenvoudig. Het is daarom verstandig rekening te houden met de kosten van een professionele dakdekker. Hoe hoog die kosten zijn, hangen af van een aantal factoren, waaronder de helling van het dak, of het oude dak verwijderd moet worden, en of er tussen het oude dak en de pvc dakdichting een tussenlaag aangebracht moet worden. Gemiddeld gezien ligt de prijs voor een professionele dakdekker per vierkante meter rond de 60 euro. Gezien de heel goede prijs/kwaliteit verhouding kiezen veel aannemers voor pvc.

Pvc kan niet direct worden aangelegd op bitumen of polystyreen ondergrond, omdat de dichting niet tegen aardolieproducten kan die in deze materialen verwerkt zijn. Dit zorgt namelijk voor de verdrijving van de weekmakers uit het pvc waardoor het broos wordt en sneller scheurt. Als dit op uw dak het geval is, en u kiest voor een renovatie, dan moet u ook rekening houden met de kosten van de tussenlaag en de arbeid voor het aanleggen ervan.


MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Plaatsing

De dichting wordt aangebracht in rollen van 2m breed. Bij sommige leveranciers staat op korte afstand van de zijkant een lijn. Over deze lijn wordt de dichting mechanisch bevestigd, doorheen de isolatie tot in de onderliggende structuur, bijvoorbeeld steeldeck. Het aantal bevestigingen ligt op een minimum van 2/m², maar is volledig afhankelijk van de windbelasting. Hierna wordt de volgende baan geplaatst die over de mechanische bevestiging komt en dan thermisch gelast wordt. Dit is een bewerking met zeer hete lucht die wordt aangebracht door middel van een mechanische föhn. Let op, dit is iets anders dan verhitten met een brander. Doordat er geen brander gebruikt wordt is het aanleggen niet brandgevaarlijk.

De PVC-dakbanen worden met de hete lucht homogeen aan elkaar verbonden. De ‘mond’ van het lastoestel wordt tussen de overlap van de beide banen geschoven onder een hoek van circa 45° waarbij de hete lucht de dakbanen verweekt. Direct (circa 10 mm -15 mm) achter het lastoestel worden de dakbanen aangedrukt met een siliconenroller. De volledige overlap is ongeveer 100mm. Een deel van deze strook zit over de bevestiging. Het buitenste deel dat effectief gelast wordt heeft minimaal 20mm volledige versmelting om waterdichting te garanderen.

PVC dakdichting mechanisch bevestigen
Kiest u ervoor om te werken met een dakdekkersbedrijf, let dan goed op dat dit een erkend bedrijf is wat is aangesloten bij de brancheorganisatie. Vraag altijd meerdere offertes aan, want de prijzen kunnen flink uiteenlopen. Hoewel veel mensen gebruik maken van gespecialiseerde bedrijven, kunt u ook overwegen de pvc-dakbedekking zelf aan te leggen. Het werk vraagt echter veel precisie en geduld, dus voldoende kluservaring is bijna een vereiste.

Thermisch lassen in beeld

Kimfixatie

U moet de randen bij deze methode vastzetten met ´kimfixatie´. Bij kimfixatie worden de dakbanen onderaan de dakopstand mechanisch vastgezet. Hierna wordt een strook bovenop de dakrand mechanisch vastgezet (en uiteindelijk met de dakkap afgedekt) en onderaan thermisch gelast op de kimstrook waarna het geheel volledig waterdicht is.
De kimfixatie zorgt er zo voor dat er geen vouwen of kreuken in de hoeken ontstaan waardoor er water kan blijven staan.

Een visuele toelichting van kimfixatie:

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Onderhoud van de dakdichting

De dakdichting heeft ongeveer twee keer per jaar onderhoud nodig. Regelmatig onderhoud draagt bij aan de levensduur van uw dakdichting. Het onderhoud bestaat uit het verwijderen van vuil en afzettingen. Eigenlijk gewoon grondig schoonmaken dus. U kunt hiervoor gewoon water gebruiken. Het is belangrijk hier enige regelmaat in te houden, zodat het vuil zich niet in de pvc kan vreten en blijvende schade kan veroorzaken. Wees wel voorzichtig ter hoogte van de naden, bij onoplettendheid kunnen ze mogelijk loskomen.

Bij een deftig onderhoud is de gemiddelde levensduur ervan tussen de 20 en 30 jaar. Wanneer de dakdichting op het einde van zijn levensjaren komt zullen stilaan scheurtjes ontstaan. Deze kunnen gerepareerd worden, maar financieel gezien is het op lange termijn beter om het volledige dak te vernieuwen.

PVC en de invloed van zonlicht

Pvc is UV-bestendig. Witte dakdichting is zelfs zonwerend. Ideaal voor in de warme zomers.

Wilt u gebruik maken van zonnepanelen op uw dak? Dan kan u kiezen voor een pvc-dak, maar hou er rekening mee dat u het twee keer per jaar dient te onderhouden, de zonnepanelen en bijbehorende kabels vormen een extra obstakel. Zorg er ook voor dat de gekozen membraandikte voldoende is om zonnepanelen op te zetten. 2mm zou moeten volstaan, maar overleg met uw specialist.

Hebt u al een pvc-dakbedekking en wilt u toch graag zonnepanelen, overleg dan goed met de leverancier van de panelen over de mogelijkheden op een pvc-dak.

Is het geschikt voor een groendak?

Een groen of levend dak heeft vele voordelen, zoals betere geluidswering en betere isolatie. Pvc dakdichting kan geschikt zijn voor een groen dak, omdat het materiaal in principe wortelbestendig is. Maar ook voor een groen dak is het niet de beste keuze. EPDM-dakbedekking is bijvoorbeeld veel geschikter voor een groen dak.

Hebt u al een pvc-dak wat nog lang niet aan vervanging toe is? En wilt u graag een groen dak? Kies dan voor mos of sedum. Grotere planten en struiken kan u beter niet gebruiken.

PVC en alternatieven voor weekmakers

Het probleem met weekmakers is nog steeds niet 100% opgelost, maar ondertussen is wel duidelijk waar de oorzaak ligt. Contact met aardolieproducten zorgt namelijk sneller voor de verdwijning van de weekmakers. Door dit begrip wordt de uitvoering nu aangepast waar mogelijk zodat dit probleem grotendeels wordt verholpen. De levensduur is wel nog altijd korter dan bijvoorbeeld EPDM door de uiteindelijk onoverkomelijke migratie van de weekmakers.

Nieuwe ontwikkelingen hebben gezorgd voor het gebruik van het basispolymeer TPE (thermoplastisch elastomeer) dat de basiseigenschappen heeft van elastomeren (flexibel en elastisch), maar zich laat verwerken als thermoplasten (thermisch verwerkbaar en plastisch vervormbaar). TPE heeft een chemisch ingebouwde flexibiliteit, in tegenstelling tot thermoplasten waar de ‘flexibiliteit’ ontleend wordt aan het fysieke gedrag van de toegevoegde weekmakers. Die weekmakers zijn niet chemisch gebonden en hebben de neiging het materiaal te verlaten. Dit zorgt voor de veroudering van het pvc. Bij het einde van zijn levensduur (minimaal 25 jaar) is het materiaal zo stijf en bros geworden dat het niet meer behoorlijk functioneert. Bij TPE (en ook bij EVA) is er op dat vlak theoretisch gezien geen verouderingsproces.

Een tweede verschilpunt is dat pvc enigszins zal krimpen in de eerste maanden na de plaatsing. Eventuele plooien zullen daardoor verdwijnen en het geheel zal er na verloop van tijd strak uitzien. Bij TPE is het omgekeerde het geval: het materiaal zal licht uitzetten, wat soms golfvorming tot gevolg kan hebben. EVA reageert op dat vlak zoals pvc.

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *