Aansluiting stalen dakligger met kolom

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Zoekt u een detail voor afwerking maar staat het hier niet op de pagina?
We helpen graag meedenken en maken er gelijk een tekening van.

Uitvoerige toelichting van een standaard detail in de industriebouw/staalbouw

  1. Kniestuk: Door het gewicht van het dak ontstaat een (draai)moment in de verbinding tussen kolom en ligger (het dak wil omlaag zakken, maar de bouten houden de ligger vast waardoor deze t.h.v. de bouten een draaiende beweging wil maken). Om dit moment op te vangen wordt het kniestuk toegevoegd. Het meest aantal bouten zit aan de bovenzijde van de ligger, aangezien de ligger hier de neiging heeft om open te komen staan.
  2. Tussenkoker: deze heeft verschillende functies:
    1. Als afstandshouder tussen de spanten. Ze geven inwerkende krachten (hoofdzakelijk door wind, maar eventueel ook kraanbaanbewegingen) door aan de hoofdstructuur (kolommen, dakliggers, windverbanden)
    2. Als zijdelingse drager van de steeldeck. De steeldeck wordt gedragen door de hoofdspanten. De zijdelingse einden van een veld van steeldeck kan onder invloed van wind, regen, sneeuw, zonnepanelen of eigen gewicht (isolatie, dakdichting) lichtjes doorbuigen. Om dit te voorkomen wordt de steeldeck zijdelings ondersteund.
    3. Als bevestiging van verticale sandwichpanelen. De sandwichpanelen worden (zichtbaar of onzichtbaar) bevestigd in deze koker. De koker moet daarbij voldoende stijf zijn om zuig- of drukkracht van de wind op de gevel te kunnen opvangen.
    4. De veiligheidsnetten worden aan deze kokers opgehangen om de veiligheid te garanderen tijdens het plaatsen van de steeldeck. Indien een monteur zou vallen wordt deze door de netten opgevangen.
Detail aansluiting stalen dakligger met kolom
  1. Gevelbekleding: Verticale of horizontale sandwichpanelen. Zichtbare of onzichtbare bevestiging.
  2. Steeldeck: Type en hoogte afhankelijk van de spantafstand, eigen gewicht, gewicht van op te hangen technieken, zonnepanelen,… De steeldeck kan eventueel ook geperforeerd voorzien worden zodat de dakisolatie interne geluiden kan helpen dempen.
  3. Dampscherm: Zelfklevend gewapend dampscherm dat gekleefd wordt op de steeldeck.
  4. Dakisolatie: De isolatie kan op twee manieren bevestigd worden, verlijmd of geschroefd. Van boven uit wordt een schroef met een rozet doorheen de isolatie in de steeldeck geschroefd. De rozet trekt de isolatie dan vast tegen de steeldeck. Wel is de schroef hierdoor van onderuit zichtbaar. Dit is minder een probleem in de industriebouw, maar bij woningbouw met een industriële look is dit mogelijk minder gewenst. Verlijmde isolatie lost dit probleem op, maar is wel kostelijker.
  5. Hoekisolatie: om stress in de plooien van de dakhuid te verminderen.
  6. Dakdichting: de meest gebruikte dakhuiden zijn EPDM dakdichting en PVC dakdichting, beide hebben hun voor- en nadelen.
  7. Dakrand: Een geplooide, stalen dakrand of een standaard, aluminium daktrim. Dit detail is verder uitgewerkt.

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Opmerkingen

  • Bij berekeningen door een ingenieur, die moet bepalen hoe sterk de tussenkoker(2) moet zijn, wordt geen rekening gehouden met de meewerkende kracht van de bekleding. Bevestiging van de sandwich aan de koker helpt namelijk mee aan het niet doorzakken van de steeldeck. Terwijl de steeldeck de koker op zijn plaats houdt wanneer de wind tegen de gevel drukt of eraan trekt.
  • EPB technisch is er een minimale koude brug te ontdekken. Een sandwichpaneel bestaat uit twee metalen schillen en een isolerende laag. De binnenschil van ±0,4-0,5mm komt in dit geval bovendaks in contact met de buitenlucht. In 99% van de gevallen wordt dit steeds zo uitgevoerd. Bijkomend isoleren zal deze brug uiteraard oplossen.

U kan het detail in .dwg downloaden door te klikken op volgende link: Kniestuk – Dakrand

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.


MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *