Is een industriële woning goedkoper?

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Woningen met een industriële look winnen steeds meer aan populariteit. Met de opkomst van het internet en vooral sociale media komen schitterende woningen veel gemakkelijker onder de aandacht. Architecten experimenteren ook veel meer om hun stempel te kunnen drukken wat ooit resulteert in knappe ontwerpen. Als particulier zit u mogelijk wel met meerdere vragen. Onder deze rubriek worden verschillende bouwmaterialen tegen elkaar afgewogen, de voor- en nadelen worden opgesteld om een gegronde beslissing te kunnen nemen. Verder wijden we artikelen aan tips en suggesties om ergernis of kosten te besparen. Mocht u met een vraag zitten die we nog niet behandeld hebben, contacteer ons dan even. Voor alles is een antwoord en mogelijk kunnen we hier een artikel aan wijden.

Industriële woning met staal en beton

Dus, is het goedkoper?

Jammer genoeg moeten we deze mythe direct ontkrachten en tegelijk nuanceren. Een woning in staalbouw of betonbouw kan goedkoper zijn, maar dit hangt van meerdere factoren af:


  • Voor industriebouwaannemers komt er bij het opstarten van de werf vrijwel steeds een vaste basiskost bij kijken. Of het nu om een grote industriehal gaat of een kleine woning voor een particulier, er steekt tijd in het technisch uitwerken van de tekeningen, planning van de werf, opvragen van prijzen, opstellen van de nodige vergunningen en documenten,… Deze basiskost wordt niet voor iedere werf opnieuw berekend. Dit is een gemiddelde dat ontstaan is door nacalculaties.
  • Industriële bouwmaterialen zijn ontwikkeld met hoofdzakelijk één doel voor ogen. Tijdswinst. Op een zo kort mogelijke tijd zoveel mogelijk oppervlakte kunnen bedekken. Sandwichpanelen, steeldeck, betonpanelen, wand– en dakplaten… In dat opzicht is het gebruik van industriële materialen voor een woning dus een onlogische keuze. Kleine gevels, kleine dakvlakken,… Er zit geen ritme in het werk tijdens de plaatsing.
  • Het ontwerp heeft zeer veel invloed op de prijs. Een eenvoudige rechthoekige doos is veel gemakkelijker om te bekleden dan een woning met een zadeldak. In- en uitspringende volumes creëren veel meer hoeken en kanten die allemaal afgewerkt moeten worden. Plaatsing van plooiwerk zijn extra handelingen die sterk op de prijs kunnen wegen, extra plafondbekleding die geplaatst moet worden, bijkomende dakranden enz…

Zichtbare steeldeck als plafond bij woonhuis
  • Basiskosten voor de plaatsing hebben ook een stevige impact op de prijs. Hoogtewerkers, verreikers, kraan,… Allemaal materieel dat op de werf gebruikt zal worden voor de montage. En al die werktuigen moeten op de werf geraken met transport. Bij grote industriële hallen wordt dit materieel enkele weken achter elkaar gebruikt. Bij een woning misschien enkele dagen, maar de prijs van al het transport blijft hetzelfde.
  • Indien een fabrikant slechts een kleine hoeveelheid moet produceren rekenen ze een instelkost aan. De hoeveelheden die bij een woning horen zitten meestal onder deze grens waardoor de prijs opnieuw hoger uitkomt.
  • Een architect met de correcte ervaring is een must, maar kan heel wat duurder zijn. Als deze veel problemen kan voorkomen is deze echter goudwaard. Een industriële woning vraagt om veel technische kennis van de structurele werken. Bij industriehallen en kantoren is het eenvoudiger om kolommen te verplaatsen of kan er op relatief eenvoudige manieren naar oplossingen gezocht worden. Woningen zijn veel compacter, de vrije hoogtes zijn kleiner, alles moet veel nauwer op elkaar aansluiten, koude bruggen zijn veel storender,… Zoek dus zeker een architect die ervaring heeft met industriële woningbouw, referenties zijn een must.

MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Waarom kiest u als particulier wel voor een industriële woning?

  • U kiest uiteraard voor een industriële look omdat u dit graag ziet. Dat u daardoor geen geld bespaart of misschien zelfs wat meer moet betalen neemt u er dan ook graag bij. De specifieke gevelbekleding of zichtbare structuur aan de binnenzijde zijn uitstekende redenen om er voor te kiezen.
  • In staalbouw kunnen constructies gerealiseerd worden die in traditionele woningbouw moeilijk te verwezenlijken zijn. Grote overspanningen, open ruimtes, verre overkragingen zonder bijkomende kolommen. Al die vrijheid geven een architect veel meer mogelijkheden tot een uniek ontwerp. Overleg met een ingenieur tijdens het ontwerpproces kan wel een meerwaarde zijn.
  • Uw woning leent zicht qua ontwerp toe tot het dichtzetten van grote oppervlakten op korte termijn. Zo komen de voordelen van industriële bouwmaterialen boven. Een doordacht ontwerp kan zelfs gebruik maken van specifieke voordelen van de bouwmaterialen wat de prijs juist kan drukken. Een architect met de correcte kennis is natuurlijk wel een must.
Huis in staalstructuur met sandwichpanelen en veel glas
  • Uw woning is klein en compact met een heel eenvoudig ontwerp. De prijs gaat in dit geval vermoedelijk vergelijkbaar zijn met traditionele woningbouw waardoor deze geen tegenargument meer is.
  • U wil als particulier op zeer korte tijd een wind- en waterdichte woning hebben. Doordat industriële bouwmaterialen prefab zijn wordt alles op voorhand geproduceerd. Op de werf moet het enkel nog gemonteerd worden wat resulteert in een zeer korte bouwperiode.

Er zijn dus heel wat pro's en contra's om voor een industriële bouwstijl te kiezen. Maar:

Staalstructuur of betonbouw? Lees ons uitgebreid artikel

Industrieel interieur met steeldeck en stalen trap

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

2 Comments on “Particulier – woning in industriebouw goedkoper?”

  1. Beste,

    Ik wil graag een werkplaats/garage plaatsen met sandwichpanelen.
    Heb nog wat poutrellen liggen, en wil deze gebruiken voor dit te plaatsen.
    De werkplaats gaat de grootte hebben van Lengte = 7m, Breedte = 4m en Hoogte = 2.50m.
    Hoe groot moet mijn betonnen dek worden als ik deze grootte van werkplaats/garage wil.
    Nu is mijn vraag, moet ik voor deze ruimte een plat dak of een schuinte voorzien.
    En wat voor panelen raden jullie mij aan voor op het dak te plaatsen, dakpanelen of sandwichpanelen.
    De bedoeling is deze op bruggen te plaatsen.
    Graag had ik er een koepel of een lichtstraat ( paneel ) op bevestigd, wat is hier de beste keuze voor?
    Ik wil de wanden in met een dikte van 8 tot 10 cm voorzien, voor een goede isolatie te verkrijgen.
    Graag hoor ik wat jullie er van vinden.
    Bedankt,

    Mvg,

    Luc Coemans

    1. Dag Luc,

      Staalstructuur wordt normaal op lokale funderingspoeren gezet waarna een betonvloertje alles afdicht. Voor een structuur van jouw afmetingen kan je een vloer alleen storten, maar we raden wel een vorstrand aan of op z’n minst plaatselijk en verdikking thv de kolommen. Vergeet natuurlijk geen onderwapening. Let wel, alleen een ingenieur kan je hier correct op adviseren, elk project en elke ondergrond is verschillend, het kan dus mogelijk niet voldoende zijn.
      Voor een dak is het meest efficiënt een plat dak met steeldeckplaten. Dan heb je maximale binnenruimte. Dan moet je wel nog isolatie en dakdichting plaatsen. Als je voldoende gordingen voorziet zou je het dak ook kunnen opbouwen uit sandwichwandpanelen (dezelfde als je wand, dan spaar je mogelijk instelkosten uit), dan moet je niet meer isoleren en enkel een dakdichting aanbrengen. Wil je niet met dakdichting liggen knoeien kan je overschakelen op sandwichdakpanelen, maar dan moet je voldoende helling voorzien. Deze liggen best onder 10%, minder is mogelijk, maar dan moet je extra dichtingen aanbrengen onder de overlap.
      Voor lichtstraten heb je meerdere keuzes op het gebied van materiaal en isolerende waardes. Als je 10cm isolatie in de wanden gaat steken kan je de lichtstraat ook best voldoende geïsoleerd voorzien aangezien het meeste warmteverlies nog steeds via het dak is. De installateurs van de lichtstraten hebben altijd een vlak nodig van ±70mm breed waarop de straat wordt bevestigd. Dit vlak komt best een 15-tal cm boven de dakdichting om waterinsijpeling te voorkomen. In de industriebouw zijn dit geplooide C-profielen die binnenin geïsoleerd kunnen worden waarna de dakdichting hier tegen en boven op wordt aangebracht. Dit kan eventueel ook in eenvoudige houten bruggen die bovenop de dakconstructie wordt vastgeschroefd.
      Succes met de plannen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *