Gebruik van grindkern als fundering bij zwakke grond

Alles wat je moet weten in een handig overzicht.

Een grindkern is een ronde opening in de grond die vol met grind wordt gestort. Deze worden op een afstand van 1,2 tot 3m van elkaar aangebracht met een techniek genaamd vibroflotatie.

  • Vibro Replacement
    1. Dry bottom feed proces: Een trilnaald wordt in de grond gebracht tot op de gewenste diepte door het gewicht van de naald en de geproduceerde vibraties, het trillen van de naald zorgt dat er een rond gat ontstaat dat doormiddel van perslucht vrij wordt gehouden. Wanneer de naald (10m lang en 40cm doorsnee) deels terug getrokken wordt, wordt grind onder druk door een pijp die aan de naald is bevestigd tot onderin het gat geperst waarna de grind wordt aangetrild. Door de naald steeds gedeeltelijk terug te trekken ontstaat de grindkern met een doorsnede van 80cm tot aan de oppervlakte. Doordat de grond van 0cm naar 80cm uit elkaar wordt geperst, is niet alleen de grindkern zeer drukvast, maar ook de grond heeft een hogere druksterkte waardoor grindkernen ook tot een grondverbeterende techniek worden gerekend.
    2. Wet top feed proces: Dit proces werkt ook met een trilnaald, maar hierbij spuit de neus water onder hoge druk om de grond te verplaatsen. Verder wordt ook de grind vanaf het grond oppervlak aangevoerd tot onderaan bij de trilnaald die het dan verder verdicht.
  • Vibro Displacement
    Hierbij wordt ook een trilnaald in de grond ingebracht, maar deze wordt door een installatie hydraulisch extra in de grond gedreven waardoor de grond verplaatst wordt in plaats van vervangen.
  • Verder bestaat er nog een variant waarbij een holle buis met een grindprop aan de onderzijde in de grond wordt geheid. Wanneer de gewenste diepte wordt bereikt, wordt de holle buis langzaam terug getrokken, terwijl er grind aangevoerd wordt doorheen de buis die iedere keer weer extra wordt aangestampt zodat ook zo een drukvaste grindkern ontstaat.
Grindkern fundering

Abonneer en ontvang gratis industriebouw-tips!

Enkel als we echt iets nuttig te zeggen hebben hoor je van ons! Doe dus je voordeel en schrijf je nu in!

Like ons op facebook!

De recentste artikelen, nieuwe producten, knappe realisaties en meer...

Hebt u vragen, een opmerking of een suggestie? Hebt u iets foutief opgemerkt? Neem dan zeker even contact met ons op.


MATERIAALGIDSEN & KWALITATIEVE BOUWMATERIALEN

Gedetailleerde uitleg bij elk proces in industriebouw.

Bekijk alle artikels
Ga naar de webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *